Läser in...

Dags för höstens färgglada tillsammansstickning!

Välkommen att sticka barntröjan Skyskrapa tillsammans med oss! 

Skyskrapa är en lättstickad och rolig barntröja som stickas uppifrån och ned utan sömmar. Välj fem favoritfärger i mjuka och sköna Alpe, ett obehandlat ullgarn som värmer lekande barn.

Detta är en tillsammansstickning där du får all kunskap du behöver för att sticka en enkel, sömlös barntröja. Kanske är det första gången du testar att sticka med två färger samtidigt? Då har du hamnat helt rätt!

Även du som stickat hundratals tröjor och är sugen på en till är förstås lika välkommen. Med lite tur så lär du dig något nytt, eller så kan du njuta av färginspiration från andra och ett härligt resultat i form av höstens färggladaste barntröja.

Den sociala biten, där du kan se andras färgval, projekt och publicera egna bilder och tankar pågår i facebookgruppen Sticka Skyskrapa.

Om du inte har facebook går det fint att ställa frågor som kommentarer här under blogginlägget, eller mejla mig på madelene.linderstam@jarbo.se.

Här hittar du mönstret!

Nedan hittar du mer info om olika moment i tröjan. Är du nybörjare föreslår jag att du läser hela blogginlägget först, och sedan sätter igång med din tröja. Observera att du alltid utgår från och följer mönstret, men kan ta stöd i hjälpkapitlen nedan.

För dig som är mer van kan du läsa de delar som känns viktiga för just dig, eller hoppa direkt in i mönstret.

Då kör vi!

Garnet

Skyskrapa stickas i Alpe som är ett obehandlat ullgarn i 50-gramsnystan med 100 meter garn i varje. Alpe är OEKO-TEX-certifierat och har långa fibrer vilket gör det mjukare än många andra rena ullgarner. Här hittar du vår återförsäljarkarta där ser vart närmaste butik som säljer Alpe ligger! Du kan också köpa garnet från Järbo Garns webbshop, men använd mer än gärna din lokala handlare!

I mönstret framgår hur mycket garn du behöver av varje färg. Av de mindre storlekarna kommer du att få en hel del restgarn över. Komplettera med en ny laddning grundfärg så räcker det till flera tröjor.

Skyskrapa

Välj dina färger

Tröjan består av fem färger: en bottenfärg (den du ser i oket) och fyra mönsterfärger. Varje mönsterfärg återkommer i två randsektioner efter varandra. Skyskrapa går att variera i oändlighet! Väljer du nyanser som ligger närmare varandra så får du nästan en gradient, mer flytande övergångar. Väljer du färger som kontrasterar mot varandra uppstår i stället ett mer randigt intryck. Båda blir fint, och jag kan gå i god för att alla färger, oavsett hur du blandar dem, leder till en rolig och fin tröja! 

Här nedan ser du exempel på fem färgkombinationer. Notera hur olika färgerna framträder beroende på vilken färg de "möter" i randningen, det är häftigt! Här hittar du färgkartan där du ser alla 20 färger.

VIT: Vanilla White, Rose Melody, Azalea Pink, X-mas red, Poppy Orange 

RÖD: X-mas red, Azalea Pink, Vanilla White, Royal Lilac, Canary Yellow

GRÅ: Gray Stone, Sunshine Yellow, Mauve Magic, Victory Blue, Granny Green

LILA: Royal Lilac, White Crisp, Sunshine Yellow, Aqua Blue, Mauve Magic

SVART: Black, Azalea Pink, Aqua Blue, Rose Melody, Royal Lilac

Skyskrapa

Tillbehör

Du behöver:

Rundsticka 4 mm och 4.5 mm samt strumpstickor i samma grovlekar. (TIps: Våra nya smartstix är både fiffiga och riktigt grymma, kolla in dem!)

För att veta vilken längd på rundstickans kabel du ska ha, se efter vad din valda storlek har för bröstvidd och välj en sticka som är lite mindre än den. 

Alternativ:

Om du stickar med Magic Loop behöver du inga strumpstickor utan kan använda samma rundstickor med lång kabel (80-120 cm) till hela tröjan. Här nedan kan du se en film som visar hur man stickar med Magic Loop.

Oket och muddar stickas med den tunnare stickan. Mönsterstickningen stickas med den större stickan. Varför då, kanske du undrar. De allra flesta stickar lite hårdare när de stickar mönsterstickning, och för att på ett enkelt sätt garantera att tröjan behåller fina proportioner blir det bra att gå upp lite i stickstorlek på bål och ärmar. Du behöver också fyra stickmarkörer som gärna får vara olika färg. Det är för att du ska kunna veta vilken som är vilken och ha bra koll! Markörerna behöver inte vara låsbara eftersom att de bara kommer att hänga på själva stickan, inte låsas fast i arbetet.

Stickfasthet

Det är viktigt att du använder rätt sticka så att du får rätt mått på tröjan.

I Skyskrapa anges stickfastheten i mönsterstickning. Därför behöver även din provlapp vara mönsterstickad.

Lägg upp 34 maskor och sticka diagrammet i två färger på sticka 4,5 mm tills du har en kvadratisk lapp.

Mät sedan upp 10 centimeter horisontellt över provlappen och räkna hur många maskor som får plats på bredden. 

Upprepa samma sak och mät antalet rader, vertikalt.

