Läser in...
Sommarkoftan 2020 - del 4: Knappkanter, halskant, klipp och montering!

Sommarkoftan 2020 - del 4: Knappkanter, halskant, klipp och montering!

Posted: 23 February, 2022
Category:

Äntligen!

Nu har vi stickat tillsammans under tre sommarveckor och vi är så glada att ni vill vara med oss på det här koft-äventyret!

Vilken rikedom det är att följas åt på det här viset, och dela tips och råd med varandra.

I del 4 ska vi ta oss an de där sista viktiga småsakerna som krävs för att koftan ska bli färdig att använda!

 

KNAPPKANTERNA

Innan koftan kan klippas upp stickas knappkanterna. Det gör själva klippandet lättare, eftersom knappkanterna låser maskorna i sidled, dessutom framträder mittenmaskan extra tydligt när den ramas in av kanterna.

Video: Så här plockar du upp maskor till kanterna. 

För att knappkanterna inte ska strama eller bli för lösa är det lagom att plocka upp 3 maskor över 4 varv. Du hoppar alltså över ungefär vart fjärde varv när du plockar upp dina maskor. I början av varvet eller i slutet av varvet (när du plockar upp maskor i resårmudden) kan du dock gärna plocka upp 1 maska i varje varv så att den yttre änden inte blir för stram.

 

Att fördela maskorna jämnt

I mönstret anges det antal maskor du ska plocka upp och dessa ska alltså fördelas jämnt över knappkanten. Om du följer min rekommendation ovan, när det gäller att plocka upp 3 maskor över 4 varv, så kommer maskorna att fördelas väl, men det kan också vara bra att hålla lite extra koll på fördelningen själv genom att dela in kanten i fyra lika stora delar. Detta kan göras genom att du sätter ut markeringsnålar: Först en i mitten, och sedan en i mitten av varje halva. På så vis kan du stämma av att du plockat upp en fjärdedel av maskantalet, när du passerar respektive markering.

Sticka sedan knappkanterna enligt instruktion i mönstret. Glöm inte knapphålsvarven på höger knappkant!

Obs! Eftersom knappkanterna görs i rätstickning (en struktur som blir något bredare än slätstickning och resår) minskar du även på avmaskningsvarvet. På så vis blir kanten stadig!

 

HALSKANTEN

Plocka upp och sticka halskanten enligt instruktion i mönstret.

 

ATT KLIPPA UPP KOFTAN

När knappkanter och halskant är färdiga, är det dags att klippa upp koftan. Först ska klippet förberedas genom att förstärkningssömmar sys på var sida om mittenmaskan.

 

Att sy en förstärkningssöm

Jag syr alltid mina förstärkningssömmar för hand med vanlig sytråd och synål. Då har jag god kontroll över det stickade, vilket gör att jag kan undvika att strukturen dras ut eller rynkas på något vis. Genom att sy för hand får jag en flexibel och korrekt placerad söm, på ett enkelt och smidigt sätt. Tycker dessutom att handsömnad är en väldigt trivsam syssla!

En förstärkningssöm görs på VAR SIDA av MITTENMASKAN (= 2 förstärkningssömmar totalt). (Mittenmaskan = varvets sista maska!)

Du syr sömmarna så här med EFTERSTYGN: Video.

 

Att klippa upp koftan

När dina förstärkningssömmar är på plats är det dags att klippa upp koftan.

 

Gör så här:

  1. Placera koftan på ett plant underlag där du har gott om svängrum.
  2. Använd dig av en vass och nätt handarbetssax när du klipper.
  3. Arbeta långsamt och metodiskt när du klipper så att du har kontroll på vad du gör.
  4. Låt vänsterhanden (eller högerhanden om du är vänsterhänt) följa med och agera stöd där du klipper, så att du hela tiden ser till att framstyckena är separerade från bakstycket. Då riskerar du inte att klippa i det.
  5. Klipp upp koftan genom att följa linjen i mitten av mittenmaskan!

 

Tips: Om du vill separera framstyckena och bakstycket helt från varandra när du klipper, kan du trä upp koftan på en strykbräda. (Trä på den med nederdelen först, så att mudden nedtill hamnar ungefär på mitten av strykbrädan och halsringningen längst ut där brädan smalnar av.)

Då har du också en naturligt plan yta att jobba med.

 

Video: Här kan du se hur det går till när man klipper upp en kofta! 

MONTERING

Slutligen syr du i knappar i samma nivå som knapphålen och fäster lösa trådar. Hålen under ärmarna ska också sys igen med hjälp av garn, stoppnål och maskstygn. (Se skiss i mönstret.)

Klippkanterna som rullat upp sig mot insidan kan antingen sys ned mot bakstycket, med hjälp av garn, stoppnål och små diskreta kaststygn. Eller så täcker du klippkanten genom att sy dit ett vackert band.

Om du ska bandkanta din kofta är det viktigt att de båda kanterna förblir lika långa, dvs att ingen av kanterna sträcks ut mer än den andra när bandet sys på. Därför ska bandet klippas upp i två lika långa längder först av allt. Mät upp längden på en av klippkanterna när den är lagom sträckt. Lägg sedan på 2 cm sömsmån i var ände (totalt 4 cm).

Nåla fast de båda banden på insidan av koftan så att de täcker klippkanten och vik dem dubbelt i var ände. Sy sedan fast banden med nål och tråd, med små diskreta stygn runtomkring.

 

INFO TILL DIG SOM STICKAR EN TRÖJA ISTÄLLET FÖR KOFTA

Om du valt att sticka koftan som tröja istället, så gör du inga knappkanter – och inte heller något klipp. Sticka halskanten enligt beskrivning i koftmönstret, men placera varvstarten mitt bak. Du kan som alternativ välja att sticka halskanten i resår (1 rm, 1 am) om du föredrar det.

 

 

 

Stort tack till alla er som deltar i Sommarkoftan 2020! På återseende i höst då vi kommer att bjuda på nya Knit-alongs! /Maja

 

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Sommarkoftan - där delar vi bilder tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #sommarkoftan2020 !

© 2024 Eddna