Läser in...
Fleringe CAL: del 2

Fleringe CAL: del 2

Posted: 24 May, 2022
Writer: Anna Erlandsson
Category:

Jag hoppas ni har hunnit komma igång med de första 85 varven av sjalen Fleringe och att ni har ungefär 89 maskor på varv 85. Sjalen ser vid det här laget ut som en väldigt långsmal och lite sned triangel och du undrar kanske hur sjutton det ska bli en sjal av det här?

Men oroa dig inte, nu börjar vi öka i lite snabbare takt längs sjalens ena kant, vilket gör att det sakta men säkert växer ut en andra spets, så att sjalen får sin bumerang-liknande form. Det är såklart ingen fara om du inte har hunnit fram till varv 85. Man virkar i sin egen takt - och både Facebook-gruppen och blogg-inläggen kommer finnas kvar.

 

FÅ HJÄLP OCH INSPIRATION

På tal om gruppen - du är väl med i vår Facebook-grupp där vi samlas och ställer frågor, visar bilder och hjälper varandra. På Instagram kan du tagga dina inlägg och själv följa #FleringeCAL för att få upp alla fina sjalar i ditt flöde.

 

TITTA IN HOS DIN ÅTERFÖRSÄLJARE

Mönstret till Fleringe finns att köpa som löst mönster, eller som del av mönsterhäfte 15 Fäbod, digitalt eller på papper, från Järbos återförsäljare, här på Eddna eller från Ravelry. Ett hett tips är att besöka din garnaffär - har du tur så har de kvar något exemplar av Järbo Fäbod Lookbook - den är gratis vid köp av garn och innehåller mönstret till Fleringe!

 

FINA HÄFTEN

Som den taktila varelse jag är går jag igång på material och hur de känns. Därför är jag smått besatt av olika garnkvaliteter, men även av andra material, som papper. Just därför vill jag slå ett slag för Järbos tryckta mönsterhäften och Lookbook; pappret är tjockt och matt men ändå lent - perfekt att anteckna på. Häftena är verkligen vackra.

DÅ SÄTTER VI IGÅNG MED VARV 86

Idag påbörjar vi del 2 av mönstret, alltså varv 86-126 som är nästan likadana som varv 4-85 och enkla att lägga på minnet - riktig meditations- eller TV-virkning!

Jag har delat upp vår virkalong i tre delar:

 

Del 1 (varv 1-85): tisdag 17 maj

Del 2 (varv 86-126): tisdag 24 maj (nu!)

Del 3 (spetskanten): tisdag 31 maj

 

TIPS FÖR VARV 86-126

Det är fortfarande ökningarna på ena kanten och minskningarna på den andra som formar sjalen, men f.o.m. varv 86 så ökar du med ytterligare en maska per varv, vilket gör att sjalens andra ände, eller spets, växer fram.

2 st tills (2 stolpar tillsammans) räknas som en maska.

Luftmaskorna som inleder varje varv räknas även de som en maska, (4 lm = 1 dst, 3 lm = 1 st).

Maskantal per varv står inte utskrivet efter varv 87 i mönstret, eftersom man upprepar varv 86-87 tills man har 126 varv totalt. För att underlätta, tänk så här:

Jämna varv (v. 86, 88, 90, 92 etc.): +-1 maskor jämfört med föregående varv

Ojämna varv (v. 87, 89, 91, 93 etc.): +3 maskor jämfört med föregående varv

Alltså: varv 86 = 90 m; varv 87 = 93 m; varv 88: 94 m; varv 89: 97 m, o.s.v.

På det sista varvet i del 2, varv 126, ska du ha 170 maskor.

Precis som för del 1, finns en tabell nedan/här där du kan bocka av och kontrollera maskantalet för varje varv.

 

VIRKA TILLSAMMANS

Glöm inte att ta bilder på din Fleringe-sjal och dela med dig i Facebook-gruppen eller på Instagram med taggen #FleringeCAL så att vi skapar den där mäktiga, mysiga känslan av att vi virkar någonting tillsammans, hundratals - kanske tusentals virkare i samma virtuella “rum”. Det är lite magiskt tycker jag. Det är så fantastiskt roligt att se era sjalar växa fram. Jag (Anna Erlandsson, @hooked_by_anna) och teamet på Järbo tittar in i Facebook-gruppen och svarar på frågor, där ni inte redan har svarat varandra. Aktiviteten i gruppen är verkligen i full gång och det är så fint att se hur ni hjälper varandra!

Lycka till med del 2 så ses vi igen om en vecka när det är dags för den sista och roligaste delen: spetskanten!

PDF varvantal

© 2024 Eddna