Läser in...

Hej alla ni som tycker om att sticka pyttesmå kläder till nyanlända på olika håll i världen!

Nu är Ann-Christin och Anna här igen – och med en ny kofta!Den har uppstått ur en blandning av sådant som redan finns, mest Petras lilla tröja, en modell i boken Sticka & skicka (finns också här: http://magasinduett.blogspot.se/2011/12/lilla-trojan-och-grisen-knud.html), Kristbergskoftan, som Elin har hittat på och som finns i boken Garnglädje (och här: http://kyrkkaffe.libris.se/?p=7834), och Asymmetriska koftan (http://www.jarbo.se/asymmetriska-koftan/), som finns här hos Järbo. Och så en bild av en gammal omlottkofta. Anna skickade idén till Ann-Christin, som har arbetat med den ett tag tillsammans med sin syster Annika och sin mamma.

Storlekarna är ungefär 0–6 månader – nyfödd, upp till tre månader och upp till ett halvår tror vi.

Koftan stickas helt i rätstickning i ett stycke på stickor ca 3–4 mm.  Garnet kan till exempel vara Järbos Lady (50 g = 125 m) på stickor 4, och då går det åt två–tre nystan.

För att få bra proportioner på koftan, oavsett stickfasthet, kan man tänka sig att om ärmarna viks bort ska koftan bli en kvadrat. Koftan stickas i ett stycke från nedre bakre kanten, upp över axlarna och ner till framstyckenas nederkant.Systrarnas rätstickade omlottkofta

Garn: Lady eller Big Verona
Stickor: nr 4
Storlek: nyfödd (upp till 3 månader) upp till ett halvår
Garnåtgång: ca 100-150 g

Lägg upp 40 (45) 50 maskor och sticka rätstickning i 48 (52–54) 56–58 varv.
På nästa varv, lägg upp 25 (28) 30 maskor upp på var sida till ärmar = totalt 90 (101) 110 maskor. Sticka alla m i 28 (32) 32 varv.
Sticka sedan 39 (44) 48 maskor (sätt dessa på en avmaskningsnål eller tråd), maska av 12 (13) 14 maskor för halshålet, sticka varvet ut. Du ska nu ha 39 (44) 48 maskor kvar på stickan.
Nu stickas sidorna var för sig.
Sticka fram och tillbaka. Efter 6 varv, öka 1 m (till exempel genom att göra ett vridet omslag eller genom att sticka 2 m i samma m) 2 m innanför kantmaskan på ”innerkanten”, alltså den som inte har ärmmaskorna.
Fortsätt att öka på samma ställe (alltså i samma kant) på de här varven: 1, 3, 5, 6, 7, 9, 11, 12, 13, 15, 17, 18, 19, 21, 23, 24, 25, 27, 29 och så vidare.
När ärmen är totalt 56 (64) 64 varv, maska av ärmens 25 (28) 30 maskor.
När framstycket är lika brett som bakstycket, fortsätt sticka utan ökningar tills det är lika långt som bakstycket.
Maska av.
Sticka andra sidan spegelvänd.
Sy ihop koftan från ärmsluten och nerför sidorna.
Virka ett par knytband i koftan på ena sidan – ett i framstyckets ”hörn” och det andra på insidan i koftans sidsöm.
Virka två knytband på den sida där de kommer att synas.

Tips på variationer:
På den beige koftan har vi virkat en picot-kant (1 fm, 3 lm, 1 sm i tredje lm från nålen), och så har vi virkat snoddar direkt från picot-kanten. Snoddarna är ca 45 lm långa, och sedan virkade vi sm ”tillbaka”.

Koftan i blå toner är stickad med en dekormaska i kanten. Den stickas så här:
Från rätsidan stickar man 1 rät och lyfter 1 m.
Från avigsidan stickas den lyfta maskan avig och kantmaskan stickas rät.

Väst:
Om du vill göra omlottväst hoppar du över ökningen för ärmen och stickar tills bakstycket är lika långt som det är brett. Då maskar du av för halshålet och gör ökningen för respektive framstycke enligt ovan.

Ann-Christin och Annika som har provstickat skickar med några tips:
Vi ha räknat ut att man mäter hur bred stickningen blir (b) kan man få fina proportioner på koftan såhär:
Måttet upp till armhålan blir ca 0,6 x b.
Ärmen skall stickas 0,4 x b.
Till exempel: om bredden på din kofta är 20 centimeter blir det lagom att sticka 12 centimeter innan du lägger upp till ärmarna som sedan stickas i 8 centimeter innan du maskar av för hals.

© 2024 Eddna