Läser in...
Sommarkoftan 2024: Del 1

Sommarkoftan 2024: Del 1

Posted: 12 June, 2024
Writer: Maja Karlsson
Category:

Hej och välkomna!

Det har blivit dags att lägga upp till Sommarkoftan 2024 - ladda ner mönstret här. Vi börjar med det mönsterstickade oket – eftersom koftan stickas uppifrån och ned. Innan du börjar ska du ha stickat en provlapp för att stämma av att din stickfasthet är korrekt i förhållande till vad som anges i mönstret. Du ska också ha mätt dig och valt storlek. Är det gjort? Bra – då kör vi igång!

 

ATT LÄGGA UPP

Maskorna läggs upp med en klassisk korsuppläggning, den teknik du gissningsvis fick lära dig i skolslöjden.

 

RESÅR

Resåren stickas fram och tillbaka, så som anges i mönstret och vi ska sticka en så kallad ”vriden resår”. Det innebär att de räta maskorna stickas vridna på rätsidan och de aviga maskorna stickas vridna på avigsidan. De räta maskorna vrids genom att du stickar dem räta genom den bakre maskbågen. De aviga maskorna vrids genom att du stickar dem aviga genom den bakre maskbågen. Se hur du gör i följande videos:

Vridna räta maskor
Vridna aviga maskor

KEDJEBÅRD

När resåren är färdig stickas en effektfull kedjebård som ramar in resåren. Den bildas genom att garnet lyfts framför varannan maska på rätsidan och varannan maska på avigsidan. OBS! Läs instruktionerna i mönstret och se sedan på videon nedan:

Kedjebård, räta varv
Kedjebård, aviga varv

KORTVARV OCH LINDADE MASKOR

Efter resår och kedjebård stickas kortvarv och lindade maskor, för att ge oket god passform. När du stickar kortvarv, stickar du bara en del av varvet och vänder vid angiven punkt. För att inga hål ska uppstå vid vändningarna lindas maskorna. Läs instruktionerna i mönstret och se sedan på videon nedan:

Linda maskor

STICKA RUNT

När resåren, kedjebården och kortvarven är färdiga ska arbetet slutas till en cirkel för att fortsättningsvis rundstickas. Det är vanligt att man gör så med mönsterstickade koftor, eftersom man då åstadkommer en slätstickad struktur trots att samtliga varv rätstickas. Att mönstersticka med räta maskor från rätsidan är lättare än med aviga från avigan!

 

KLIPPMASKORNA

För att koftan ska bli en kofta och inte tröja, kommer den dock att behöva ”öppnas” framtill med ett klipp – och för att det ska vara möjligt att göra det behöver vi lägga upp så kallade klippmaskor mellan de båda framstycken. Klippmaskorna finns där enbart för att vi senare ska ha en mellandel där vi kan lägga själva klippet utan att skada den ordinarie delen av koftan. Sommarkoftan 2024 har 5 klippmaskor. (OBS! Dessa maskor ingår inte i det totala maskantalet, utan tillkommer utöver det.)

Observera också att ökningar ALDRIG görs i de 5 klippmaskorna!

På enfärgade varv stickas klippmaskorna med aktuell färg och vid varv med någon form av mönsterstickning, stickas klippmaskorna med fördel med varannan maska i respektive färg.

 

ÖKNINGAR OCH ÖKNINGSVARV

Nu påbörjas oket. För att det ska växa stickas ökningsvarv med jämna mellanrum. Ökningarna görs med den osynliga ökningstekniken ”Öka 1 maska under = ö1mu

Här ser du hur du ökningarna görs - se video

Tänk på att även den andra maskan i ökningen (dvs den maska som stickas genom den ordinarie maskan) ingår i själva ökningen! Du ska alltså inte räkna med den, när du stickar de maskor som ligger mellan ökningarna.

Tekniktips: Tänk på att hantera den underliggande maskan som du stickar genom försiktigt! Dra inte i den eller tänj den i onödan, utan ”smyg” garnet igenom maskan. Då blir ökningarna jämna och osynliga! OBS! Om du vill ha hjälp att fördela dina ökningar jämnt över varvet, vill jag tipsa om denna stick-kalkylator

 

ATT LÄGGA UPP NYA MASKOR UNDER PÅGÅENDE ARBETE

När jag ska lägga upp nya maskor mitt i en stickning, som tex klippmaskorna, brukar jag använda mig av dubbel ögleuppläggning. Genom att sno öglan två varv, istället för ett som görs vid vanlig ögleuppläggning, bildas en stadkant nedtill som ger en stadga åt att arbetet och gör det lättare att hantera. Dessutom tycker jag att det blir enklare att plocka upp nya maskor i kanten sedan, vilket vi tex kommer att göra när det gäller de nya maskor som läggs upp under ärmen. Så här gör du dubbel ögleuppläggning - se video

MÖNSTERBÅRD

Koftans mönsterbård består av tvåfärgsstickning.

Bild-5

MÖNSTERSTICKNING

OBS! Du läser alltid diagrammet från höger till vänster.

Om du vet med dig att du stickar hårdare vid mönsterstickning än vid slätstickning, rekommenderar jag att du går upp ett halvt nummer i sticka (eller mer om så krävs) under detta parti. Jag förutsätter givetvis också att du kontrollerat att din stickfasthet stämmer, via en provlapp innan koftan påbörjades! Tänk på att låta trådarna på baksidan löpa med när du stickar, så att de inte stramar åt stickningen.

 

ATT DELA AV FÖR BÅL OCH ÄRMAR

Nu ska koftan få sin riktiga form, dvs bål samt två ärmar. Detta görs genom att okets maskor fördelas i två mindre och en större del samtidigt som nya ”sidmaskor” läggs upp under ärmarna. Dessa sidmaskor kommer att ingå i bålen när du stickar vidare. Ärmarnas maskor placeras samtidigt på maskhållare i form av garnändar, för att ”vila” tills det är dags att sticka dem.

OBS! Mät gärna på dig själv innan du delar av, så att okets längd känns tillräcklig. Du kan trä i ytterligare en rundsticka i hälften av maskorna, så att du kan dra på dig koftan över huvudet och testa. Nyp sedan åt under ärmarna och känn efter så att passformen känns bra. Oklängden kan i vissa fall behöva justeras och du gör det då genom att sticka ytterligare önskat antal varv innan delningen.

Du gör delningen i följande turordning: Sticka vänster framstyckes maskor, för över vänster ärms maskor till en tråd, lägg upp nya maskor under ärmen med hjälp av dubbel ögleuppläggning, sticka bakstyckets maskor, för över höger ärms maskor till en tråd, lägg upp nya maskor med dubbel ögleuppläggning, sticka höger framstyckes maskor, sticka klippmaskorna.

Kontrollräkna sedan ditt totala maskantal, dvs de maskor som nu är placerade på stickan (= vänster och höger framstycke, bakstycket samt de nya maskor som lagts upp under ärmarna). Så att det stämmer med mönstret. Del 1 av Sommarkoftan är nu avklarad.

Önskar dig varmt lycka till med koftstickningen! Har du frågor så är du välkommen att ställa dem i vår gemensamma Facebook-grupp ”Sommarkoftan”!

Bild-6

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Sommarkoftan 2024 - där delar vi bilder tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #sommarkoftan2024

© 2024 Eddna