Läser in...
Virkskola: Garn & Virknålar

Virkskola: Garn & Virknålar

Posted: 23 February, 2022
Category:

– Har du alltid drömt om att kunna virka?
– Eller har du virkat för länge sen och vill ta upp det igen?
– Kanske virkar du ofta, men vill fräscha upp termerna lite?

Vad du än har för erfarenhet och förkunskaper är du varmt välkommen att hänga med i vår Virkskola för nybörjare. Du behöver inte ha några förkunskaper alls, vi börjar helt från början. Och skolan kommer ligga kvar här, så det är ingen tidspress. Börja när du vill!

På måndag kör vi igång!

Men redan nu smygstartar vi med att prata lite om material och redskap. Det viktigaste man behöver för att börja virka är såklart en virknål och garn. Det går bra med vad som helst när du vill öva lite. Men ska du lära dig att få ett fint resultat bör garnets tjocklek vara överens med virknålens grovlek. Mer om det längre ner.

Passa redan nu på att gå med i vår Facebookgrupp Virka & Lär med Järbo Garn. Där kan vi hjälpas åt om vi kör fast och visa upp vad vi har virkat eller bara prata garn.

Tips! Om du vill haka på kursen utan att fördjupa dig i garn och virknålar här nedan, så skaffa bara några nystan Soft Cotton i härliga färger och en virknål nr 3.5, gärna med mjukt handtag (se nedan). Så kan du läsa mer om detta senare. 

Garn

Generellt tycker jag att man kan virka med vilket garn som helst. Det beror på vad man vill åstadkomma och det är garnets egenskper och kvalité som avgör. Vill du göra något med fint fall eller stabilt, tunt eller tjockt, blankt eller lurvigt? Ska det användas mycket och hålla länge eller bara tittas på?

Av tradition är det vanligast att man virkar med bomullsgarn, men det är ingen regel som behöver följas. Även akryl och ull går fint att virka med och kan ge fantastiska resultat. Men det kan vara svårt att börja med, och eftersom detta är en nybörjarkurs kommer jag bara berätta om våra bomullsgarner här.

Det som gör de flesta bomullsgarn särskilt lätta att virka med är att det är följsamt och inte trasslar sig som lite strävare och lurvigare garn kan göra. Det är med andra ord även lättare att repa upp om man gjort fel eller vill börja om.

 

När man pratar om ”traditionellt virkgarn”, menas tunt bomullsgarn, som är Merceriserat & Gasserat (se förklaring nedan). Denna behandling gör garnet slitstarkt och det får en glansig yta. Detta gäller Järbo 8/4, Viol 12/3 och Järbo 12/6 Cablé.

Förr virkades kanske mest dukar, gardiner, kragar, spetsar, hyllbårder m.m. i sånt här fint virkgarn. De använde tunna virknålar, från 1.25, eller kanske ännu tunnare, till 2.5. Ni förstår att det var ett pickligt arbete och tog lång tid att virka t.ex. en dopklänning. Men fint blev det!

  

Se alla våra beskrivningar med Järbo 8/4 >

 

default-header

Ett bomullsgarn som är lite tjockare och stabilare är Soft Cotton. Detta är inte behandlat såsom ett traditionellt virkgarn, och har därför en mattare yta. Garnet är stumt och stabilt och passar därför ypperligt bra till figurer och amigurumis som ska hålla formen. Även grytlappar, dukar, kuddar, hattar och tröjor blir fint i Soft Cotton. Det här är ett bra nybörjargarn.

91176_omslag_web_A4 91241_omslag_web_A4 91299_omslag_web_A4

Se alla våra virkbeskrivningar i Soft Cotton >

 

 

 

default-header default-header

Nova och Minibomull passar bra om du vill ha lite mindre amigurumis än det blir med Soft Cotton, men ger dig även härliga sommarplagg.

18-08_omslag_web_A4 91070_omslag_web_A4 91323_omslag_web_A4

Se alla virkbeskrivningar i Nova >

 

default-header default-header

Elise är ett väldigt härligt, mjukt och följsamt garn att virka med. Finns i enfärgat och print. Det består av en blandning av bomull och akryl.

91315_omslag_web_A4 91341_omslag_web_A4

Se alla virkbeskrivningar med Elise >

 

default-header

Tropik med sin sköna blandning av bomull, akryl och bambu ger en sval känsla och ett fint fall. Men är inget garn jag rekommenderar för nybörjarvirkare, eftersom det är ganska löst tvinnat och lätt delar sig.

