Läser in...
Sommarkoftan 2022: DEL 2

Sommarkoftan 2022: DEL 2

Posted: 23 June, 2022
Writer: Maja Karlsson
Category:

Under denna vecka ska vi ta oss an bål och ärmar. Det blir mycket enfärgad slätstickning – perfekt att ägna sig åt på stranden, som bil- eller tågstickning om du är på resande fot och även tacksamt om du stickar med vänner. Det är också mysigt att sticka till en riktigt bra ljudbok!

 

Ja – då sätter vi igång!

 

ATT DELA AV FÖR BÅL OCH ÄRMAR

Nu ska koftan få sin riktiga form, dvs bål samt två ärmar. Detta görs genom att okets maskor fördelas i två mindre och en större del samtidigt som nya ”sidmaskor” läggs upp under ärmarna. Dessa sidmaskor kommer att ingå i bålen när du stickar vidare. Ärmarnas maskor placeras samtidigt på maskhållare i form av garnändar, för att ”vila” tills det är dags att sticka dem.

 

OBS! Mät gärna på dig själv innan du delar av, så att okets längd känns tillräcklig. Du kan trä i ytterligare en rundsticka i hälften av maskorna, så att du kan dra på dig koftan över huvudet och testa. Nyp sedan åt under ärmarna och känn efter så att passformen känns bra. Oklängden kan i vissa fall behöva justeras och du gör det då genom att sticka ytterligare önskat antal varv innan delningen.

 

Du gör delningen i följande turordning: Sticka vänster framstyckes maskor, för över vänster ärms maskor till en tråd, lägg upp nya maskor under ärmen med hjälp av dubbel ögleuppläggning, sticka bakstyckets maskor, för över höger ärms maskor till en tråd, lägg upp nya maskor med dubbel ögleuppläggning, sticka höger framstyckes maskor, sticka klippmaskorna.

 

Kontrollräkna sedan ditt totala maskantal, dvs de maskor som nu är placerade på stickan (= vänster och höger framstycke, bakstycket samt de nya maskor som lagts upp under ärmarna). Så att det stämmer med mönstret.

DAGS FÖR SLÄTSTICKNING

När delningen är gjord och du har kontrollräknat dina maskor så att du vet att maskantalet stämmer, är det alltså ”raksträcka” som gäller. Sticka bålen till den längd som anges i mönstret. Observera att du mäter från den punkt där delningen gjordes, dvs från ärmhålet!

 

Därefter stickar du en ärm i taget. Minskningarna på ärmen görs så här i början av varvet och så här i slutet på ett varv. När både bål och ärmar är färdiga är det dags att fästa lösa trådar och invänta det sista inlägget som kommer om en vecka. Varmt lycka till med veckans stickning!

 

VIKTIGA LÄNKAR

Till MATERIALINLÄGGET där du kan läsa mer om koftans storlek och vilket material som behövs

Till KAMPANJSIDAN där du kan beställa garn och tillbehör till Knit-Alongen

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Sommarkoftan - där delar vi bilder tips och inspiration.
Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga dina inlägg med #sommarkoftan2022 !

© 2024 Eddna