Läser in...
Julvanten 2023: Materialinlägg

Julvanten 2023: Materialinlägg

Posted: 16 November, 2023
Writer: Maja Karlsson
Category:

Julvanten 2023 inleds den 13:e december. Som vanligt är det Maja Karlsson som står för designen, och vi kommer att publicera den första mönsterdelen tidigt på morgonen, så att du som vill, kan stiga upp tidigt och sticka till luciamorgon. Ser fram mot att få tillbringa en stämningsfull adventstid tillsammans med er som vill dela denna mysiga tradition med oss!

 

Tekniska moment som ingår 
Fiskarens resår
Lettisk fläta
Istickstumme
Tvåfärgsstickning 

 

Datum
Materialinlägg: 5:e december (som du läser nu)
Del 1: 13:e december 
Del 2: 15:e december 
Del 3: 18:e december 
 

Garn och färger
Julvanten stickas i vår fina Svensk ull 4 tr!  Det är ett 4-trådigt ullgarn av svensk ull-råvara, som tillverkas av Klippans Yllefabrik och finns i 12 färger. Till julvanten behövs två färger, dvs en härva av varje färg som anges nedan. Eftersom vanten är tvåfärgsstickad är det viktigt att tänka på att färgerna ska stå i god kontrast till varandra. Om du väljer något av de föreslagna garnpaketen är du på den säkra sidan, vad gäller det. Vill du välja färger själv? Var då noga med att kolla så att färgerna skiljer sig åt tillräckligt mycket för att mönstret ska framträda tydligt! OBS! Det går också fint att sticka julvanten i RAGGI om du föredrar det!

 

Stickor
Du behöver strumpstickor i storlek 4 mm och 5 mm för att sticka julvanten.

 

Ttillbehör 
Du behöver också ha till gång till sax, måttband och en nål att fästa trådarna med.

 

Storlek
Julvanten ges i en damstorlek med följande mått:
Vantens bredd: Ca 10 cm 
Vantens längd: Ca 28 cm 
Tummens längd: 7,5 cm 
Längd, hand: (från tummens slut): 17 cm 
Längd, mudd: 7 cm

Masktäthet 
Ca 18 m x 19 v slätst i mönster med st 5 mm = 10 x 10 cm 

Färgförslag 
Här hittar du Majas färdiga färgförslag. I paketen ingår två härvor Svensk Ull 4-tr i paketets färger. 

 

Julefrid: färger 59123 + 59102  

Den mest klassiska av färgkombinationer för julen. Djup rubinröd och ofärgad naturgrå, visst är det vackert! Maja stickar sina vantar i denna färgkombination.

Till paketet

Julvanten: Julefrid

Norrsken: 59124 + 59101
Har du varit lycklig nog att se norrsken någon gång? Denna färgkombination är inspirerad av natthimlen när den sprakar av magisk färg och kastar sitt sken på snötäckt mark. 
Till paketet

Julvanten: norrsken

Rimfrost: 59112 + 59101  
Ett tunt lager krispig vit rimfrost på isen som fryst på sjön. Ni vet när luften är bitande iskall och solen strålar från horisonten – där ser vi denna vackert ljusblåa vante.  
Till paketet

Julvanten: rimfrost

Granris: 59108 + 59102  

Den gröna färgen är inspirerad av våra svenska skogar, där träden ibland är äldre än människorna som går i dem. En vante som hyllar kransen på dörren, men även granen som bidar sin tid ensam i skogen. 

Till paketet

Julvanten: granris

Midvinternatt: 59122 + 59115  

Bara tomten är vaken! Och några stickare som inte får nog av sin vantstickning… Denna färgkombination är som ett stearinljus i stugans mörker, eller julganskulan som dinglar i granen.  

Till paketet

Julvanten: midvinternatt

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Julvanten – där delar vi bilder, tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #julvanten2023!

© 2023 Eddna