Läser in...

Svensk Ull från Järbo - Garner av ull från svenska får

Över tusen ton svensk ull bränns eller slängs varje år, det ville vi ändra på. Redan första året tog tillvara på 8 ton, och sedan dess har det blivit många fler.
Vi är så glada över att kunna använda svensk råvara i ett garn, som dessutom är otroligt härligt att sticka med. Svensk Ull är en kvalitetsprodukt som är något alldeles extra.

I dag har vi tre kvaliteter: Svensk Ull 3 tr, Svensk Ull 4 tr samt Järbo Select No 6 - kammad svensk ull.

-------------

Svensk ull 3 tr är ett rustikt 3-trådigt ullgarn (180 m/100 g) att sticka både små och stora projekt av. Ullen i garnet kommer från svenska fårgårdar i Skåne och Halland och spinns av Klippan Yllefabrik utanför Riga för Järbo.

Svensk Ull 4 tr är ett lite grövre garn (135 m/100 g) som vi tänker passar perfekt för ytterplagg, mössor och vantar. 

Select No 6 - Kammad svensk ull är otroligt mjukt. Ullfibrerna kammas och blir släta, glansiga och ger ett mycket vackert garn.

--------

Att använda svensk ull i stor produktion är inte helt enkelt. Alltifrån klippningen och sorteringen till att spinna ullen sker i dag i väldigt liten skala. Vår förhoppning är att vår satsning ska få både fårbönder och spinnerier att våga satsa på vår fina svenska ull!

Alla nyanser utöver den naturvita är färgade på en bas av grå gotlandsull, vilket ger levande och spännande färgskiftningar i garnet. Färgpaletten är vi extra stolta över – vårt mål är att varje färg både ska tala för sig själv samt kunna matchas med övriga färger.

Ullen i garnet samlas in av fantastiska CC Wool - Calle och Charlotte - de klipper fåren och sorterar ullen som sedan Klippan Yllefabrik spinner och färgar åt oss. Resultatet: ett unikt garn som inte finns någon annanstans!

Utöver gotlandsull så innehåller garnet en mix av olika svenska fårraser, bland annat tex, dorcet och finull.

Så - sist men inte minst har vi såklart riktigt fina mönster speciellt framtagna för våra Svensk Ull-garnerna. Vi hoppas att du ska vilja sticka och virka varenda mönster i det!

Tanken är att de både ska passa nybörjare och den som vill ha en utmaning. Design står bland andra Maja Karlsson och Kajsa "Tornedalsfrun" Vourela för.

© 2024 Eddna