Läser in...
Sjön knitalong del 3: Ärmar

Sjön knitalong del 3: Ärmar

Posted: 11 April, 2022
Category:
sjon-knitalong-1-3

Det är verkligen fint att se alla koftor och tröjor som börjar växa fram! Det är också roligt att se att ni inspirerar och hjälper varandra i facebookgruppen Sjön knitalong.

Om du dyker rakt in här och undrar vad detta handlar om så är det en knitalong där vi tillsammans stickar koftan Sjön i Léttlopi efter ett gratismönster som finns på svenska, engelska, finska, danska och norska. 

Detta är det tredje blogginlägget av fem och vi har kommit fram till ärmarna.

Du kan sticka ärmarna på strumpstickor eller på rundsticka. Om du stickar på rundsticka kan du välja att sticka en i taget eller båda på samma gång. Om du vill sticka båda på samma gång behöver du dubbel uppsättning garnnystan och personligen tycker jag att det är lite trassligt och har inget emot att sticka en ärm i taget. Men många tycker att det är tråkigt att sticka ärmar och att det är lättare att få det gjort om båda stickas samtidigt. Jag stickar oftast mina ärmar på strumpstickor. Jag tror det handlar mycket om vana och vad man trivs med när man väljer metod för att sticka ärmarna. Ibland är strumpstickorna upptagna och då kan jag sticka magic loop med en rundsticka. Gör det som du känner för. Eller prova något nytt om du har lust. Om du stickar på rundsticka kan du göra det med magic loop-metoden. En film på hur det går till kan du se här. 

Ärmarna stickas likadant för alla varianter, oberoende av hur du har valt att sticka bak- och framstycken. Efter mudden minskas först ett antal maskor jämnt fördelat och sedan ska du med jämna mellanrum öka 2 maskor på var sida om varvets början, d v s på undersidan av ärmen. Detta för att få en bra passform på din ärm.

sjon-knitalong-2-3

Om du vill hålla reda på hur många ökningar du gjort och hur många varv du har mellan ökningarna kan du sätta en liten stickmarkör eller säkerhetsnål vid varje ökning.

I mönstret finns beskrivet hur du gör ökningarna och där finns även länkar till videofilmer som visar hur det går till om du behöver hjälp.

När du ska mäta ärmen är det bra om du lägger den på ett fast underlag och jämnar ut stickningen med handen innan du mäter. Sedan stickar du en ärm till likadant. Om du behöver stickorna till den andra ärmen kan du sätta den första ärmens maskor på en tråd.

I facebookgruppen finns det många som redan stickat sina ärmar och jag har noterat att ärmarna ibland upplevs som vida. Jag tänker att det hör till mönstret, att den här koftan är en mysig, lite löst sittande kofta i modellen. Jag trivs väldigt bra i min. Som vanligt är det viktigt att mäta sin stickfasthet och sig själv när man väljer sin storlek. Det ger alltid mer information än att jämföra samma storlek i olika mönster eftersom vissa modeller har en lösare eller tightare passform än andra. Islandstöjor är alltid lätta att modifiera efter sina egna önskemål och vill du ha lite tightare ärmar kan du självklart minska ner något på maskantalet.

Om en vecka kommer nästa inlägg som handlar om hur vi sätter ihop alla delarna och stickar oket!

Lycka till med dina ärmar!

© 2023 Eddna