Läser in...

Hej – koft-och-väst-Anna är tillbaka!

Slipovervarianten av Treochenhalvtimmesvästen är så enkel att det kanske inte behövs någon beskrivning egentligen, men nu har jag gjort en, så jag hoppas såklart att den ska komma till användning.

Jag tror att sprundet hållet ihop ganska bra och sitter snyggt på de flesta barn, men ni som tycker att det är för djupt kan sätta dit ett par knytband eller virka en knappögla och sy fast en knapp. Eller vänta till nästa vecka, för då kommer det en beskrivning till en variant med lite bredare kanter och ett knapphål!

Jag stickar vidare i mitt brandgula garn men rekommenderar verkligen alla som tycker om Raggi att plocka hem några olika nystan, enfärgade och i olika färger. Ett nystan är vad som behövs till en väst, och blir det snuttar över, foga ihop dem med ryska skarvar och sticka ett ok till en kofta eller väst med dem sedan och låt nederdelen (och ärmarna, om det är en kofta) vara enfärgade. Det kommer att bli ett alldeles speciellt plagg!

Treochenhalvtimmesslipovern

Använd stickor nummer 5 och räkna med en garnåtgång på lite mindre än 100 gram om du använder Raggi.

Storlek: brukar passa de flesta barn upp till tre månader

Ökning: sticka 2 maskor i en (jag brukar sticka en i bakre maskbågen och en i främre, men gör som du brukar)
Omslag: lägg till en maska genom att lägga en vriden ögla om höger sticka (eller använd valfri metod som resulterar i en ny maska)

Lägg upp 33 m (detta är halskanten) och sticka rätstickning i 4 v.
Varv 5: 3 rm, am tills det är 3 m kvar, 3 rm (såhär stickas alla am-varv som går från kant till kant).
Varv 6: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 1 rm*, upprepa från * till * fram till sista 4 m, gör en ökning och sticka 3 m vanligt. Nu är det 47 m på stickan.
Varv 7: som v 5.
Varv 8 och 9: rm.
Varv 10: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 2 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 61 m på stickan.
Varv 11: som v 5.
Varv 12 och 13: rm.
Varv 14: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 3 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 75 m på stickan.
Varv 15: som v 5.
Varv 16 och 17: rm.
Varv 18: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 4 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m, gör en ökning och sticka 5 m som vanligt.
Varv 19: som v 5.
Varv 20 och 21: rm.
Varv 22: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 5 rm*, upprepa till varvets slut.
Varv 23: som v 5.
Varv 24 och 25: rm.

Varv 26: dags att markera framstycken, axelpartier och bakstycke. Fyra markörer behövs.
6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena framstycket, som nu ska vara 20 m.
1 rm, 1 omslag, 6 r, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena axelpartiet, som nu ska vara 23 m.
1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 1 rm, sätt fast markör. Detta är bakstycket, som nu ska vara 37 m.
1 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det andra axelpartiet, som nu ska vara 23 m.
1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm. Detta är det andra framstycket.

Varv 27: 3 rm, am fram till första markören, rm fram till andra markören, am fram till tredje markören, rm fram till fjärde markören, am tills 3 m återstår — de stickas r.
Varv 28: rm. Gör en ökning i maskan före och och i maskan efter alla markörer. Nu ska det vara 131 m totalt.
Varv 29: som v 27.
Varv 30: som v 28. Nu ska det vara 139 m totalt.
Varv 31: som v 27.

Sticka nu 22 rm, maska av 27 m (första axelpartiet), sticka bakstyckets m, maska av 27 m (andra axelpartiet) och sticka klart varvet.

Ta loss de yttersta tre maskorna på båda sidor (Raggi glider inte upp så lätt, men sätt dem på extrastickor eller säkerhetsnålar om du vill) och lägg dem omlott. Sätt dem på vänster sticka så att varannan kommer från ena och varannan från andra kanten. Sticka dem två och två, en från vardera kanten, med am. Nu sitter västen ihop – sticka slätstickning med enbart rm och förflytta kabelns ögla när det behövs. Vrid den varje gång så att den lägger sig i ett kryss, så tänjer den inte ut några maskor!

Om du vill att sprundet ska få en extra fin avslutning kan du sticka am på de 3 m där vartannat varv två–tre gånger.

Sticka slätstickning i minst 20 v och avsluta sedan med 8 v ”rätstickning”, alltså vartannat v am. (Vill du inte sticka am kan di istället börja sticka rm fram och tillbaka, med varvbyte i ena sidan, och sedan sy en liten söm när du fäster trådarna.) Maska av – jag maskade av med am för att få en fin kant.

Fäst trådarna. Ge den eller posta lilla slipovern till någon nyfödd i närheten eller långt bort!

© 2024 Eddna