Du bör ha 19 maskor på bredden och 22 på höjden. 

Har du för få maskor? Gå ner i stickstorlek. Har du för många? Välj en lite grövre sticka.

Tröjans konstruktion

Skyskrapa är en raglantröja som stickas från halsmudd, ner över oket. Då sätts maskor av som senare kommer att bli ärmar. Därefter fortsätter du att sticka hela vägen ner till mudden i midjan och maskar av. Då plockas maskor upp för ärmar som stickas från ärmhålan ner till ärmarnas mudd. Båda ärmarna stickas på samma sätt. Raglan betyder just att man ökar för ärmarna redan direkt efter halsmudden. Du stickar alltså axlarna och ärmkulle samtidigt som du stickar oket. Allt i ett stycke!

Nedan ser du en skiss över tröjan. Måtten är inklusive muddar. Om du vill ha längre bål eller längre ärmar kan du enkelt förlänga mönstret genom att addera en eller flera varv per randig sektion.

A = OK Ca 10 (11) 12 (13,5) 14 (14,5) 15,5 (17) 18,5 cm
B = BYSTMÅTT Ca 44 (48) 54 (61) 63 (65) 67 (71) 77 cm
C = ÄRMENS OMKRETS Ca 14,5 (17) 21 (23) 25 (25) 27 (29) 31,5 cm
D = ÄRMENS LÄNGD Ca 13,5 (15,5) 18 (18,5) 21 (21) 25,5 (35) 37 cm
E = BÅLENS LÄNGD Ca  13,5 (15,5) 18 (18,5) 20,5 (23) 25,5 (35) 37 cm

Skyskrapa

Uppläggning

Gör en helt vanlig uppläggning (korsuppläggning). Tröjan har en ganska vid halsringning som gör att den är lätt att få över huvudet i alla storlekar. 

Oket

Oket stickas runt med 8 ökningar vartannat varv. Du gör alltid dina ökningar på respektive sida om vardera markör. Du ska alltid ha samma maskantal på höger och vänster ärmdel och det ska även vara lika många maskor på bakstycket/ryggen som på framstycket. Det är lätt att kontrollera om du missat en ökning eftersom att maskantalet då kommer att skilja sig. På bilden nedan ser du de fyra markörernas placering. Markör A visar varvets början och bakre vänster axel. Bilden visar ett färdigt ok i stl 50-56. 

 

Ökningar

I Skyskrapa stickar du ökningarna Ö1mv och Ö1mh vilket innebär en vänsterlutande respektive högerlutande ökning. I filmerna nedan ser du hur du gör dem.

Flerfärgstickning 

Ärmarna och bålen stickas efter samma princip: två räta maskor i en färg, sedan två räta maskor i nästa. Ett väldigt enkelt flerfärgsmönster! Det finns många sätt att sticka med två färger. Här nedan kan du se hur jag gör. Jag håller ett garn i varje hand, men det går förstår lika bra att hålla båda färgerna i vänster hand. Välj den metod som känns bäst för dig! Håll alltid den nyaste färgen du plockat in som dominant, i filmen är den dominanta färgen ljusrosa. Försök att hålla stickningen avslappnad och utsträckt så att inte garnet som löper på insidan dras åt.

Byta nystan

När du stickar med obehandlad, ren ull finns det ett mycket fiffigt sätt att byta garnnystan utan att behöva fästa några trådar. Du delar helt enkelt på garnet i respektive ände, lindar trådarna om varandra och tillför sedan fukt på något vis. Det enklaste är att helt enkelt stoppa garnet snabbt i munnen. Lite fukt räcker! Gnussa sedan garnet mellan händerna så att det tovas ihop. Vips har du en hållbar och osynlig skarv!

Skyskrapa

Plocka upp för ärmar

Maskorna som du satte av efter oket ska förvandlas till ärmar! Eftersom att maskorna är "levande", dvs att de sitter på en tråd eller hållare, så är det väldigt enkelt att påbörja ärmen. Ta stickan i höger hand och pilla över maskorna på stickan (eller stickorna om du har strumpstickor). Ta sedan av skräpgarnet som maskorna satt på och dra ur det. Nu sitter alla dina ärmmaskor på stickan! (nedan maskor upplockade redo för Magic Loop).

Skyskrapa


Maskorna under ärmen

När du plockar upp maskor under ärmen finns det en liten risk att det uppstår ett litet hål. Här nedan ser du två videos från vårt Youtube-arkiv där du både får veta hur du plockar upp maskor och hur du undviker det lilla hålet. Stretchig avmaskning

Det är viktigt att barntröjor är lätta att ta på och av. Dessutom ska de gå att leka i utan att kännas trånga. En enkel stretchig avmaskning visas i filmen! Fästa trådar

För att få ett snyggt avslut när du fäster trådar efter avmaskning i rundstickning, gör enligt bilden nedan. 

Skyskrapa

Tvätta och blocka

Läs gärna Maja Karlssons blogginlägg om hur du bäst tvättar och tar hand om ditt ylleplagg. När du tvättat tröjan blir den mjukare och slätare eftersom att ullfibrerna lägger sig tillrätta. Maskorna jämnar ut sig och flerfärgstickning plattar till sig. Tröjan behöver inte tvättas ofta. Häng ut den på vädring så blir den som ny över natten. 

PS! Skyskrapa finns också som vantar, här!

© 2024 Eddna