Läser in...

Blocka, frogga och KAL:a… Tycker du att det låter som rena grekiskan med allt detta sticksnack? Då tycker jag att du ska se hit! Idag tänkte jag nämligen försöka räta ut ett och annat frågetecken när det gäller detta, och bjuda på en liten genomgång av dessa kryptiska termer.

Innan vi tar oss en närmare titt på de ord som används i den svenska stickgemenskapen, vill jag tillägga att samtliga har sitt ursprung i USA och England. Att just dessa ord har fått så stor spridning också i vår del av världen, beror på den genomslagskraft som det internationella stickforumet ”Ravelry” har haft. På Ravelry har en gemensam stick-terminologi etablerats och den har nått ut till stickare i hela världen!

Just därför kan det vara roligt att ha ett hum om vad orden egentligen betyder… Sedan är det ju fritt fram att hitta på svenska alternativ, om man skulle vilja det!

Här kommer då min lilla ”ordlista”:

STICKSNACK

Blocking, eller försvenskat ”Blocka” = Att våtspänna ett färdigt projekt. Se vår blockningsskola om du vill veta mer om detta!

Frog, eller försvenskat ”Frogga” = Att repa upp/avbryta ett projekt innan det är avslutat.

FO, Finished Object = Ett färdigstickat plagg/projekt

KAL, Knit-along = Att sticka tillsammans och dela med sig av bilder och tips medan man stickar – oftast har en KAL något specifikt tema, till exempel ett särskilt mönster eller en viss typ av plagg.

KAL:a = Att delta i en KAL.

KIP, Knitting In Public = Att sticka på allmän plats.

KO, Knitting Opportunity = Stickmöjlighet (Exempelvis i väntrummet, på bussen osv.)

LYS, Local Yarn Shop = Den lokala garnbutiken

OTN, On The Needles = På stickorna

SMS, Second Mitten Syndrome =“Andra-vanten-syndromet” = När det känns tråkigt att sticka en till likadan

SSS, Second Sock Syndrome = “Andra-sockan-syndromet” = När det känns tråkigt att sticka en till likadan

Stash = Garnförråd

UFO, UnFinished Object = Ett oavslutat projekt

WIP, Work In Progress = Ett pågående projekt

Nu hoppas jag att du läser på dina glosor duktigt, så blir det alls inte svårt att hänga med nästa gång det ska snackas stickning på nätet!

© 2023 Eddna