91213_omslag_web_A4 91235_omslag_web_A4

Se alla virkbeskrivningar i Tropik >

Fakta

Grovleksbeteckningar 

Första siffran står för grovleken på tråden och andra siffran är antalet trådar.

Järbo 8/4 har 4 trådar i grovlek 8.

Viol 12/3 har 3 trådar i grovlek 12.

Att ange trådens grovlek i dessa siffror kommer ur ett engelskt system, där man utgår från en standardlängd på 840 yard. Numret (8) anger hur många trådar i denna längd (840 yard) som behövs för att det ska väga ett brittiskt pund (1 lb). För en tunnare tråd behövs fler såna trådar än för ett grövre garn för att ge vikten 1 lb. Ett högre nummer (12) ger alltså en tunnare tråd än ett lägre nummer (8).

12/3 har alltså tunnare, men färre trådar än 8/4.

För att räkna ut hur dessa garner förhåller sig till varandra kan man dividera talen och jämföra resultaten. Ett högre tal desto tunnare garn.

12/3=4
12/6=2
8/4=2
Teoretiskt sett är 12/6 och 8/4 lika grova och 12/3 tunnare.

Järbo 12/6 Cablé är ett kabeltvinnat garn. Det innebär att trådarna är tvinnade i två omgångar, åt olika håll. 6 enkeltrådar av grovlek 12 tvinnas först 2 och 2, vilket ger 3 trådar som sedan tvinnas i hop åt andra hållet, vilket ger en cabléeffekt.

Mercericerad & Gasserad

Merceriserad innebär att garnet sträckes under behandling med natronlut och det blir glansigt och hållbart.

Gasserad betyder att garnet löper under hög hastighet genom en gaslåga, där överflödiga fibrer bränns bort och man får ett ännu glansigare garn.

Detta gäller för Järbo 8/4, Järbo 12/6 Cablé, Viol 12/3 och Ellie.

Härvor

default-header80516_nystvinda

Järbo 12/6 Cablé finns enbart i härvor. Det betyder att de inte är nystade, utan ligger i en stor ”ring”. Dessa måste man nysta om innan man börjar virka, annars trasslar sig garnet ganska fort. Enklast är det att sätta härvan på en nystvinda eller be nån snäll person hålla härvan runt handlederna medan du nystar.

Virknålar

Det finns en mängd olika virknålar. De vanliga smala, raka – i aluminium, akryl och av olika träslag, de med mjuka gummihandtag och de med all världens olika härliga färger!

86240  86545 86043 86050

Våra egna virknålar: Björk, Kulör och Röd. Röd finns även med mjukt handtag från nr 6.

De mjuka handtagen är oslagbart sköna att hålla i. Personligen älskar jag dessa! Det här fina Waves setet från KnitPro med 9 virknålar rekommenderar jag starkt till den inbitne virkaren. Och vill du prova så köp enstaka virknålar i utvalda grovlekar.

waves Green Knitpro_rgb

 

Att välja grovlek på virknål gör du utifrån det garn du ska använda. På nästan alla våra garner anges rekommenderad virknål. Det är den grovlek på virknål vi tycker ger bäst resultat. På bilden nedan rekommenderar vi virknål nr 4.

En tumregel är tunt garn = fin virknål, grövre garn = grövre virknål. Men utgå från den virknål som rekommenderas på garnbanderollen och prova det först.

 

masktathet_virknal

 

Överkurs: Med virknål nr 4 bör det bli en masktäthet på 17 fasta maskor (fm) på bredden och 20 varv (v) på höjden. Detta ska bli en ruta på 10 x 10 cm. Mer om detta längre fram i virkskolan.

Överkurs: Om du är ute efter ett speciellt resultat, t.ex. att det ska bli glesare så tar du en grövre virknål än banderollen anger. Vill du ha ett tätare resultat så tar du en finare virknål.

Nybörjarmaterial

Som nybörjargarn rekommenderar jag det lite tjockare bomullsgarnet Soft Cotton. Det är stadigt och ger tydliga maskor, vilket gör det lätt att börja med. Till det passar virknål nr 3.5 bra. Det går även utmärkt att använda virknål nr 3 eller 4 också när du övar.

Så skaffa nu garn och virknål så ses vi på måndag!

© 2024 Eddna