Läser in...

Hej – Anna här igen!

Roligt att så många stickar Femtimmarskoftan och dess olika varianter!

Idag tänkte jag bjuda på en beskrivning som har blivit nästan lika populär här i Sverige (Femtimmarskoftan är ju en internationell berömdhet, och den här finns bara på svenska) och som också passar fint att sticka i Raggi. Egentligen är den knappt en egen modell, men när jag kom på den och provade att sticka den första gången blev jag så glatt överraskad av resultatet att jag genast la ut den på den blogg jag hade då, Kyrkkaffebloggen. Treochenhalvtimmesvästen alltså!

Trots sitt lite otympliga namn blev den en av Kyrkkaffebloggens populäraste stickbeskrivningar, och den hamnade på omslaget till boken Sticka & skicka, och bebisar i både Sverige och många andra länder har fått den i födelsepresent. Kalle på Järbo har bett Libris förlag om tillstånd att publicera den här. Den är helt enkelt en ärmlös variant av den populära Femtimmarskoftan, som stickas uppifrån och ner med massor av ökningar i oket, och ärmkanten har fått några rätstickade avslutningsvarv.

Enochenhalvtimmesmössan (http://knappmakerskan.blogspot.co.uk/2012/07/enochenhalvtimmesmossan.html) blir fin till!

Till västen passar det extra bra med de olika printversionerna av Raggi eftersom den inte har några ärmar där mönstret kan förskjutas eller bli annorlunda därför att det är färre maskor. Ni som provar, skicka gärna bilder!

De närmaste veckorna blir det beskrivningar till en variant med knapphålsrad och till två sliopvervarianter också.

Här är grundmodellen så länge!Treochenhalvtimmesvästen

Använd stickor nummer 5 och räkna med en garnåtgång på 100 gram om du använder Raggi.

Storlek: brukar passa de flesta barn upp till tre månader

Ökning: sticka 2 maskor i en (jag brukar sticka en i bakre maskbågen och en i främre, men gör som du brukar)
Omslag: lägg till en maska genom att lägga en vriden ögla om höger sticka (eller använd valfri metod som resulterar i en ny maska)

Lägg upp 33 m (detta är halskanten) och sticka rätstickning i 4 v.
Varv 5: 3 rm, am tills det är 3 m kvar, 3 rm (såhär stickas alla am-varv som går från kant till kant).
Varv 6: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 1 rm*, upprepa från * till * fram till sista 4 m, gör en ökning och sticka 3 m vanligt. Nu är det 47 m på stickan.
Varv 7: som v 5.
Varv 8 och 9: rm.
Varv 10: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 2 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 61 m på stickan.
Varv 11: som v 5.
Varv 12 och 13: rm.
Varv 14: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 3 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 75 m på stickan.
Varv 15: som v 5.
Varv 16 och 17: rm.
Varv 18: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 4 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m, gör en ökning och sticka 5 m som vanligt.
Varv 19: som v 5.
Varv 20 och 21: rm.
Varv 22: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 5 rm*, upprepa till varvets slut.
Varv 23: som v 5.
Varv 24 och 25: rm.

Varv 26: dags att markera framstycken, axelpartier och bakstycke. Fyra markörer behövs.
6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena framstycket, som nu ska vara 20 m.
1 rm, 1 omslag, 6 r, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena axelpartiet, som nu ska vara 23 m.
1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 1 rm, sätt fast markör. Detta är bakstycket, som nu ska vara 37 m.
1 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det andra axelpartiet, som nu ska vara 23 m.
1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm. Detta är det andra framstycket.

Varv 27: 3 rm, am fram till första markören, rm fram till andra markören, am fram till tredje markören, rm fram till fjärde markören, am tills 3 m återstår — de stickas r.
Varv 28: rm. Gör en ökning i maskan före och och i maskan efter alla markörer. Nu ska det vara 131 m totalt.
Varv 29: som v 27.
Varv 30: som v 28. Nu ska det vara 139 m totalt.
Varv 31: som v 27.

Sticka nu 22 rm, maska av 27 m (första axelpartiet), sticka bakstyckets m, maska av 27 m (andra axelpartiet) och sticka klart varvet.

Vänd och sticka slätstickning över framstycke, bakstycke och andra framstycket (med alla avigvarv som v 5) i minst 20 v. Avsluta med 8 v rm och maska av.

Virka snoddar att ”knäppa” västen med och fäst alla garnändar.

© 2024 Eddna