Läser in...
Sjön Knitalong 1 - Material, information och inspiration

Sjön Knitalong 1 - Material, information och inspiration

Posted: 13 April, 2021
Writer: Madelene Linderstam
Category:

Ryktet är sant, snart startar höstens knitalong!

Jag heter Sofia Kammeborn och jag kommer att handleda dig genom stickningen av en kofta i islandsgarn.

Nu ska vi sticka en kofta som heter Sjön. Det är ett Järbomönster, designat av Ingalill Johansson och den stickas i Léttlopi. Mönstret finns på svenska, engelska, norska, danska och finska och du hittar det alldeles gratis här. 

Min nya kofta är redan en favorit som jag vet att jag kommer att använda mycket. Mönstret till Sjön har funnits ett tag och då rekommenderats att sticka i Léttlopi men med ett annat garn (som inte längre finns kvar) som kontrastfärg. Inför denna knitalong har mönstret uppdaterats av Madelene på Järbo, bland annat med ett nytt diagram och med tydligare instruktioner. Jag har stickat upp koftan efter det nya mönstret i två bruna toner av Léttlopi.

Tanken med denna knitalong är att vi ska hjälpa och inspirera varandra och att det ska vara roligt att vara med i Sjön knitalong vare sig det är din första kofta eller om du är mer erfaren. Förutom blogginläggen så finns det en facebookgrupp som tidigare har hetat Riddari Knitalong men som nu bytt namn till Sjön Knitalong. Du är varmt välkommen att gå med om du inte redan gjort det innan namnbytet. I facebookgruppen är det lätt att få hjälp. Jag kikar in varje dag och ni kan även hjälpa varandra. Du hittar facebookgruppen här.

På Instagram kommer vi att dela bilder både på mitt konto @kammebornia och på Järbos konto @jarbogarn. Om du vill lägga ut bilder på din stickning kan du gärna använda #sjonkal.

Det känns som att det är dags att upprepa tidigare succéer men nu med en kofta. Förut har vi stickat Afmaeli, Aftur och Riddari. Alla gamla blogginlägg ligger kvar om du vill ha vägledning när du stickar mönstren även efter avslutade knitalonger.

Är inte november och december en perfekt tid för en knitalong då vi tillsammans kan sticka en värmande kofta?

Vad händer nu?

Det här blogginlägget är det första av fem och alla kommande inlägg kommer att publiceras på svenska såväl som på danska, norska och finska här på Järbos hemsida. Samma inlägg kommer att publiceras på min blogg, kammebornia.se och där kommer de att vara på svenska och på engelska. Så här ser planeringen ut för Sjön Knitalong:

 

7 november Materialinlägg med information och inspiration

19 november Bak- och framstycken

26 november Ärmar

3 december Oket

10 december Avslutning

 

Nu dröjer det alltså två veckor till vi börjar sticka så att du ska ha god tid på dig att hitta garn och stickor och att bestämma vilka färger du vill använda.

Koftan Sjön stickas nerifrån och upp. Först stickas bak- och framstycken och sedan ärmarna. Därefter sammanfogas delarna och oket stickas. I mönstret beskrivs hur man stickar koftan fram och tillbaka på en rundsticka. Detta innebär alltså att varannat varv är rätt och varannat är avigt. Jag tycker om att sticka på detta vis men jag vet att det finns de som tycker att det känns jobbigt att sticka aviga varv, särskilt när det kommer till mönsterstickning. Därför kommer jag i nästa inlägg att berätta hur du kan göra om du hellre vill sticka koftan runt med enbart räta maskor och sedan klippa upp den.

Garnet i mönstret är Léttlopi som finns i mängder av färger. Isländsk ull har enastående egenskaper när det gäller att skydda mot vind och väta. Garnet kan först upplevas som lite strävt men efter tvätt blir det ljuvligt mjukt och lätt och då jämnas även eventuella ojämnheter i flerfärgsstickningen ut. Som med all ull gäller det att tvätta varsamt och hur det kan gå till kommer jag att berätta om längre fram. 

Jag rekommenderar att sticka tröjan i Léttlopi men om du av någon anledning vill sticka i ett annat garn får du leta efter ett garn med liknande stickfasthet. Enklast gör du det genom att leta bland garner som har samma sträckning, d v s ca 200m/100g. Du bör också kontrollera masktätheten. Självklart kan du använda vilket garn du vill men tänk på att koftan kan få ett annat uttryck med ett annat slags garn.

Du behöver en bottenfärg och en kontrastfärg och du stickar så klart din tröja i vilka färger du vill. Jag har stickat min bruna kofta i Chocolate heather 10867 och Oatmeal heather 10085.

Under knitalongens gång kommer jag att sticka en i två blå nyanser Airblue 11700 och Ocean blue19419 där jag vänder på kontrasten så att bottenfärgen är ljus och kontrastfärgen är mörk.

Tillsammans med Järbo har jag tagit fram förlag på ytterligare några färgställningar som du kan köpa som färdiga garnpaket i din storlek.

 

Vad behöver du för att vara med?

Att vara med i Sjön knitalong är helt gratis och du kan börja och sluta när du vill. Jag kommer att lägga ut mina inlägg enligt datumen ovan men om du tycker att det går för fort så gör det ingenting. Alla inlägg kommer att ligga kvar och alla kan sticka i sin takt. När vi har stickat de tidigare tröjorna är det många som stickat sin första tröja och det känns ju extra roligt!

