Läser in...
Temperturfilten - Materialinlägg

Temperturfilten - Materialinlägg

Posted: 07 December, 2023
Writer: Rebecca Sköld
Category:

Var med och ta tempen på 2024!  

Hej på er där ute! Hoppas att ni har en fin vinterdag, helst med drivor av snö om ni frågar mig. Mitt i kylan och julpyntet vill jag berätta om något himla roligt som kommer att ske vid årsskiftet! Då ska Svarta Fåret och Eddna peppa er genom en virkalong som kommer att sträcka sig över hela året. Tillsammans drar vi igång 2024 med dunder och brak genom att virka temperaturfiltar tillsammans.  

Häng med och mät temperaturen varje dag under 2024 just på din ort! Filten består av rutor där varje ruta symboliserar en dag. Vi mäter lägsta, högsta och medeltemperatur varje dag vilket är det som bestämmer vilken färg just den dagens ruta blir. Med hjälp av den fenomenala hemsidan temperatur.nu kan du se dessa tre för varje dag som går.  

Kvinnan bakom den tjusiga hexagonen är nederländska Saskia som driver bloggen Sassy Sheep. Hon har satt ihop en ruta som bygger på tre varv. Dessa virkas förslagsvis sedan ihop allteftersom man gör rutor. 

frilagda_rutor

Vem är då jag som försöker sprida detta likt elden 2018? Jag heter Rebecca och jobbar med ditt och datt på Nordanå Crafts, alltså Svarta Fåret, Järbo, Eddna… Ja, det där kan vi reda ut bättre en annan gång. På sociala medier syns jag som Knitbec och vill man veta ännu mer om mig så pratar jag framför kameran på Youtube-kanalen Stickbubblan.  

20231129_112148

Men nog om mig, visst vill ni haka på temperaturfilten 2024? Det kommer bli så roligt! Tänk vad roligt att kunna se hur temperaturen växlar över året. Mina kära kollegor ligger steget före och började redan i år, kika på bilden här nedanför så kommer ni garanterat att bli sugna på en egen!  

vardagsrum_liggande

Vad behöver man då för att kunna sätta igång med denna magiska skapelse? Du behöver ha garn i 20 olika färger med passande virknål till samt en extra färg till kanterna. Vi har satt ihop 3 olika färgställningar i Tilda som är ett mjukt och härligt garn av bomull och akryl. Vill du hellre gå på annat material så finns även en färgställning i Cecilia, en i Ulrika samt en i Freja. Klicka direkt på bilderna här nedanför för att komma direkt till de olika paketen. Självklart kan du byta ut färgerna om du vill, det gör du genom att trycka på den färg du vill byta ut och välja den färg du hellre vill ha. Men visst är det ändå ganska skönt när någon redan har tänkt ut allt åt dig 

När det gäller virknålar så finns det en uppsjö att välja mellan! Till Tilda rekommenderar vi storlek 3,5 mm, Freja och Cecilia behöver virknål 4 mm och slutligen är det Ulrika som behöver så pass grov virknål som 4,5 mm. Min virkbana började med virknålar jag fått av mamma, ni vet de här grå metallnålarna med högst oklara siffror på. De har funkat jättebra för den lilla virkning jag har gjort men i och med den här filten så kommer jag att testa mig igenom de virknålar som vi säljer. Först ut kommer vara virknålen Waves fn KnitPro som är en virknål med gummihandtag för bättre grepp och som kommer i massor av härliga färger beroende på vilken storlek du väljer. Varje månad kommer jag att dra lott om vilken nästa månads virknål får bli. Här hittar du alla våra virknålar!

Det finns också mycket tillbehör som man kan behöva och tillbehör som man bara vill ha för att det är kul! Kika i listan under bilden och hitta alla de tillbehör du kan tänkas behöva.

tillbeh_r_med_siffror

1. Måttband
2. Stoppnålar
3. Sax
4. Stora säkerhetsnålar
5. Muud Projektväska
6. Virknål

Slutligen vill jag också prata lite om själva mätandet. Vid starten behöver man ha en temperaturskala att gå efter och den kan så klart skilja sig lite åt beroende på var man bor. Det viktiga är att sätta en högsta respektive lägsta temperatur. Där emellan kan man sedan fördela graderna över de återstående 18 färgerna. Ni ska få ett exempel! Mina fina kollegor som bor i Gävle med omnejd har ett spann på -25 grader till +30 grader. Jag som bor i Västergötland kommer att ha ett spann på -14 grader till +27 grader då jag tycker det känns som en mer rimlig skala där jag bor. Välj en färdig skala eller gör din egen efter mallen här nedanför! 

throw-a-temperature_tabell_SE

Visst vill ni vara med? Det här blir jättekul! Vi hänger på Facebook i gruppen Throw a temperature". Namnet är helt enkelt ett uttryck för att kolla temperaturen men visste du att throw också är ett annat ord för filt på engelska? Så bokstavligt talat vad vi gör men en ordvits är ju alltid kul! Följ gärna Svarta Fåret på instagram så att du inte missar några nyheter om virkalongen eller annat skoj. Nästa blogginlägg kommer den 1a januari då startskottet smäller! Jag önskar er en vit vinter, massor av mys och värme och hoppas att vi ses i denna färgsprakande virkalong! 

© 2023 Eddna