Läser in...

Nu har den kommit – den där krispiga höstkylan som hux flux förvandlar inbitna kaffe-drickare som jag, till te-pimplare av stora mått! Det är som en föraning av vintern… Jag får lust att baka kryddiga sockerkakor mest hela dagarna och tillbringa de mörka kvällarna under en yllefilt i stearinljusets sken.

När vinterkänslorna gör sig påminda på det här viset och en liten inspirationsfågel slår sig ned på ditt huvud, är det lätt att du sätter stickorna i en härva ullgarn. Särskilt om garnet är så vintervitt och mjukt att det liknar nysnö…

Hör och häpna – just detta hände mig i helgen! Hastigt och lustigt stickade jag mig en halsvärmare i Järbo Garns nya kvalitet Frizzy – ett ullgarn med rätta fluffet. Sedan har jag ”bott” i den här gosiga kragen, allt sedan jag fäste den sista tråden.

Halsvärmaren bygger på en växling mellan slätstickning med rätsidan utåt och slätstickning med avigsidan utåt. Det ger en slags tvärgående, grov resårstruktur. Enkelt och effektivt!

Vill du också sticka dig en rejäl portion vinterlängt? Då ska jag strax tala om hur det går till…

Först vill jag bara passa på att tillägga att detta är ett väldigt fint nybörjarprojekt. Halsvärmaren består enbart av räta och aviga maskor – inga ökningar eller minskningar eller andra krångligheter.

VINTRIG HALSVÄRMARE

Material: 1 härva Frizzy (vit), rundsticka nr 12 (60 cm)

Lägg upp 36 m. Sticka runt:

Varv 1: Räta maskor.

Varv 2: Aviga maskor.

Varv 3-6: Räta maskor.

Varv 7-10: Aviga maskor.

Varv 11-14: Räta maskor.

Varv 15: Aviga maskor.

Varv 16: Räta maskor.

Maska av. Fäst lösa trådar.Och pssst! De där kryddiga kakorna jag talade om… En av favoriterna är dessa morotsmuffins! Kanske du också vill prova? Så kan du sticka medan de är i ugnen!

Morotsmuffins

15 muffins

3 ½ dl socker
2 ½ dl solrosolja (funkar med vanlig rapsolja också)
3 ägg
3 finrivna morötter
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm muskot
1 tsk kanel
½ tsk salt
½ dl grovt hackade valnötter (jag ersatte valnötterna med solrosfrön)

Vispa socker och matolja pösigt. Blanda i äggen, ett i sänder. Tillsätt de rivna morötterna. Blanda vetemjöl, bakpulver och kryddor i en separat bunke. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Tillsätt de grovt hackade valnötterna. Fördela smeten i pappersformar placerade i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 15-20 minuter.

Lycka till med både stickning och bak!

/Maja

© 2024 Eddna