Läser in...

Hej – brandgula Anna är här igen!

Kalle på Järbo skickade mig tio nystan i samma färg, och lätt manisk som jag är var jag ju tvungen att använda dem allihop. Det gav mig en bra anledning att förverkliga en idé som jag har haft ett tag: att göra en slipover med ett enda knapphål. Inte för att det är så omistligt utan för att det blir ganska gulligt plagg – eller hur?

Knapphålet går att placera på valfritt varv, och vill man kan man klämma in (eller borde jag skriva hinna med?) två. Jag brukar inte sticka något högst upp eftersom halsen är lite trång, och jag tycker att det blir fint med ett slags halv-V-ringning.

Grundmodellen är alltså fortfarande den berömda Femtimmarskoftan, men här blir det tack vare en enkel variant av Magic Loop en rundstickad nederdel.Treochenhalvtimmesslipovern med knapp

Använd en rundsticka nummer 5 med mjuk kabel och räkna med en garnåtgång på 100 gram om du använder Raggi.

Storlek: brukar passa de flesta barn upp till tre månader

Ökning: sticka 2 maskor i en (jag brukar sticka en i bakre maskbågen och en i främre, men gör som du brukar)

Omslag: lägg till en maska genom att lägga en vriden ögla om höger sticka (eller använd valfri metod som resulterar i en ny maska)

Lägg upp 37 m och sticka rätstickning i 4 v.
Varv 5: 5 rm, am tills det är 5 m kvar, 5 rm (såhär stickas alla am-varv som går från framkant till framkant).
Varv 6: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 1 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m, gör en ökning och sticka 5 m vanligt. Nu är det 51 m på stickan.
Varv 7: som v 5.
Varv 8 och 9: rm.
Varv 10: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 2 rm*, upprepa från * till * fram till sista 7 m, gör en ökning och sticka 6 m vanligt. Nu är det 65 m på stickan.
Varv 11: som v 5.
Varv 12 och 13: rm.
Varv 14: 6 rm, *gör en ökning i nästa m, 3 rm*, upprepa från * till * fram till sista 7 m, gör en ökning och sticka 6 m vanligt. Nu är det 79 m på stickan.
Varv 15: som v 5.
Varv 16: rm fram till de 4 sista, maska av 2, 2 rm.
Varv 17: 2 rm, 2 omsl, rm resten av v.
Varv 18: 6 rm, *gör en ökning i nästa m, 4 rm*, upprepa från * till * fram till sista 8 m, gör en ökning och sticka 7 m som vanligt.
Varv 19: som v 5.
Varv 20 och 21: rm.
Varv 22: 7 rm, *gör en ökning i nästa m, 5 rm*, upprepa till varvets slut och sticka de sista 5 m r.
Varv 23: som v 5.
Varv 24 och 25: rm.

Varv 26: dags att markera framstycken, ärmar och bakstycke. Fyra markörer behövs.
8 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena framstycket, som nu ska vara 22 m.
1 rm, 1 omslag, 6 r, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den ena ärmen, som nu ska vara 23 m.
1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 1 rm, sätt fast markör. Detta är ryggen, som nu ska vara 37 m.
1 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den andra ärmen, som nu ska vara 23 m.
1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 8 rm. Detta är det andra framstycket.

Varv 27: 5 rm, am fram till första markören, rm fram till andra markören, am fram till tredje markören, rm fram till fjärde markören, am tills 5 m återstår — de stickas r.
Varv 28: rm. Gör en ökning i maskan före och och i maskan efter alla markörer. Nu ska det vara 135 m totalt.
Varv 29: som v 27.
Varv 30: som v 28. Nu ska det vara 143 m totalt.
Varv 31: som v 27.

Sticka nu 24 rm, maska av 27 m (första axelpartiet), sticka bakstyckets m, maska av 27 m (andra axelpartiet) och sticka klart varvet.

Ta loss de yttersta fem maskorna på båda sidor (Raggi glider inte upp så lätt, men sätt dem på extrastickor eller säkerhetsnålar om du vill) och lägg dem omlott med knapphålssidan överst. Sätt dem på vänster sticka så att varannan kommer från ena och varannan från andra kanten. Sticka dem två och två, en från vardera kanten, med am. Nu sitter västen ihop – sticka slätstickning med enbart rm och förflytta kabelns ögla när det behövs. Vrid den varje gång så att den lägger sig i ett kryss, så tänjer den inte ut några maskor!

Om du vill att sprundet ska få en extra fin avslutning kan du sticka am på de 5 m där vartannat varv två–tre gånger.

Sticka slätstickning i minst 20 v och avsluta sedan med 8 v ”rätstickning”, alltså vartannat v am. Maska av.

Fäst trådarna och sy fast en knapp. Knäpp den. Ge den lilla slipovern till någon nyfödd i närheten eller långt bort!

© 2024 Eddna