Läser in...
Temperaturfilten - Del 3

Temperaturfilten - Del 3

Posted: 28 February, 2024
Writer: Rebecca Sköld
Category:

Nu välkomnar vi ljuset!

Så går vi in i mars, våren kanske ännu inte har nått oss men jag känner åtminstone att ljuset är på väg tillbaka på riktigt. Jag älskar vintern och snön men det är ändå något väldigt härligt när våren kommer! Hur solens strålar plötsligt är varma igen, hur luften på något sätt är lättare att andas. Kanske är det nu som vårens allra första blomma visar sig? Här hos mig i den nedre delen av Sverige är Snödroppen den första blomman vi brukar få se. Ofta ligger det till och med snö på marken fortfarande. Roliga fakta om Snödroppen är att den kan generera upp till 10 grader inuti knoppen vilket är det som gör att den kan bryta sig igenom snön, om du tittar på klungorna av snödroppar kan man se att det brukar vara en ring runt dem där snön har smält vilket är blommans egen förtjänst.

Nog om blommor! Vet ni att vi nu har tagit oss igenom en sjättedel av årets månader nu, vill man ha lite ren matte så kan jag berätta att om du har virkat alla rutor från första januari fram tills idag så har du virkat 16 % av årets rutor. Det häftigaste av allt är ju att alla de filtar jag hittills har fått se är så fantastiskt fina!

Idag tänkte jag visa lite tips och trix som man kan ha med sig medan man jobbar på sin filt. Först och främst det här med trådändarna. Kanske har du redan klurat ut hur du virkar in dem medan du jobbar på med rutorna men jag tänkte ändå att jag skulle visa några få bilder på det. Generellt så bygger det på att man tar med sig trådändarna när man börjar virka med nästa tråd, du virkar då runt dina ändar så att de kapslas in som en larv i en kokong.

_ndar-1
_ndar-2
_ndar-3_1

Har ni något särskilt sätt för att få monteringen gjord? Jag har tidigare arbetat i äldreomsorgen och då jobbat varannan helg. Sedan jag började jobba på Eddna och helt plötsligt är ledig på kvällar och helger så känner jag ju att jag plötsligt fått ännu fler timmar på mitt dygn. Därför har jag försökt att göra lördag morgon till min monteringsmorgon, då tar jag fram veckans rutor och sätter mig och virkar samman dem. Lördag morgon ska vara lugn och försiktig, det är en oskriven regel hemma hos oss. En kopp kaffe, lite barnprogram på teven, kramas med mina små under en filt och strö rutorna omkring oss. Den filt ni ser här i bloggen ska vår son få och han är näst intill lika engagerad i den som jag är. ”Vilken ruta ska vi sätta fast nu, mamma?”

Temperaturfilt-del-3-process1_1
Temperaturfilt-del-3-process2

Ett tredje tips är att inte klippa tidigare varvs tråd förrän den är fäst med metoden här ovan. Det motverkar onödigt svinn av garn. Hur man än bär sig åt så kommer det att bli trådändar som klipps av, dessa stoppar jag i en hög glasburk med lock som står på mitt skrivbord. Ändarna är allt för korta för att kunna användas till något annat men kan kanske en dag användas som stoppning till något litet gosedjur eller liknande. Hur som helst så tycker jag att det är en fin sammanfattning på något vis över mitt år i färg. Ner i den burken åker alla mina garnändar, inte bara de från filten.

tradandar_1

Förra månaden pratade jag också lite om att jag ska prova mig igenom en del virknålar över året. Den virknål som har fått ta plats den här månaden är en virknål i ebenholts från Lantern Moon. Lantern Moon är ett varumärke som går under KnitPro med handgjorda produkter som tillverkas med stor noggrannhet, värme och engagemang. Men vad tycker jag om de här virknålarna? Jag började virka på min filt i Tilda med virknålen som är 3,5 mm. Jag gick in med stor förväntan då jag har tyckt väldigt mycket om stickorna från Lantern Moon. Tyvärr blev jag otroligt besviken! Virknålen känns len och fin, otroligt blankt och slätt trä näst intill som en i metall. Men på virknålen är det en liten fördjupning där tanken är att man ska ha sin tumme och den kanten var så pass skarp att jag fick lägga bort virknålen efter endast en ruta då jag fick så pass ont av den. Jag var både besviken och lite uppgiven av detta; jag vill ju tycka om den! Dagen efter plockade jag fram virknålen av samma sort men som är 4,5 mm vilket är den tjocklek jag använder till min filt i Ulrika. Ska jag vara ärlig var jag inte särskilt sugen på att prova den på nytt men tänkte ändå att likt virknålen från Waves kan det ju vara skillnad i hur de funkar med olika garner samt hur de olika tjocklekarna känns. Hör och häpna! Tillsammans med Ulrika gick det faktiskt riktigt bra. Själva kroken på virknålen har också ganska skarpa kanter vilket gjorde att det var lätt att få till även puffmaskorna utan några problem. Urgröpningen som jag pratade om förut var inte alls lika skarp som på den tunnare virknålen så nu fick jag inte alls ont utan hade snarare ett stöd av den vilket ju är det som är tanken. Så om jag ska rekommendera den här virknålen så skulle jag utan tvekan säga att det är de grövre virknålarna man ska satsa på med ett tjockare garn. Nästa månad kommer jag att utvärdera virknålen Swing från Addi.

Virknalar-del3

Vi ses iFacebook-gruppen, gå med där om du inte redan har gjort det! Nu kämpar vi på med filtarna medan ljuset kommer åter!

/Rebecca.

© 2023 Eddna