Läser in...

Då var vi framme vid sista delen i vår KAL. Nu är det dags att slutföra docktröjan!

Halskant

Med den långa tråden i färg 3 (som vi sparade i del 3), virkar vi ca 6-8 lm. Fäst sedan tråden på samma ställe där den börjar så det bildas en liten ögla. Anpassa antalet luftmaskor till din knapp. Sy fast knappen på motsatt sida av sprundet.

Grafting

Vi ska sy ihop hålen under ärmarna med en teknik som kallas grafting. Det ger en osynlig söm tack vare att stygnen blir som maskor och smälter in fint arbetet.

Klicka på bilderna för att se dem större.

Använd en lång tråd i färg 1. Börja till höger i ärmhålet, i en maska bredvid hålet. Alltså den maska som ligger på samma varv som den första nedre som sitter på markören. Tag sedan försiktigt loss den första maskan från maskhållaren och sy genom dessa båda maskor. Se till så maskorna inte vrider sig.

Sedan går du upp och letar på den maska som är till höger om maskan på maskhållaren på ärmen. Tag försiktigt loss första maskan på markören och sy genom båda dessa.

 

Sedan går du ner i samma maska nertill samt nästa från maskhållaren.

Gå upp i samma maska samt nästa från maskhållaren.

Nu ser det ut så här:

Dra åt stygnen lagom hårt och fortsätt på samma sätt.

När de vilande maskorna tar slut gör du som i början: sy ihop både upptill och nedtill i maskorna bredvid hålet. Fäst trådarna på insidan.

Nu är tröjan klar!

Så här ser Lindas ut:

Maja har klippt upp sitt sprund för att få en vidare halsringning:

Gör så här:

För att säkra stickningen innan du klipper – sy efterstygn med nål och sytråd i linjerna på sidan av maskraden som löper ned från det redan befintliga sprundet. Jag gjorde mitt sprund ca 6 cm djupt.

Klipp sedan upp sprundet mitt i maskraden, med hjälp av en vass broderisax. Med virknål nr 3: Virka försiktigt fm runt sprundet (och runt halskanten om så önskas). Avsluta med att virka en liten hälla av lm. Fäst lösa trådar och sy fast en knapp.

 

Psst… Nu vill vi verkligen se hur alla era så söta tröjor blivit! Visa i vår Facebookgrupp JärboKALeller på Instagram (@jarbogarn). Hashtagga med #JärboKAL.

 

 

© 2024 Eddna