Läser in...

Idag lanserar vi ett helt nytt koncept här på vår blogg, nämligen månadskuddar!

Varje månad kommer vi att bjuda på ett mönster till en ny kudde med djurtema. Först ut är den beryktade vargen.. Om du vill komma direkt till vårt gratis mönster är det bara att du klickar här.

Vargen, Canis Lupus på latin, ett av våra 5 svenska rovdjur. Älskad och hatad. Men oavsett, ett vackert rovdjur som lever ett ”stilla” familjeliv. Vargen är social och lever i flock, oftast med en tik och en hane, det så kallade alfaparet, som håller ihop livet ut. I det vilda kan ”livet ut” betyda 6-8 år. Förhoppningsvis får vargparet några kullar med valpar. När valparna är ca 1 år ger de sig själva ut i den stora vida skogen för att hitta en partner och bilda en egen flock.

10 fakta Du kanske inte visste om vargar

01) För att en liten nyfödd vargunge ska kunna urinera måste mamman massera den nyfödda med sin varma tunga på dess mage.

02) Under vikingatiden var det hög status att bära vargpäls under strider och dricka vargblod före. Det sades att man på så vis fick en riktig varganda i kroppen.

03) I Sverige fridlystes vargen 1966.

04) En varg skulle tyvärr inte fungera som vakthund. Vargen är ofta rädd och osäker för det okända och springer hellre sin väg än att bemöta faror.

05) Vargar har en tendens att gärna springa på sina tår (eller ja, tassar). Detta för att kunna stanna eller svänga snabbt, och dessutom för att slippa blöta ner tassarna allt för mycket.

06) Det sägs att hundar kan känna lukt bra, och likaså gäller det vargarna. En varg har cirka 200 miljoner luktceller. Det här kan jämföras med människans luktceller, som ”bara” är på cirka fem miljoner. En varg kan känna lukten av ett annat djur från hela 1,6 kilometers avstånd (!).

07) När en valp föds har de blå ögon. Först när de blir uppemot åtta månader blir deras ögon gulfärgade.

08) En hund och en varg är fortfarande så nära besläktade att de faktiskt skulle kunna para sig och få små söta valparJ

09) Under vissa förhållanden kan vargar höra så långt som en mil bort i skogen och 1,6 mil på den öppna tundran.

10) En riktigt hungrig varg kan trycka i sig cirka nio kilo kött under en enda måltid. Det är motsvarande som att vi människor skulle trycka i oss 100 hamburgare under en och samma sittning.

Källor: Wikipedia, 10 fakta.se

Bild: Pixabay.com

Vill du sticka din egen vargkudde?

Då hittar du nu ett gratis mönster här på hemsidan.

© 2024 Eddna