Läser in...
Lovikkavanten - en värmande historia

Lovikkavanten - en värmande historia

Posted: 12 January, 2023
Writer: Maja Karlsson
Category:

Dalahästar, knäckebröd, Kalles Kaviar och julmust… Listan över svenska klassiker kan göras lång och en i raden är definitivt LOVIKKAVANTEN! I dag ska vi titta lite närmare på vantarnas Rolls Royce…

Lovikkavantens historia tar sin början 1892 i byn Lovikka i Tornedalen. Det var då Erika Aittamaa – efter att ha fått en vantbeställning – gjorde sitt första försök med att sticka extra tjocka och slitstarka vantar. När vantarna var färdiga och skulle levereras möttes hon av missnöje… Beställaren var inte alls nöjd med vantarna. Som tur var gav inte Erika upp! Istället gjorde hon nya försök med att tvätta vantarna flera gånger och sedan rugga ytan med karda. Då blev resultatet annorlunda – en luftig och lätt och ovanligt värmande vante! Efterhand började Erika pryda vantens dubbelvikta krage med flerfärgade broderier. Det gjorde passformen bättre eftersom kragen då blev stummare och inte töjde sig så mycket. Dessutom försågs vantarna enligt gammal tradition med snodd och tofs så att de kunde knytas ihop och enkelt hängas upp på tork.

Vantarna blev snart så efterfrågade att Erika kunde försörja sig och barnen på inkomsterna från vantförsäljning. Efterfrågan blev till och med så stor att hon fick lära upp fler stickerskor för att hinna med att leverera vantar till alla som ville ha.


Erika Aittamaa

Än idag stickas Lovikkavanten av kvinnor i byn Lovikka. Vantklassikern har blivit ett oumbärligt värmeplagg som bärs av lokalbefolkningen och inhandlas som souvenir av turister på besök.

Det tjocka porösa ullgarn som används till att sticka Lovikkavantarna, har i sig blivit en klassiker. Järbos Lovikkagarn finns i en spännande färgskala. Dels de traditionella färgerna som vit, röd, grön och blå. Men också modernare nyanser som rosa, lila och neon!

© 2023 Eddna