Läser in...
Dags för KAL - Sticka tröjan Visby

Dags för KAL - Sticka tröjan Visby

Posted: 27 February, 2024
Writer: Hanna Vestin & Agnes Brandels
Category:

Nu kör vi knit-along!

Nu är det dags för den klassiska Pippi-tröjan i Sara Klints moderna tappning. Agnes Brandels och Hanna Vestin drar igång en knit along i gruppen Visby KAL på facebook. Gå med och inspireras av alla fina färgkombinationer och peppiga människor. 

Mönstret finns till både dam (XS-4XL) och till barn. Ladda ner dem helt gratis här. Garnet Ulrika finns i din garnaffär. Våra återförsäljare kan du hitta på butikskartan, både fysiska butiker och online. Du kan även köpa garnet i vår egen webbshop Eddna.se.

Men vilka är Agnes och Hanna?


Agnes jobbar med design på Svarta fåret och Järbo. Hon har precis tagit examen på Tillskärarakademin i Stockholm och tidigare gick hon på Konstfack. Samtidigt som hon älskar att sy kläder har hon också släppt en bok om stickning ”Vintervarmt: Stickat för de små”. Ryktet säger att det är en bok till påväg också…

Agnes favoritfärg: Gul -riktigt lejongul eller 70-tals gul! 

Hanna jobbar på Svarta Fårets broderistudio där hon tar fram broderimönster och producerar kit med allt du behöver till ett broderi. Hon har läst till Industridesigner på högskolan i Gävle och älskar att jobba med händerna och att vara kreativ. 
Hannas favoritfärg: Just nu är det lila! Men det pendlar kraftigt. 

- Sara Klint! Vi vill ställa frågor till dig. Du har designat Visby. Kan vi får höra hur du kom fram till hur tröjan Visby skulle se ut? 

- Det finns ju sedan tidigare en mängd mönster till pippitröjor av den mer klassiska modellen varav de flesta har snörning i halsen, och det var just snörningen som jag tänkte på direkt när jag fick uppdraget att göra en modern Pippitröja. Snörningen måste bort! Istället ville jag markera halsen med en lite högre mudd, utan att få en polokänsla. Sen ville jag behålla den sköna, rymliga modellen. Min bild av en Pippitröja är en som man vill mysa runt i hela dagen ute i skärgården eller på landet.

Sk_rmbild_2024-02-27_125919

Hur ser din designprocess ut? 
Åh jag är en rätt långsam designer/mönsterskrivare. Jag går och funderar och tänker ett bra tag innan jag blir nöjd. Jag har ofta en känsla av hur jag vill ha det utan att kunna sätta fingret på exakt hur det ska se ut, förrän det plötsligt känns helt rätt. Jag utgår såklart både medvetet och omedvetet från vad som är trendigt just nu, samtidigt som det är viktigt att jag kan se mig själv använda plagget. Det är också superkul att fundera ut en lagom dos av någon kul teknik -stickning ska ju vara roligt. Efter lite provlappande gör jag en grov gradering för att kontrollera direkt att upplägget fungerar för alla storlekar. Sen får jag äntligen börja sticka på riktigt, och då skriver jag mönstret samtidigt. Jag jobbar lite med ketchupeffekten kan man säga. 

Dröm-färg-kombon! Låt oss få veta allt! 
Jag har suktat länge nu efter en egen Visby med grå Ulrika natur (helt klart ett av mina favoritgarner!) som bas och sen två olika gröna som mönsterfärger. Otrolig pepp faktiskt! Färger generellt är ju det roligaste som finns, och det är lika fascinerande varje gång att se en tröja i flera olika färgkombos. Det är för övrigt en otroligt härlig grej med teststickningsfasen av mönsterskrivandet, att se alla fina varianter växa fram! 

VIDEO: Agnes och Hanna drar igång KAL:en

Agnes och Hanna har spelat in en Visby-video, se den här nedanför eller på Svarta Fårets youtube-sida.  Där har de valt färgförslag till varandra - mycket spännande!

Vilka färger väljer DU?

Bästa Urika! Underbart mjukt ullgarn i många färger - här kan du verkligen skapa din egen perfekta tröja. Inspireras av Agnes och Hannas förslag eller plocka ihop din egen favorit. 

Agnes förslag till Hanna

mjukasnallahanna

Mjuka Snälla Hanna

hannainspace

Hanna In Space

fin

För fin för att inte ta med

Hannas förslag till Agnes

naturligaagnes

Naturliga Agnes

klatchigaagnes

Klatchiga Agnes

denhannahoppas

Den Hanna hoppas på till Agnes

Bra förslag överlag 

Inspireras gärna!

coola_pippi

Coola Pippi

hannaneutral

Hanna el natural

Utöver våra förslag så kan man ju kombinera i färgerna i det oändliga! Vad väljer du för färger? Hoppas vi ses i facebook-gruppen!  

Nu stickar vi!  

Kram från  Hanna och Agnes 

 

© 2024 Eddna