Läser in...

Blommor är fascinerande – eller hur! Rätt som det är så står de bara där och slösar med skönhet, utan att jag riktigt förstår hur det gick till? Tänker på det extra mycket i dessa dagar när jag möts av blomsterprakt vart jag än går!

Att fånga blommors färg och form med hjälp av garn och virknål är alltid en rolig utmaning! Den här gången tog jag mig an Vallmo – den klarröda, stolta blomman som lyser mer än de allra flesta andra.

Vallmofakta

  • Vallmo (Papaver) odlades redan 5000 f. Kr i Mesopetamien och har bland annat påträffats i egyptiska gravar.
  • I den grekiska mytologin förknippades vallmo med skördegudinnan Demeter. Man trodde att skörden skulle bli stor om det växte vallmor på fälten.
  • Vallmon spelar också en viktig roll i den grekiska gudasagan om Afrodite och Adonis.
  • I Storbritannien är det vanligt att bära en pappersvallmo på rockslaget varje år den den 11 november, då ”Hågkomstens dag” infaller. Det är en minnesdag över stupade i de båda världskrigen.
  • På blomsterspråk ( – en sätt att förmedla tankar och känslor via blommor) betyder vallmo: ”Mitt öde vilar hos dig”.
  • Vallmo är augusti månads födelsedagsblomma.

Virkad vallmo

MaterialMinibomull – röd, ljusgrön och svart, virknål nr 3

Gör så här:

Med ljusgrönt garn och virknål nr 3: Gör 7 lm och slut till en ring med en sm.

Varv 1: Virka 16 st om ringen.

Varv 2: *5 lm, hoppa över 3 st, 1 fm i nästa st* upprepa från *-* ytterligare 3 ggr. Ta av garnet och dra igenom tråden.

Varv 3: Byt färg till svart och anslut garnet genom att göra en sm om en av luftmaskebågarna. Virka [1 fm, 1 hst, 5 st, 1 hst, 1 fm] om varje luftmaskebåge.

Varv 4: Byt färg till röd och virka samtliga maskor på detta varv i den bakre maskbågen: *1 fm i fm, 1 hst i hst, 2 st i 1:a st, 1 st i 2:a st, 2 st i 3:e st, 1 st i 4:e st, 2 st i 5:e st, 1 hst i hst, 1 fm i fm* upprepa från *-* ytterligare 3 ggr.

Varv 5: *1 fm i fm, 1 hst och 1 st i hst, 1 st i st, 1 st och 1 dst i st, 1 dst i st, 2 dst i var och en av följande 2 st, 1 dst i st, 1 dst och 1 st i st, 1 st och 1 hst i hst, 1 fm i fm* upprepa från *-* ytterligare 3 ggr.

Varv 6: *1 fm i hst, 1 fm i var och en av följande 3 st, 2 fm i dst, 1 fm i var och en av följande 2 dst, 2 fm i dst, 1 fm i dst, 2 fm i dst, 1 fm i var och en av följande 2 dst, 2 fm i dst, 1 fm i var och en av följande 3 st, 1 fm i hst, 1 ”lång” fm ner i det ljusgröna stolpvarvet* upprepa från *-* ytterligare 3 ggr.

Ta av garnet och fäst lösa trådar.Lycka till med de virkade blomstren!

© 2024 Eddna