Läser in...
Sommarkoftan 2022: DEL 1

Sommarkoftan 2022: DEL 1

Posted: 16 June, 2022
Writer: Maja Karlsson
Category:

Hej och välkomna!

Det har blivit dags att lägga upp till Sommarkoftan 2022. Ladda ner mönstret här >> Vi börjar med det mönsterstickade oket – eftersom koftan stickas uppifrån och ned.

Innan du börjar ska du ha stickat en provlapp för att stämma av att din stickfasthet är korrekt i förhållande till vad som anges i mönstret. Du ska också ha mätt dig och valt storlek. Är det gjort? Bra – då kör vi igång!


ATT LÄGGA UPP

Maskorna läggs upp med en klassisk korsuppläggning, den teknik du gissningsvis fick lära dig i skolslöjden.


RESÅR

Resåren stickas fram och tillbaka, så som anges i mönstret.


STICKA RUNT

När resåren är färdig ska arbetet slutas till en cirkel för att fortsättningsvis rundstickas. Det är vanligt att man gör så med mönsterstickade koftor, eftersom man då åstadkommer en slätsickad struktur genom att samtliga varv rätstickas. Att mönstersticka med räta maskor från rätsidan är lättare än med aviga från avigan!


KLIPPMASKORNA

För att koftan ska bli en kofta och inte tröja, kommer den dock att behöva ”öppnas” framtill med ett klipp – och för att det ska vara möjligt att göra det behöver vi lägga upp så kallade klippmaskor mellan de båda framstycken. Klippmaskorna finns där enbart för att vi senare ska ha en mellandel där vi kan lägga själva klippet utan att skada den ordinarie delen av koftan. Sommarkoftan har 7 klippmaskor. (OBS! Dessa maskor ingår inte i det totala maskantalet, utan tillkommer utöver det.)


ÖKNINGAR OCH ÖKNINGSVARV

Nu påbörjas oket. För att det ska växa stickas ökningsvarv med jämna mellanrum. Ökningarna görs med den osynliga ökningstekniken ”Öka 1 maska under = ö1mu

Här ser du hur du ökningarna görs. Tänk på att även den andra maskan i ökningen (dvs den maska som stickas genom den ordinarie maskan) ingår i själva ökningen! Du ska alltså inte räkna med den, när du stickar de maskor som ligger mellan ökningarna.

Tekniktips: Tänk på att hantera den underliggande maskan som du stickar genom försiktigt! Dra inte i den eller tänj den i onödan, utan ”smyg” garnet igenom maskan. Då blir ökningarna jämna och osynliga!

Observera också att ökningar ALDRIG görs i de 7 klippmaskorna!

På enfärgade varv stickas klippmaskorna med aktuell färg och vid varv med någon form av mönsterstickning, stickas klippmaskorna med fördel med varannan maska i respektive färg.

ATT LÄGGA UPP NYA MASKOR UNDER PÅGÅENDE ARBETE

När jag ska lägga upp nya maskor mitt i en stickning, som tex klippmaskorna, brukar jag använda mig av dubbel ögleuppläggning. Genom att sno öglan två varv, istället för ett som görs vid vanlig ögleuppläggning, bildas en stadkant nedtill som ger en stadga åt arbetet och gör det lättare att hantera.

Dessutom tycker jag att det blir enklare att plocka upp nya maskor i kanten sedan, vilket vi tex kommer att göra när det gäller de nya maskor som läggs upp under ärmen.

Så här gör du dubbel ögleuppläggning. 


MÖNSTERBÅRD

Koftans mönsterbård består av Roositud (en estnisk stickteknik) och tvåfärgsstickning.

ROOSITUD

Roositud är en slags inläggsteknik. Genom att växelvis lägga garnet framför och bakom arbetet bildas ett mönster, som ser ut som vävda eller broderade ”stygn”.

När du stickar Roositud ska du arbeta med dubbelt garn, så att mönstret framträder tydligt. Tänk på att de två trådar som bildar själva ”inläggen” alltid ska löpa under det garn du stickar med. (Annars blir ditt mönster ojämnt.)

Du följer diagram A och C ”som vanligt” men istället för att sticka maskorna i Fg 3, så lägger du garnet framför arbetet och låter det löpa med i lika många maskor som diagrammet visar.

I nedanstående video visar jag tekniken:

MÖNSTERSTICKNING

När det är dags att sticka okets mönsterbård (Diagram B), är det viktigt att du följer instruktionerna för placering av mönstret som gäller för just din strl. Då hamnar mönstret centrerat och blir symmetriskt placerat i förhållande till övriga mönsterbårder. OBS! Du läser alltid diagrammet från höger till vänster.

Om du vet med dig att du stickar hårdare vid mönsterstickning än vid slätstickning, rekommenderar jag att du går upp ett halvt nummer i sticka (eller mer om så krävs) under detta parti. Jag förutsätter givetvis också att du kontrollerat att din stickfasthet stämmer, via en provlapp innan koftan påbörjades!

Del 1 av Sommarkoftan är slut när du når rubriken DELA AV FÖR BÅL OCH ÄRMAR. Detta moment kommer vi att ta oss an i del 2!

Önskar dig varmt lycka till med koftstickningen! Har du frågor så är du välkommen att ställa dem i vår gemensamma Facebook-grupp ”Sommarkoftan 2022”

VIKTIGA LÄNKAR

TILL MATERIALINLÄGGET där du kan läsa mer om koftans storlek och vilket material som behövs

TILL KAMPANJSIDAN där du kan beställa garn och tillbehör till Knit-Alongen

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Sommarkoftan - där delar vi bilder tips och inspiration.
Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga dina inlägg med #sommarkoftan2022 !

Läs inlägget på andra språk: Norska, Danska, Finska, Engelska

© 2024 Eddna