Läser in...

Tvätta dina plagg

Stickade och virkade plagg behöver oftast bara vädras. En natt på en galge i frisk luft gör underverk för en ulltröja, men även plagg i bomull och syntetiska material mår gott av att hänga utomhus. Tvätta fläckar för sig med ulltvättmedel och undvik i det längsta att tvätta dem hårdare än så. Ett plagg som tvättas varsamt håller mycket längre! 

Tvätta alltid plagget enligt garnets tvättrådsrekommendation. En viktig sak är att 40 grader betyder just 40 grader. Tvättar du plagget kallare än så finns risk att det tappar formen eller att färgerna fäller. Om du tvättar ett plagg för varmt finns risk att det tovar ihop sig och krymper. 

Superwash-behandlade ullgarner kan tvättas i tvättmaskin på vanligt tvättprogram enligt garnets banderoll. De blir ofta lite sladdriga och långa av att tvättas, så låt dem alltid plantorka efter tvätt. 


Färg som fäller

När du stickat med flera färger i samma plagg, mönsterstickat eller randigt, så finns det en risk att färgerna fäller, det vill säga färgar av sig på intillliggande färger. 


Blockning

Här kan du läsa om hur du blockar (eller våtspänner) dina stickade plagg. Det är egentligen samma sak som att plantorka. Att blocka innebär att du fuktar eller blöter plagget, kramar ur och lägger på tork. Med hjälp av blockning fluffar garnet upp sig, blir rent och fint samt maskorna lägger sig till rätta. Du kan även sätta nålar, blockningsvajrar eller blockningsplattor och spänna upp plagget för att ge det en exakt form, till exempel om du stickat en spetssjal.

Viktigt: Låt aldrig plagget ligga länge i vatten när det har flera färger. Låt det heller inte ligga på ett blött underlag (tex en blöt handduk) när det torkar. Då finns risk att färgerna fäller.


Testa en provlapp

Vill du veta hur ett plagg beter sig i tvättmaskinen eller i handtvätt - sticka en lapp och provtvätta den. Då vet du hur den klarar sig genom tvätten. 

© 2024 Eddna