Läser in...
Vill du lära dig att sticka?

Vill du lära dig att sticka?

Posted: 30 July, 2021
Writer: Madelene Linderstam
Category:

Då har du kommit helt rätt. Eddna.se är en garnbutik på nätet - men också en plats med massor av nyttig info, inspiration, guider och tips och trix. Vi som jobbar här älskar stickning och virkning. Vi vill förstås att alla ska känna samma glädje som vi gör.

För att lära dig att sticka behöver du:

Garn
Stickor
Ett mönster eller en idé om vad du vill göra

Kanske har du ett specifikt mönster som du vill sticka, eller så vill du börja med att testa olika maskor och tekniker. Börja med att köpa hem garn och stickor. Det kan vara bra att börja med ett lite tjockare, slätt garn så att du ser ordentligt vad du gör. Ett tjockt garn och grova stickor ger också ett snabbt resultat och det är inte så pilligt.

Jette från Järbo är ett bra nybörjargarn i ull >>
Björk stickor är bra och prisvärda stickor >>

Vi rekommenderar att du köper rundstickor då de kan användas både till att sticka fram och tillbaka samt runt med. 

Här hittar du våra videofilmer som visar momenten som kan vara bra att börja med. Lär dig uppläggning, räta maskor, aviga maskor och avmaskning så kommer du långt.

Börja med att titta på videofilmen för Uppläggning. Det finns många olika sätt att lägga upp maskor på stickan så att du kan starta din stickning. Det vanligaste sättet är korsuppläggning, eller vanlig uppläggning. Det kan även kallas skoluppläggning eftersom det oftast är den man lär sig i textilslöjden i skolan. För att träna kan du testa att lägga upp t.ex. 20 maskor på stickan. Tänk på att vara lätt på handen och inte dra åt garnet.

Titta sedan på videon för Räta maskor. Den visar hur du stickar en rät maska. Om du stickar något runt som en mössa, med räta maskor, kommer mössan att bli slät. Det kallas för slätstickning. Stickar du fram och tillbaka med räta maskor kommer du att få en bucklig yta som kallar rätstickning. Samma sorts maska ser alltså olika ut beroende på om du stickar den fram och tillbaka eller runt. 

Titta nu på videon för Aviga maskor. En avig maska är en rät maska, fast tvärtom. Baksidan på aviga maskor är släta. Aviga maskor är lite svårare än räta, men du kommer att lära dig snabbt. Tänk på att slappna av i händerna och glöm inte att du kan röra på dem, och använda dina fingrar för att hålla fast i garnet och maskorna. 

För att sticka resår så görs både aviga och räta maskor. Testa att sticka två räta maskor (2rm) och två aviga (2am). Upprepa hela varvet ut. Vänd på stickningen och börja med två räta, fortsätt sedan med två av varje. Nu stickar du resår!

Nu kan du titta på videon för Avmaskning. Det finns massor av sätt att göra detta på, men börja med den vanliga enkla avmaskningen. 

Nu har du lärt dig grunderna och kan fortsätta framåt. Vårt tips är att välja ett enkelt mönster som du tycker är fint.
Nedan listar vi tre riktigt bra mönster att börja med. Lycka till!

© 2023 Eddna