Hej, Anna här!
En halsduk brukar vara det ständiga förslaget till nybörjarprojekt. Men det går att göra mycket mer med raka rätstickade bitar – och allt behöver inte ta så lång tid.
Det här setet utnyttjar det faktum att rätstickning är nästan lika elastisk som resårstickning om man bara vänder den ett kvarts varv.
Det går att sticka värme till både vänner och värma-utsatta-människor-insamlingar även om man bara just precis har lärt sig räta maskor. Har du i din närhet någon som vill börja, kanske? Halvvantarna är den minsta och snabbaste modellen här, mössan kanske den mest ”normala” och minst uppseendeväckande, värmekragen den mest kreativa.
Hela setet är stickat i Järbo Luva med stickor nummer 6.
Jag tänkte att det skulle bli något litet extra, så jag bestämde mig för att ansluta mig till den ”colourblocking”-trend som dök upp för ett par år sedan och helt enkelt göra ett parti i en annan färg på mössa och krage. Den idén har fått lite olika respons. Enfärgat går förstås lika bra!
Stickar man till hjälpprojekt, till exempel Hjälpstickan eller något lokalt Frälsningsarmén- eller Hela människan-klädförråd, så kan de här färgerna vara ganska bra. Det är fortfarande flest män som är hemlösa, och Ulrica på Hjälpstickan brukar få höra att de helst vill klä sig i diskreta, sobra färger.
Alla modellerna är gjorda som rör med en söm. Den som vill kan, istället för att maska av och sy, använda en virknål för att maska av och virka ihop med uppläggningskanten samtidigt.
Halvvantar
Garnåtgång: 1 nystan Luva exakt (man vill göra dem det minsta lilla större måste man verkligen ha två)
Vantarna består av ett rakt stycke som sys ihop till ett rör med uppläggningskanten mot avmaskningskanten. En liten öppning lämnas för tummen.
Att det inte finns någon tumdel som sticker ut gör att de också kan användas som handledsvärmare.
Lägg upp 25 m (fler om du vill ha en vante som går längre ut på handen eller högre upp på armen eller om du vill vika den dubbel över handleden) och sticka 44 v (fler om du tänker på kraftiga handleder). Maska av.
Vik stycket dubbelt så att uppläggningskanten ligger mot avmaskningskanten och sy en söm från ena hörnet ungefär 4 cm inåt mot mitten. Fäst tråden.
Sy en söm från andra hörnet och förbi mitten. Stanna 3–4 cm från den första sömmens slut så att det blir ett hål för tummen.
Sticka andra vanten likadant.
Mössa
Garnåtgång: 3 nystan Luva
Mössan är ett rakt stycke som sys ihop till ett rör. Sedan snörps rörets ena ände ihop, och en kant viks upp så att mössan värmer dubbelt så mycket runt öronen.
Lägg upp 45 m (färre om du vill ha en mössa med smalare uppvikskant eller tätare passform) och sticka 100 v. Maska av.
Sy ihop uppläggningskanten med avmaskningskanten så att stycket blir en tub.
Trä garnet genom yttersta maskan på vartannat varv i tubens ena ände. Dra åt hårt, fördela vecken och sy några gånger kors och tvärs över det hål som återstår. Fäst garnänden noga.
Vänd mössan och vik upp en kant.
Överkurs: sy uppvikskanten först, vänd sedan mössan och sy resten av sömmen från andra sidan. Då syns inte sömmens avigsida på kanten.
Värmekrage
Garnåtgång: 3 nystan Luva
Den här modellen är så enkel att den nästan måste ha funnits förut, men den uppstod helt utan yttre inspiration.
Lägg upp 50 m och sticka rätstickning i 52 v.
Maska av 20 m och sticka resten av v.
Vänd, sticka de m som finns och lägg sedan upp 20 nya m med vridna omsl.
Sticka 52 v.
Sy ihop uppläggningskant med avmaskningskant i de ”översta” 30 m så att kragen upptill blir en tub.
Vänd och vik ner en polokrage.
Överkurs: sy den del som ska vikas ner först, vänd sedan kragen och sy resten av sömmen från andra sidan. Då syns inte sömmens avigsida på kanten.
Variation: kanske behövs inte ”flärpen” i nacken lika mycket som den framtill. Det går antagligen bra att låta bli att lägga upp de nya m och istället bara sticka på 30 m i 52 v till.
Benvärmare med fusksockefunktion
Garnåtgång: 2 nystan Luva
Strumpor och raggsockor saknas nästan alltid hos alla organisationer som arbetar med utsatta människor i Sverige. Det beror delvis på att det som ska sitta på fötterna måste ha alldeles rätt storlek om det inte ska bli skoskav.
Det går inte att sticka strumpor utan att öka och minska, men här är en enkel benvärmare som kan värma den som väntar på vinterskor och sockor som passar. Den härmar en sockmodell som ibland kallas yogasocka: hälen och tårna sticker ut, och på det viset kan man använda bara raka stycken. Det går också bra att dra upp den ovanför foten och använda den som en vanlig benvärmare.
Lägg upp 40 m (fler om du vill ha en socka som går högre upp på vaden också när fotdelen används på foten) och sticka 26 v (fler om du tänker på kraftiga eller svullna vrister). Sticka sedan lika många v på bara 20 av m. Maska av och ta av garnet med en bit tillgodo. Sticka lika många v på de återstående 20 m. Maska av och ta av garnet med en aningen längre bit tillgodo.
Sy ihop uppläggningskant med avmaskningskant till en tub.
Sticka andra sockan likadant – spegelvänd den när den sys ihop. Färdigt!
Tack för den här gången. Vi hörs snart igen! / Anna