Läser in...

Välkommen till vår DIY-serie PYSSLA MED GARN!

Här kommer vi ge er beskrivningar, tips och inspiration på lite mindre projekt – garnbaserade såklart, men med lite alternativ till stickning och virkning och sånt som även kan vara roligt för barn att prova på.

Att fläta vänskapsband och ge bort är en fin trend som ständigt återkommer. Man kan fläta på olika sätt, här visar vi hur du kan göra fina band med hjälp av en kumihimoplatta. Roligt för de lite större barnen – och vuxna naturligtvis!

Kumihimoplatta

Att fläta band på kumihimoplatta är en japansk vävteknik.

I vår beskrivning 15-11 , har vi mönster på flera utföranden och färgkombinationer. Nyligen har vi gjort uppdateringar i denna med steg-för-steg-bilder som vi hoppas ska vara tydliga och lättare att läsa. I och med detta har vi även förändrat själva kumihimoplattan, så siffrorna står under varje skåra istället för mellan skårorna.

Denna har inte färdigställts ännu, så om du har en kumihimoplatta där siffrorna står mellanskårorna (såsom de grå på bilden nedan) kan du antingen tänka att skåran heter som siffran till vänster, alltså att skåran mellan 1 och 2 är skåra 1.

Eller så kan du klippa ut skissen, som finns i beskrivning 15-11, efter de svarta streckade linjerna och fästa på baksidan av din platta så siffrorna placeras innanför en skåra, så som på skissen. Då kan du följa beskrivningen här nedan.Heja Sverige!

Nu i VM-tider ger vi er här en genomgång på detta blå-gula vänskapsband. Du gör pannband eller armband efter egna mått.Vänskapsband – blått med gula hjärtan

Garn: Miniull, Miniakryl, Miniakryl Metallic eller Minibomull
Armband: 6 trådar blått, 6 trådar gult, ca 1½ m vardera.
Pannband: 12 trådar blått, 12 trådar gult, ca 2 m vardera.
Mått: Ca 1 cm bred. Valfri längd.
Tillbehör: Kumihimoplatta, klädnypa (eller liknande för tyngd), hårsnodd eller resårband (för resår baktill på pannbandet).

Gör så här:

Du arbetar med tre trådar av samma färg i varje skåra. Mät runt huvud/arm så du vet ungefär hur långt du ska fläta.
Armband: Tag trådarna i en bunt. Vik dem på mitten och gör en knut vid vecket men spar så det blir en liten ögla på ca 1½ cm. Fäst klädnypan (eller annan tyngd) i öglan och lägg ner arbetet i hålet på kumihimoplattan.
Pannband: Tag trådarna i en bunt. Gör en knut ca 10 cm in i ena änden. Fäst klädnypan (eller annan tyngd) nedanför knuten och lägg ner arbetet i hålet på kumihimoplattan.Fäst trådarna i skårorna enligt UTGÅNGSPOSITION.

UTGÅNGSPOSITION

FÄRG            POSITION (skåra på brickan)
Fg 1 (blå)      1, 9, 23, 31
Fg 2 (gul)      7, 15, 17, 25UTGÅNGSPOSITION
: Blå trådar i skåra 1, 9, 23, 31. Gula trådar i skåra 7, 15, 17, 25.

Håll i klädnypan under plattan med ena handen så arbetet spänns och fläta med den andra handen.

FLÄTOMGÅNG

1. Flytta tråden i skåra 31 till skåra 10.
2. Flytta tråden i skåra 1 till skåra 22.
3. Flytta tråden i skåra 15 till skåra 26.
4. Flytta tråden i skåra 17 till skåra 6.31 > 10        1 > 22        15 > 26        17 > 6

5. Flytta tråden i skåra 25 till skåra 17.
6. Flytta tråden i skåra 7 till skåra 15.
7. Flytta tråden i skåra 23 till skåra 31.
8. Flytta tråden i skåra 9 till skåra 1.25 > 17        7 > 15        23 > 31        9 > 1

Återställning:
9. Flytta tråden i skåra 26 till skåra 25.
10. Flytta tråden i skåra 22 till skåra 23.
11. Flytta tråden i skåra 6 till skåra 7.
12. Flytta tråden i skåra 10 till skåra 9.26 > 25        22 >23        6 > 7        10 > 9

Upprepa FLÄTOMGÅNG 1-12 till önskad längd.MONTERING

Armband: Ta försiktigt loss trådarna från plattan, spar trådar på ca 10 cm, dela dem i två delar och gör två flätor. Trä den ena flätan genom öglan och knyt ihop armbandet.

Pannband: Lös upp knuten vid arbetets början. Dela trådarna i två delar och knyt fast hårsnodden med dem. Ta försiktigt loss trådarna från plattan, spar trådar på ca 10 cm och knyt fast den andra änden av hårsnodden med dem. Välj avslut enligt följande: Spar trådarna hängande som de är, klipp dem korta eller fläta dem. Om du har tillgång till symaskin kan du sy fast dem på insidan av bandet med några zickzackstygn.


 Psst… I morgon kommer vi visa hur du gör runda armband på påtdocka. Håll utkik!

© 2024 Eddna