Läser in...

Visserligen har vi alldeles precis firat mors dag här på bloggen – men mödrar och mormödrar förtjänar att hyllas året runt, om du frågar mig! (Farmödrar också, förstås!) Idag bjuder jag därför på ett pastelligt mormorshjärta – till alla mormödrars (och farmödrars) ära. Gulligt, eller hur?

Har du följt vår virkskola och lärt dig att virka vanliga mormorsrutor? Då blir mormorshjärtat en rolig fortsättning! Behöver du hjälp eller vill du lära dig stolpar och traditionella mormorsrutor? Kika in på vår Virkskola del 2 >

Mormorshjärta

Du behöver:

Garn: Rester av rosa (färg 1), ljusblå (färg 2) och vit (färg 3) Soft Cotton

Virknål: Nr 4

Förklaringar: 3 fm tills: Gör ett nedtag i 1:a m, gör sedan 1 omsl och dra igenom m, (nu har du 2 öglor på nålen), gör ett nedtag i 2:a m, gör sedan 1 omsl och dra igenom m, (nu har du 3 öglor på nålen), gör ytterligare ett nedtag i 3:a m, gör sedan 1 omsl och dra igenom m, (nu har du 4 öglor på nålen), gör 1 omsl och dra igenom samtliga m.

Med färg 1: Gör en kedja av 4 lm och slut till en ring.

Varv 1: 3 lm, 2 st i ringen, [3 lm, 2 st i ringen] 3 ggr, 2 lm, gör en sm överst i den första lm-kedjan. Ta av garnet och dra igenom.

Varv 2: Byt till färg 2: Anslut garnet med 1 sm i någon av bågarna av 2 lm, [3 lm, 2 st, 2 lm, 3 st] i samma lm-båge, [1 lm, 3 st, 2 lm, 3 st i nästa lm-båge bestående av 2 m] 3 ggr. 1 lm, 1 sm överst i den första lm-kedjan. Ta inte av garnet!

Varv 3: Gör 1 sm i var och en av följande 2 st och sedan 1 sm i nästa lm-båge bestående av 2 m, 1 lm, 3 fm i samma lm-båge. (Detta bildar hjärtats udd.) Virka 1 fm i var och en av följande 3 st, gör 1 fm i nästa lm-båge, virka fm i var och en av de följande 3 st, gör 1 fm i nästa lm-båge bestående av 2 m, hoppa över 3 st, gör 12 dst i nästa lm-båge, hoppa över 3 st, gör 1 sm i följande lm-båge bestående av 2 m, hoppa över 3 st, gör 12 dst i nästa lm-båge, hoppa över 3 st, gör 1 fm i följande lm-båge bestående av 2 m, 1 fm i var och en av de 7 följande m, gör 1 sm i den första av de 3 fm i grupp som virkades i början av varvet.

Varv 4: Byt till färg 3: Anslut garnet i den 2:a fm i den grupp av 3 fm som bildar hjärtats udd. 1 lm, 3 fm i samma m, 1 fm i var och en av följande 13 m, [2 fm i nästa m, 1 fm i nästa m] 3 ggr,1 fm i var och en av följande 2 m, gör 1 sm i sm från föregående varv,  1 fm i var och en av följande 3 m, 1 fm i var och en av följande m, [2 fm i nästa fm, 1 fm i var och en av följande m] 3 ggr, 1 fm i var och en av följande 12 m, gör 1 sm i varvets första m. Ta av garnet och dra igenom.

Varv 5: Byt till färg 1: Anslut garnet i den 2:a fm i den grupp av 3 fm som bildar hjärtats udd. 1 lm, 3 fm i samma m, 1 fm i var och en av följande 12 m, [2 fm i nästa fm, 1 fm i var och en av följande 2 m] 4 ggr, 3 fm tills (se Förklaringar, ovan), 1 fm i var och en av följande m, [2 fm i nästa fm, 1 fm i var och en av följande 2 m] 4 ggr, 1 fm i var och en av följande 10 m, gör 1 sm i varvets första m. Ta av garnet och dra igenom.

Fäst lösa trådar.

Hjärtligt lycka till med virkningen!

© 2024 Eddna