Läser in...

Glad sommar på er! Nu måste det väl ändå vara hög tid att sätta igång med en liten strandvirkning? Det är i alla fall vad jag har gjort…

På bilden bredvid ser ni en skiss som föreställer det plagg jag tänker mig: En sommartop med kimonoärm och stickad midjeresår. Ärm-, bröst- och ryggparti består av virkade blomsterrutor som monteras genom att man virkar ihop dem. Sedan plockas maskor upp längs med nederkanten, med hjälp av en rundsticka. Sist av allt tänker jag avsluta kanterna med en virkad bård.

Jag virkar toppen efter mina personliga mått och tänkte som så att det kanske finns fler än jag, som skulle vilja ge sig på att virka en sådan här blommig sak?

I så fall ska jag inte vara omöjlig!;-) Nej då – jag tar helt sonika och bjuder er på en liten genomgång av mönstret nu. Det skulle kunna bli kul om fler än jag virkar den – eller hur? Så varsågoda!

Jag kan ju börja med att berätta vilket garn jag använder, jo det är Järbo  Garnssvala kvalitet Lina – en lin- och bomullsblandning som är som klippt och skuren för sommarplagg…Så här planerar du ditt plagg:

Mått

För att avgöra hur många rutor som ska virkas och hur bred din midjeresår ska göras behöver du ta reda på tre personliga mått:

A – mät från sida till sida strax under bysten.

B – mät från mitt på axeln och lodrät ned till strax under bysten.

C – mät från mitt fram ut över axel och längs med överarmen för att ta reda på vilken ärmlängd du önskar.Majas mått

Jag har utgått från dessa mått när jag planerat min topp: A – 39 cm, B – 36 cm, C – 45 cm

Mått A är än så länge inte aktuellt, eftersom det är det mått som avgör hur bred midjeresår som ska stickas sedan. Mått B avgör hur många rutor som behövs i höjdled. Varje ruta mäter ca 9 * 9 cm när den är monterad, vilket betyder att jag behöver ha 4 rader med rutor på höjden för att det ska överensstämma med mina mått. Mått C avgör hur lång ärmen blir– och det är ju en smaksak hur man vill ha den. Jag har valt att göra 5 rader med rutor från mitt fram till ärmslut.

Nedan ser ni en skiss av hur överdelen av min topp kommer att se ut när den är monterad. Utgå gärna från denna skiss när du planerar din top, och justera sedan antalet rutor utifrån dina personliga mått, om det behövs.


Så många rutor ska jag virka

Framstycke: 36 st

Bakstycke: 38 st

Garnåtgång och övrigt material

Virknål nr 4,5 och rundsticka nr 4 (80 cm)

En ruta väger ungefär 2 g, så garnåtgången beräknas så här:

2 g * antalet rutor = garnåtgång till rutor

Ca 50-100 g till midjeresår, montering och kantbård.

För min del innebär det 2 g * 74 = 148 g till rutorna + 100 g till det övriga.

Jag får alltså en garnåtgång på ca 250 gBlomsterruta

3-stolpgrupp: (Gör ett omslag om nålen, nedtag och hämta upp garn, omslag och dra igenom 2 m) 3 ggr, gör sedan ett omslag och dra igenom de 4 öglorna på nålen.

4-stolpgrupp: (Gör ett omslag om nålen, nedtag och hämta upp garn, omslag och dra igenom 2 m) 4 ggr, gör sedan ett omslag och dra igenom de 5 öglorna på nålen.

Gör så här:

Med Lina (färg 16206) och virknål nr 4,5:

Gör en ögla och virka sedan 6 lm. Slut luftmaskedkedjan till en ring med en sm.

Varv 1: 1 lm, Virka 16 fm i ringen, avsluta med 1 sm i den första fm.

Varv 2: 4 lm, 3-stolpgrupp i samma m som lm-kedjan, 3 lm, hoppa över nästa m, [4-stolpgrupp, 3 lm, hoppa över nästa m] 7 ggr, gör 1 sm högst upp på det första kronbladet = 8 kronblad.

Varv 3: Gör 1 sm i nästa 3-lmkedja, 1 lm, 1 fm runt samma lm-kedja, * 2 lm [3 hst, 3 lm, 3 hst] i nästa 3-lmkedja, 2 lm, 1 fm i nästa 3 lmkedja* upprepa från *-* ytterligare 3 ggr, men utan att göra den sista fm i den sista repetitionen, ersätt istället fm med 1 sm i varvets första fm.

Varv 4: 1 lm, virka sedan 1 fm i var och en av varvets alla fm och lm förutom i hörnen där 1 fm, 3 lm, 1 fm virkas, avsluta varvet med 1 sm i den första fm.

Nu hoppas jag att du har de redskap som behövs för att sätta igång med ”min” sommartop! Jag återkommer med beskrivning av midjeresår, montering och kantbård inom de närmaste veckorna…

Solig sommarvirkning önskar Maja!

© 2024 Eddna