Läser in...
Temperaturfilten - Del 1

Temperaturfilten - Del 1

Posted: 25 December, 2023
Writer: Rebecca Sköld
Category:

Woho! Nu kör vi!

Efter en natt med glittrande nyårsraketer och mys hemma i soffan vill jag smälla av nästa raket! Nu drar vi igång temperaturfilten! Jag hoppas att ni är taggade på det här för det är jag. Under december har jag inte kunnat låta bli att börja tänka på temperaturen utomhus i färger. ”Oj, idag är det en riktigt kall, blå dag!”

Jag hoppas att ni har haft chansen att få hem det garn som ni behöver för att komma i gång, kanske har du garn hemma som du har tänkt att använda? Annars behöver du inte oroa dig! Vår fantastiska personal på lagret ser till att du kan ha allt du kan tänka dig snabbare än du kan säga ”tio tusen trevliga tildagarner”. Jag vill också höja ett varningens finger! Inte ens vi på Svarta Fåret kan ju veta vilken temperatur detta år kommer att ha, var därför beredd på att du kan behöva fylla på med fler nystan i några färger under året.

Mönstret för rutorna vi ska virka hittar du här men jag tänkte också att en genomgång med bilder här också kan vara bra. Om inte annat är det roligt för mig personligen! Rutan innehåller även det vi kallar ”puffmaskor”, jag tänkte att vi tar en titt på hur man gör en sån först.

Puff-1
Puff-2
Puff-3
Puff-4
Puff-5
Puff-6

Omslag, stick ner virknålen i första maskan och hämta upp garnet. Upprepa totalt tre gånger så att du har 7 maskor på nålen. Dra garnet genom alla 7 maskor, sm.

Ruta-1

Video 

Uppstartsvarv: Gör en magisk ring eller 6 lm som du sluter till en ring med en sm.
Varv 1:
Gör 12 st runt ringen. Slut med en sm.

Ruta-2

Varv 2: *Virka 2 puffmaskor i samma m, hoppa över en m* Upprepa *-* totalt 6 gånger så att du har totalt 12 puffmaskor. Virka en sm i den första puffmaskans sm.

Ruta-3

Varv 3: 3 lm, 1 st, 2 lm, 2 st mellan två puffmaskor, 2 st mellan första och andra paret med puffmaskor, *2 st, 2 lm, 2 st mellan två puffmaskor, 2 st mellan nästa två par av puffmaskor* Upprepa *-* varvet ut. Slut varvet med en sm i den översta lm i början av varvet. Du har nu en ruta som har sex hörn med 6 st mellan varje hörn.  

För att kunna veta vilka temperaturer vi har att jobba med så virkar man rutan som symboliserar föregående dag. Det betyder att vi idag inte kan virka någon ruta eftersom, i alla fall inte jag, kan se in i framtiden och veta var vi landar just idag. Jag skulle vilja dra en liten repetition av det här med temperatur mätt i garnfärg. Varv 1 i rutan är den lägsta temperaturen under dygnet, varv 2 är medeltemperaturen och varv 3 är den högsta temperaturen under dygnet. Det betyder att du nödvändigtvis inte kommer att behöva klippa av garnet efter varje färg. Till exempel så kanske ett dygn håller en väldigt jämn temperatur så att till och med alla tre varven hamnar på samma färg, då behöver du ju inte klippa en enda gång.

Ett tips jag vill förmedla från en kär kollega och som jag i viss mån kommer att använda mig av är att sätta rutorna på en tråd, en avmaskningsnål, en säkerhetsnål eller liknande så att man vet att de är i datumordning. Det kanske finns någon där ute som är som jag och tror mycket högre om sitt minne än vad det förtjänar? Jag försöker lära mig att jag inte alls kommer att komma ihåg allt jag vill komma ihåg, jag kommer inte alls att komma ihåg vilka färger som 6e januaris ruta innehöll när jag ska virka fast den. Men det är helt okej! För det är då man får en möjlighet att hitta just den metod som funkar för en själv för att kunna minnas.

Spara-rutor

Rutorna virkas ihop med en teknik som man gör lite så där längs med vägen. Det är både praktiskt för att monteringen då inte blir ett fullt så stort projekt då plus att man också kan passa på att virka runt varv 3:s ände. Vad får vi då? En tråd mindre att fästa! Tro mig, i detta projekt vill vi ha så få ändar kvar i slutändan (haha!) som möjligt. Hur du virkar ihop rutorna kommer vi att gå in lite mer noggrant på i nästa blogginlägg.

Jag vill också skicka med ett litet knep till! Det är att på något sätt göra en liten färgkarta över din skala för att veta ungefär vilken färg det är du letar efter när du ska börja med en ny färg.

Stort lycka till!

20231228_1728541
© 2024 Eddna