Läser in...
Följ med in på Ístex spinneri

Följ med in på Ístex spinneri

Posted: 05 December, 2023
Writer: Madelene Lindersam
Category:

Det är maj. I Sverige råder högsommarvärme och stickare slänger ullprojekten åt sidan, de får bida sin tid nu. Vädret får oss automatiskt att sticka lintoppar och strandväskor i några månader. 200 mil västerut är det 3 grader och vindar så hårda att biluthyrarkillen varnar för att öppna alla bildörrar samtidigt.

Regnskurarna kommer och går, lika opålitligt som den slumrande vulkanen Katla. På Island är en tröja stickad i en av öns mjukaste exportvara ett måste, även i mitten av maj. 
Strax utanför Reykjavik ligger Ístex – en tacksam förkortning av Íslenskur textíliðnaður, Isländsk textilindustri. Hit fraktas ullen från nästan alla isländska får för att förädlas till populära garner som Lettlopi och Alafoslopi. Spinneriet är inhyst i en låg industribyggnad med utsikt mot det som av turister bäst beskrivs som ett tappa-hakan-i-golvet-landskap.  

istex-10_1

Utsikten från Istex spinneri utanför Reykjavik är slående

Produktionschefen Eugène Pilard tappar inte hakan, längre. Han är fransman, textilingenjör och hade aldrig besökt Island när han flyttade hit efter att han träffat Sunna Jokulsdottir under utbildningen. Hon är numera både fru och kollega.  

- Jag ser till att allt rullar. Det är många saker som händer samtidigt här, säger Eugène och pekar mot stora hårdpackade balar med fårull.  

Ullen är fet, tovig och besitter helt unika egenskaper. Fåren på ön har anpassat sig efter det hårda klimatet och ger en tät, naturligt vattenavvisande ull. 

- Vi har vit och svart ull. De blandas för att få alla nyanser av grå ull. Vi färgar ullen i väldigt mättade färger, som grundfärger. Dessa blandas sedan upp med olika andelar grå för att skapa alla våra nyanser.

Det färdiga garnet är rustikt och vackert spunnet med fina täckhår som sticker ut. Med sin lätta vikt och naturligt isolerande egenskaper ger garnet den traditionella isländska lopasayan, ulltröjan, sin distinkta isländska prägel. En klassisk islandströja är skapad av en isländsk designer, stickad nedifrån med ett mönsterstickat runt ok.  

Sortimentet är genomtänkt; få kvaliteter med många nyanser, de vill inte krångla till processen i spinneriet i onödan. Garnerna är sina egna varumärken, kända världen över. Grunden i verksamheten är de drygt 400 fårbönderna som inte bara förser spinneriet med ull, utan faktiskt också äger majoriteten av företaget. 

Fåren klipps två gånger om året och ger ungefär ett kilo ull per får. Två ton ull åker ner i färggrytorna här på Istex, varje dag. Ändå är efterfrågan större än kapaciteten. Just nu håller de på att lösa problemet genom att se över både scheman och maskinpark.  

- Vi ska addera fler maskiner för att på så sätt undvika flaskhalsar och kunna göra flera garner samtidigt, och inte få stopp om en del i kedjan står stilla i väntan på reservdelar eller annat. 

I ett flera meter högt hissliknande utrymme far ullen runt och torkas med varm luft. En bit bort matas färgad ull in på ena sidan av ett kardverk – och ut på andra sidan kommer en jämn fluffig matta av ullfiber.  

Det som ännu bara är ett tunt kardflor far fram genom lokalerna likt i en berg-och-dalbana. Just nu är det garnet Léttlopi som tillverkas, mer specifikt blått.  

- Vi kör en färg i taget. Nu är vi i en blå period. Då färgar, kardar, spinner och nystar vi alla blå nyanser som vi har. 

Perioden kan pågå i veckor. När det vankas en svart eller röd period håller dock Eugène nere antalet dagar. 

- Vi som jobbar här blir på dåligt humör av svart och rött. 

Men, det är inte någon slags lära om färgers påverkan av humöret Eugène pratar om. 

- De är krångliga färger, de gör att maskinerna oftare behöver stoppas för att rengöras eller kontrolleras. Det är trist. Då kör vi på med lite grönt eller något annat igen. 

Det som nyss varit ett platt, duvblått moln har nu förvandlats till synes oändliga trådar som förenas och rullas upp på stora koner. All ull spinns inte. Plötulopi är ett ospunnet förgarn som blir vuxit i popularitet de senaste åren. Plaggen det blir nästan overkligt lätta och luftiga, men eftersom det inte spinns är det sprött och går lätt av. Något som såklart kan väcka frustration, precis som när det blir stopp i produktionen. 

- Vi har små problem ibland och mellanstora problem varje dag. Stora problem, det har vi hela tiden. Vi får hela tiden vara kreativa och hitta lösningar, säger Eugène.   

Att han och Sunna är utbildade inom det textila hör inte till vanligheterna. De flesta som jobbar här kommer från en helt annan exportbransch; fisket. 

- De är båtingenjörer och har fått lära sig allt som finns att veta om våra maskiner. Det är inte lätt att hitta folk som kan just garn.  

Bakom honom snurrar en maskin upp nystan på ett finurligt svängande vis. Inom loppet av några sekunder har ett tjugotal nystan blivit färdiga och slussas mjukt vidare. 

En plastpåse med 10 nystan Léttlopi i färgen Stone Blue Heather faller ljudlöst av det rullande bandet, ner i en kartong. Resan från vindpinat får till prydligt nystan är färdig. 

bild_6-_i_stex

Vill du ta reda på mer om vilka produkter vi har från Island?

Här hittar du länkarna:

Garner från det populära Isländska märket Ístex 

Lär dig sticka en islandströja

Mönster från Ístex

© 2023 Eddna