Läser in...
Sommarkoftan 2022: DEL 3

Sommarkoftan 2022: DEL 3

Posted: 09 July, 2022
Writer: Maja Karlsson
Category:

Hjärtligt välkomna till den tredje och sista delen av sommarkoftan 2022. Den här veckan ska vi ägna oss åt det där roliga slutfixet på vår kofta: Knappkanter, knappar, band och blockning!


KNAPPKANTERNA

Innan koftan kan klippas upp stickas knappkanterna. Det gör själva klippandet lättare, eftersom knappkanterna låser maskorna i sidled, dessutom framträder mittenmaskan extra tydligt när den ramas in av kanterna.

Så här plockar du upp maskor till kanterna. Video

För att knappkanterna inte ska strama eller bli för lösa är det lagom att plocka upp 3 maskor över 4 varv. Du hoppar alltså över ungefär vart fjärde varv när du plockar upp dina maskor. I början av varvet eller i slutet av varvet (när du plockar upp maskor i resårmudden) kan du dock gärna plocka upp 1 maska i varje varv så att den yttre änden inte blir för stram.

Sticka sedan knappkanterna enligt instruktion i mönstret. Glöm inte knapphålsvarven på höger knappkant!


KLIPPA UPP KOFTAN

När knappkanter och halskant är färdiga, är det dags att klippa upp koftan. Först ska klippet förberedas genom att förstärkningssömmar sys på var sida om mittenmaskan.

Att sy en förstärkningssöm

Jag syr alltid mina förstärkningssömmar för hand med vanlig sytråd och synål. Då har jag god kontroll över det stickade, vilket gör att jag kan undvika att strukturen dras ut eller rynkas på något vis. Genom att sy för hand får jag en flexibel och korrekt placerad söm, på ett enkelt och smidigt sätt.

Du syr sömmarna så här med EFTERSTYGN. Video

Att klippa upp koftan

När förstärkningssömmarna är på plats är det dags att klippa upp koftan.


Gör så här:

Placera koftan på ett plant underlag där du har gott om svängrum.
Använd dig av en vass och nätt handarbetssax när du klipper.
Arbeta långsamt och metodiskt när du klipper så att du har kontroll på vad du gör.
Låt vänsterhanden (eller högerhanden om du är vänsterhänt) följa med och agera stöd där du klipper, så att du hela tiden ser till att framstyckena är separerade från bakstycket. Då riskerar du inte att klippa i det. Klipp upp koftan genom att följa linjen i mitten av mittenmaskan!


Tips: Om du vill separera framstyckena och bakstycket helt från varandra när du klipper, kan du trä upp koftan på en strykbräda. (Trä på den med nederdelen först, så att mudden nedtill hamnar ungefär på mitten av strykbrädan och halsringningen längst ut där brädan smalnar av.)

Då har du också en naturligt plan yta att jobba med.

Här kan du se hur det går till när man klipper upp en kofta: Video

MONTERING

Fäst lösa trådar. Blocka/våtspänn koftan enligt angivna mått. Se bildguide om blockning här

Slutligen sys knappar på i samma nivå som knapphålen.

 

Klippkanterna som rullat upp sig mot insidan kan antingen sys ned mot bakstycket, med hjälp av garn, stoppnål och små diskreta kaststygn. Eller så täcker du klippkanten genom att sy dit ett vackert band.

 

Om du ska bandkanta din kofta är det viktigt att de båda kanterna förblir lika långa, dvs att ingen av kanterna sträcks ut mer än den andra när bandet sys på. Därför ska bandet klippas upp i två lika långa längder först av allt. Mät upp längden på en av klippkanterna när den är lagom sträckt. Lägg sedan på 2 cm sömsmån i var ände (totalt 4 cm).

 

Nåla fast de båda banden på insidan av koftan så att de täcker klippkanten och vik in dem dubbelt i var ände. Sy sedan fast banden med nål och tråd, med små diskreta stygn runtomkring.

 

Stort tack för att du har deltagit i årets sommar-KAL med Järbo! Dela gärna med dig av resultatet genom att lägga upp en bild av din färdiga kofta i sociala medier och tagga den med #sommarkoftan2022 . Vi är så nyfikna på att se hur just din kofta blev!

Varma sommarhälsningar från Maja och Järbo!

VIKTIGA LÄNKAR

TILL MATERIALINLÄGGET där du kan läsa mer om koftans storlek och vilket material som behövs.

TILL KAMPANJSIDAN där du kan beställa garn och tillbehör till Knit-Alongen.

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Sommarkoftan - där delar vi bilder tips och inspiration.
Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga dina inlägg med #sommarkoftan2022 !

© 2024 Eddna