Läser in...
Sticka och virka tillsammans med andra - delta i en KAL eller CAL!

Sticka och virka tillsammans med andra - delta i en KAL eller CAL!

Posted: 13 April, 2021
Writer: Madelene Linderstam
Category:

"Vad är en KAL??" brukar vi får höra. Nu ska ni få veta allt ni behöver veta!

Att delta i en KAL eller CAL, (knit-along eller virkalong), är ett väldigt roligt sätt att lära sig nya saker och sticka och virka tillsammans med andra. 

 

Vad är en KAL eller CAL?

KAL är en förkortning på engelska och står för knit-along: översatt till svenska betyder det ungefär "tillsammansstickning".  CAL är en förkortning för crochet-along eller virkalong på svenska. 

Både KAL och CAL är egentligen samma sak, det enda som skiljer sig åt är handarbetet: i en KAL stickar du och i en CAL virkar du. För enkelhetens skull skriver vi KAL framöver, men även CAL fungerar på precis samma sätt.

Att delta i en KAL är ett ypperligt tillfälle att lära sig nya tekniker och ta ett skutt i din stickning eller virkning. Du kommer samtidigt som många andra stickare och virkare sticka samma mönster, med assistans från designers eller en person som arrangerar knit-alongen. Du får tekniktips, filmer och bilder på de olika momenten i projektet och en härlig gemenskap med alla andra som stickar och virkar samma sak! 

 

Hur går det till?

Järbos knit-alongs sker här på bloggen i form av blogginlägg. Först utlyser vi ett startdatum för respektive KAL. Och först ut är det vi kallar för Materialinlägg!

Här kan du se hur ett materialinlägg ser ut!

Materialinlägget beskriver vilket garn, vilka stickor och tillbehör du behöver för att kunna delta. Ibland får du förslag på färger som är lämpliga eller färdiga garnpaket att köpa hem. I en knit-along är det ett riktigt bra tillfälle att stöta och blöta vilka färger du vill använda med andra stickare!

I materialinlägget får du även information om när de övriga delarna av KAL:en kommer att publiceras. Ofta är det några dagar eller en vecka mellan blogginläggen. Varje inlägg ger dig en ny guide till nästa moment i stickningen eller virkningen. Det är alltid okej att sticka eller virka i sitt eget tempo. Du behöver alltså inte sticka i samma takt som inläggen kommer på bloggen. 

 

Social gemenskap

Järbos knit-alongs äger rum på bloggen - men vi har även facebookgrupper för respektive knit-along. Om du använder facebook kan du delta genom att ställa frågor, visa bilder och din process samt prata med andra stickare. Här finns stora möjligheter att inspireras av andra, lära av andras framgångar och misstag och ställa frågor direkt till den som arrangerar KAL:en. Ibland är det vi som jobbar på Järbo som håller i KAL:en, ibland är det designern själv. 

 

Järbo har flera KAL-grupper på Facebook som är levande och trevliga att vara i även när KAL:en inte pågår. 

Sticka från Island med Järbo 
Här kan du prata om allt som har med våra garner från ìstex och alla fina islandströjor och islandskoftor. 

Julvanten
Järbos traditionella jul-KAL äger rum i denna grupp. Här kan du prata om årets, eller tidigare års, jul-knit-alongs och mönstren som hör till dem.


Sommarkoftan
Vår årliga sommarstickning som samlar tusentals peppade stickare. En riktig höjdpunkt varje sommar!

Det är bara tre av våra grupper - kika gärna här för att se vilka övriga specifika KAL-grupper vi driver. Ofta ingår en speciell hashtag att använda för er som använder Instagram. Tagga era inlägg med hashtagen så dyker de upp bland bilder med samma hashtag!

Så deltar du 

Det enda du behöver göra är att läsa materialinlägget och köpa hem garn - eller rota i ditt eget förråd. Sedan är det bara att invänta del 1 - och sätta igång! På Järbo avslutar vi alltid KAL:en med en rolig tävling där du kan vinna fina priser. Mönstret får du helt gratis på bloggen. Efter att KAL:en är avslutad lägger vi ut mönstret som ett vanligt mönster på hemsidan. 

 

Mysterie-knit-along

Vissa av Järbos KAL:s är så kallade mysteriesticknigar eller mysterie-KAL:s. På engelska förkortas detta ofta MKALs. Det betyder att du inte får veta vilket mönstret är i förväg! Det enda du får veta är att du ska sticka ett visst typ av plagg - till exempel Julvanten - och resten är hemligt. Varje del av KAL:en är en ny mönsterdel, och det brukar vara väldigt spännande och roligt. När det är en vanlig KAL publiceras mönstret ofta på en gång, och du väljer själv om du väntar in respektive del på bloggen eller stickar snabbare (eller långsammare). Det viktiga är att du stickar i din egen takt och njuter av att lära dig nya saker!

 

Nybörjarvänligt

Att delta i en KAL är ett perfekt sätt att lära sig nya tekniker och utveckla din stickning och virkning. Ofta kan det kännas lite läskigt att hoppa på något nytt, och många tror att mönstret är för svårt att klara av. Vi vill peppa dig att våga delta! Du får filmer, bilder och tekniktips under vägen och har stora förutsättningar att sticka eller virka ett plagg du inte stickat tidigare. Det är väldigt många som stickat sin första kofta, socka eller vante under våra KAL:s. 

 

För att veta när nästa KAL äger rum: prenumerera på vårt nyhetsbrev här, och följ oss på Instagram och Facebook! Då missar du inga nyheter från oss. Varmt välkommen att delta!

 

 

© 2024 Eddna