 

Mönster som är gratis och finns på svenska, engelska, danska, norska och finska.

Garn Léttlopi i två färger. Se i mönstret hur mycket du behöver av respektive färg beroende på vilken storlek du ska sticka.

StickorRundstickor, 80 cm i två storlekar, 4,0 och 4,5 eller annan storlek för att få masktäthet (se nedan) 18 m x 25 v slätstickning = 10 x 10 cm med den större storleken. 

Ärmarna kan stickas med samma stickor och magic loop, jag kommer att förklara hur det går till. Om du föredrar att sticka ärmarna på strumpstickor behöver du även strumpstickor i samma storlekar som rundstickorna.

Stickmarkörer för att kunna hålla reda på var varven börjar och slutar och bättre se dina ökningar på ärmarna(det finns speciella markörer men det går lika bra med säkerhetsnålar, gem eller något liknande)

Stoppnål

Sax

7-9 knappar

Måttband

 

Masktäthet

När du har hittat din storlek och ditt garn kan du kontrollera din masktäthet. Det är alltid bra att göra det innan man börjar på ett plagg men det är lätt att strunta i och bara hoppas att det ska bli bra. Ibland blir det bra ändå men det kan också hända att man måste repa upp och göra om. Ifall man har en avvikande masktäthet från den som står i mönstret så blir plagget för stort eller för litet mot vad man har tänkt sig. Masktäthet betyder hur många maskor som behövs för att skapa en viss bredd och höjd i sin stickning.

I mönstret står det att du ska ha en masktäthet på 18m x 25v i slätstickning på stickor 4,5 för att få 10 x 10cm. Jag brukar markera var jag har 18 maskor och så mäter jag med ett måttband. Det går lättare att räkna maskorna med en strumpsticka till hjälp. Om du stickar löst kan du behöva gå ner en halv storlek i stickor och om du stickar hårt kanske du måste gå upp lite i stickstorlek.

Om du vill kan du börja sticka på en ärm för att mäta din masktäthet där. En ärm är ganska lätt att repa upp om det skulle behövas och om det bara krävs en mindre justering kanske den inte ens behöver repas upp då skillnaden inte blir lika stor på en ärm som över själva tröjan. Masktätheten kan variera om du stickar runt (som på ärmarna och tröjan) jämfört med om du stickar fram och tillbaka som du gör på en provlapp. Det gör att det finns ytterligare en anledning att mäta masktätheten på en ärm.

 

 

Att välja färger

Det finns en skiss av tröjan som du kan skriva ut och färglägga för att prova vilka färger du vill använda i din kofta.

Alla färger finns att kika på här. 

Fundera på om du vill ha en mörk bottenfärg och en ljus kontrastfärg eller tvärtom. Det kan vara lite klurigt att se vilka färger som passar bra ihop och om de ger önskad kontrast. Om du tycker det är svårt att veta om kontrasten blir bra mellan två färger kan du ta en bild på dem intill varandra och göra bilden svartvit, då ser du direkt om kontrasten fungerar. Detta fungerar förstås enklast om du har garnet framför dig. Om du är osäker på färgkombinationer kan du alltid välja en färg plus en neutral (vit, grå beige). Vill du kombinera två färger kan du till exempel ta två olika blå som jag har valt till min nästa kofta, eller varför inte två olika gröna eller två olika grå eller rosa. Du kan också kombinera två färger men då blir det genast lite mer att fundera på. Värt att veta är att färgerna som är mittemot varandra i en färgcirkel kallas kontrastfärger och passar oftast väldigt fint ihop. De framhäver varandra. Till exempel blå och orange eller röd och grön eller lila och gul.

 

Att välja storlek

I mönstret finns en storlekstabell med plaggets övervidd i de olika storlekarna. Mät ditt bystmått och jämför med storlekarna i mönstret. När man mäter bystmått för stickade plagg är det bra att mäta på ovansidan av brösten, inte mitt på där omkretsen är som störst som man skulle kunna tro. Längden på koftan och på ärmarna är lätt att anpassa under arbetets gång om de måtten inte skulle passa på din valda storlek. Fundera på om du vill ha en tajt eller löst sittande kofta. Jag har 110 i bystmått och jag har stickat storlek L med övervidden 114 cm. Du kan se på bilderna hur passformen är på mig med 4 cm rörelsevidd. Det går också att välja en storlek som är lite mindre i övervidd än ditt bystmått om du vill ha en tajt kofta.

Om det känns svårt att välja storlek kan du också mäta övervidden på en tröja eller kofta som du tycker sitter bra och jämföra med storlekarna i mönstret.

Om du skulle vilja göra en större eller mindre kofta än de storlekar som finns så är det också övervidden som du ska räkna på. Okets mönsterrapport går över 8 maskor och alltså kan du öka eller minska storlekar med 8 maskor hit eller dit. Eftersom 18 maskor ska bli 10 cm brett ska 8 maskor bli ca 4,5 cm. Tänk på att om du vill sticka en kofta i en större storlek än i mönstret så behöver du kanske mer garn.

 

Frågor

Om du har frågor och funderingar får du gärna ställa dem här i kommentarsfältet eller i facebookgruppen!

Hoppas att du vill vara med och sticka en Sjön tillsammans med mig! Jag ser fram emot att se alla koftor växa fram och jag ska göra mitt bästa för att finnas med och vägleda både här på bloggen och i facebookgruppen!

 

Lycka till!

© 2024 Eddna