Läser in...

Att forma ett bakstycke med förkortade varv är ett enkelt sätt att få bra passform. När en tröja eller kofta är högre i bak sitter den helt enkelt bättre! 

Förkortade varv eller kortvarv kan göras på flera olika sätt. German short rows, tyska kortvarv, är en av de metoder som finns. En mycket enkel sådan! Det man gör är att sticka fram och tillbaka ett antal gånger (mönstret anger hur många) utan att sticka hela varvet. På så sätt får du en höjning utan att varken maska av eller lägga upp. Detta görs ibland i sockhälar eller på bakstycken i tröjor och koftor. 

German short rows är ett nästan osynligt sätt att göra kortvarv och går till så att du skapar en dubbelmaska genom att helt sonika lägga garnet över stickan och "dra tag" bakåt. Se filmen här nedanför och läs texten så kommer bitarna att falla på plats!

Så gör du:

Sticka fram till att mönstret anger att du ska vända, ibland kan det stå "Vänd och dra" eller bara "vänd".

Vänd på hela projektet.

För över maskan som om du skulle sticka den avigt med garnet mot dig.

Dra försiktigt i garnet bakåt så att en dubbelmaska skapas. Sticka vidare enligt mönster.

Nästa gång du passerar dubbelmaskan stickar den precis som en vanlig maska, avigt eller rät beroende på vilken sida du befinner dig på. Då slipper du ett hål i stickningen och det är väldigt enkelt!

Du stickar dubbelmaskan du skapat som EN maska trots att den består av två maskor. Videon visar hur du gör vändningen och därefter stickar dubbelmaskan följande varv.

Videon innehåller inget ljud.

Betalningsalternativ

© 2023 Eddna