Läser in...

Svensk Ull från Järbo - Ett garn av ull från svenska får

Över tusen ton svensk ull bränns eller slängs varje år, det vill vi ändra på. Till en början har vi tagit tillvara på 8 ton, och mer ska det bli!
Vi är så glada över att äntligen kunna använda svensk råvara i ett garn, som dessutom är otroligt härligt att sticka med.

Svensk ull är ett rustikt 3-trådigt ullgarn (180 m/100 g) att sticka både små och stora projekt av. Ullen i garnet kommer från svenska fårgårdar i Skåne och Halland och spinns av Klippan Yllefabrik utanför Riga för Järbo.

Att använda svensk ull i stor produktion är inte helt enkelt. Alltifrån klippningen och sorteringen till att spinna ullen sker i dag i väldigt liten skala. Vår förhoppning är att vår satsning ska få både fårbönder och spinnerier att våga satsa på vår fina svenska ull!

Alla nyanser utöver den naturvita är färgade på en bas av grå gotlandsull, vilket ger levande och spännande färgskiftningar i garnet. Färgpaletten är vi extra stolta över – vårt mål är att varje färg både ska tala för sig själv samt kunna matchas med övriga färger.

Ullen i garnet samlas in av fantastiska CC Wool - Calle och Charlotte - de klipper fåren och sorterar ullen som sedan Klippan Yllefabrik spinner och färgar åt oss. Resultatet: ett unikt garn som inte finns någon annanstans!

Utöver gotlandsull så innehåller garnet en mix av olika svenska fårraser, bland annat tex, dorcet och finull.

Så - sist men inte minst har vi såklart tagit fram riktigt fina mönster speciellt framtagna för Svensk Ull. Vi hoppas att du ska vilja sticka och virka varenda mönster i det!
Tanken är att de både ska passa nybörjare och den som vill ha en utmaning. Design står bland andra Maja Karlsson och Kajsa "Tornedalsfrun" Vourela för.

Betalningsalternativ

© 2023 Eddna