Läser in...

Idag är det premiär för vår egen stickskola! Varmt välkomna hit!

Då och då kommer vi att visa och beskriva olika moment och tekniker här på bloggen. Dels sådant som passar dig som är nybörjare, och dels sådant som kan vara intressant för dig som har lång erfarenhet av handarbete.

Den här gången ska vi titta lite närmare på flätstickning – något som känns väldigt aktuellt, inte minst med tanke på den trendspaning jag gjorde häromveckan! Jag kommer att gå igenom hur man stickar en enkel fläta med vridning åt vänster. Min tanke är att du som vill prova detta ska få göra det i form av en liten babysjal. Den stickas i det härliga garnet Mio – perfekt till babyplagg eftersom det är så mjukt! Mio består av 100% merinoull, och merinoullen är fantastisk just när man vill sticka flätor och andra strukturmönster. Den får varje enskild maska att framträda så tydligt!

Jag har valt att använda mig av strumpstickor när jag stickar babysjalen (trots att strumpstickorna, i det här fallet, inte behövs för att sticka runt). Det är smidigt att sticka med korta strumpstickor just när det gäller mindre projekt som babyplagg och liknande – därför gör jag ofta det. I det här fallet låter jag också en av strumpstickorna fungera som hjälpsticka när jag gör själva vridningen.

Det går också att använda särskilda flätstickor till det momentet! De kan se lite olika ut, men är alltid kortarte än vanliga stickor – och antingen böjda (så att maskorna hålls på plats i böjen), formade som en krok eller raka. Den raka varianten av trä från KnitPro (se bild ovan) är istället räfflad, för att maskorna ska sitta tryggare på stickan!

Flätstickad babysjal i Mio

Lägg upp 30 m på stickor 3,5 med rosa Mio (artnr 30222).

Varv 1 (avigsida): 11 rm, 8 am, 11 rm.

Varv 2 (rätsida): Räta maskor.

Varv 3: 11 rm, 8 am, 11 rm.

Varv 4-7: Upprepa varv 2 och 3 ytterligare 2 ggr.

Varv 8 (flätvarv – se nedan för bildbeskrivning): 11 rm, placera de 4 följande m på en hjälpsticka/flätsticka, håll hjälpstickan framför arbetet, sticka de 4 följande rm, sticka de 4 rm på hjälpstickan, sticka räta maskor varvet ut.

Varv 9: 11 rm, 8 am, 11 rm.

Varv 10-13: Upprepa varv 2 och 3 ytterligare 2 ggr.

Fortsätt genom att upprepa varv 8-13 till önskad längd. Maska av och fäst lösa trådar.

Bildbeskrivning av flätvarvet (varv 8):

Så här ser ditt arbete ut inför ett flätvarv:

Det finns många olika typer av flätor!

Till exempel vänster- eller högervridna, smala eller breda (beroende på maskantal), och dubbla… När man stickar en högervriden fläta hålls hjälpstickan istället bakom arbetet, annars är principen densamma. Gör  man fler varv mellan flätvarven blir flätan glesare.

Vill du hellre göra en halsduk i vuxenstorlek?

Du kan följa mönstret men istället sticka den i Raggi på stickor nr 5! Då får du en halsduk som är ca 20 cm bred.

Och förresten: Har du sett den lilla sjalen som min tygkanin har på sig? 

En sådan liten docksjal är perfekt som nybörjarprojekt för ett barn som vill lära sig sticka!

Lägg upp 40 m, sticka 3 räta varv och maska sedan av.

Kanske har du något barn eller barnbarn i närheten som skulle vilja prova? Då kan du med fördel lägga upp till en minisjal! Passar ju fint på både Barbiedockor, smurfar, troll och mjukisdjur!

Nu vill jag önska lycka till med både flätstickande och babysjal!

© 2024 Eddna