Läser in...
Därför ska du sticka i ull

Därför ska du sticka i ull

Posted: 01 February, 2024
Writer: Madelene Linderstam
Category:

Vi älskar ull och ullgarn! Det kanske inte är så konstigt - vi har själva producerat och sålt ullgarn i över hundra år. I vårt sortiment har vi alltifrån tunn jakulll blandat med silke till tjocka entrådiga Lovikka. Det finns garanterat något du tycker om.

Utforska alla ullgarner

Fördelar med plagg stickade i ullgarn:

1. Tyget blir vackrare med tiden 

2. Ull är verkligen 100% naturligt

3. Materialet andas och skapar aldrig en känsla av "instängt"

4. Ullplagg får sällan dålig lukt...

5. ...och matos, svettdoft med mera försvinner som av magi när du vädrar plagget.

6. Materialet ändrar sällan form utan koftan eller tröjan ser likadan ut över lång tid.

7. Du kan använda ull året om - även på sommaren.

8. På vintern är det helt ovärdeligt eftersom naturens naturliga egenskaper värmer på det perfekta viset.

9. Ullgarn är väldigt trevligt att sticka med, maskorna blir jämna och fina.

10. Du kan steeka (klippa upp) en kofta utan att vara minsta orolig för att maskorna ska glida iväg. De sitter stadigt tack vare ullfibrerna som hakar fast i varandra.

11. Ullgarn och tovull går att tova - blöt ner och gnugga med händerna eller släng in i tvättmaskinen. Då krymper plagget. Perfekt för tofflor och väskor.

12. Det finns så många sorters ullgarn att lära känna - alltifrån rustik isländsk ull till den mjukaste jakullen. 

13. Ullgarn är perfekt till både stickning och virkning

14. Svensk Ull är en produkt som egentligen skulle ha hamnat på soptippen. Det ger ett extremt lågt miljöavtryck och är ju faktiskt ett fascinerande sätt att göra kvalitetsgarn av en råvara som redan finns.

Se alla mönster
(Tips! Filtrera på fiber: ull)

"Sticks garnet?"

Detta är en väldigt vanlig fråga som stickare ställer sig själva men även till oss.

Det är såklart väldigt svårt att svara på, eftersom det är så olika hur man upplever ulltyget mot huden. Generellt kan man säga att merino är en väldigt mjuk kvalitet. Merinofåret är framavlat just för ullen, och det finns många sortera att välja på.

Tröjan och byxorna Slagg är stickade i Järbo 2 tr ull - vårt tvåtrådiga ullgarn i 49 färger från Järbo.

Olika sorters ullgarner

Lama, alpacka och jak är kända för sin mjuka kvalitet. De har långa ullfibrer som skapar den mjuka upplevelsen. Ofta blandar man sådan ull med silke eller någon annan lyxig kvalitet för att få ett ännu mjukare och vackrare garn.

Blowgarn är ett samlingsnamn för garner som är tillverkade på ett väldigt speciellt sätt; nämligen att man blåser in mjuka ullfiber i ett tunt nät av nylon eller någon naturlig fiber som Tencel. Dessa garner blir väldigt fluffiga och härliga, dessutom är de mjuka.

Mohair, som kommer från angoragetens ull, är också väldigt mjukt. Det händer dock att vissa tycker att sådana garner som har mycket "fluff" som sticker ut kliar i pannan om man har det i en mössa.

Nordisk ull kommer från får som under hundratals år har anpassat sig efter ett kallt, blött och blåsigt klimat. Våra garner med svensk ull blir väldigt mjuka efter tvätt - glöm inte att tvätta din provlapp eller ditt färdiga plagg för att se hur det magiskt förvandlas till mjuk ull. Den isländska ullen är den mest rustika världen har att erbjuda. Fåren på Island klarar av det tuffa klimatet utan att frysa. Om du har en tröja av isländskt garn är du rustad för precis vilket väder som helst. Du behöver inte ens ha en jacka på dig. Vissa tycker att det garnet sticks och kliar, andra känner det inte alls.

 

Sk_rmbild_2024-02-01_124245

Detta är ull på Ístex spinneri på Island. De blandar svart och vit ull för att få fram olika nyanser av grått. På bloggen kan du läsa om vårt besök på Istex.

Prova hur garnet känns

Stryk ett nystan mot kinden eller undersidan av armen. Då får du en bra känsla för hur mjukt det är. Om du vill beställa ett garn för att testa kan du alltid skicka tillbaka det om du inte är nöjd.

ullfiber
© 2024 Eddna