Läser in...

I Sticka islandströja: Del 2 satte vi ihop bål och ärmar, och är alltså redo för oket som utgörs av ett diagram.

Ok

Sticka mönster och minskningar enligt diagram 2.

Tips: Varv 3 och 5 stickas med tre färger. Håll då de två trådarna som är kvar från varvet före lika som då, låt den nya tredje tråden hänga och ta upp den när den ska stickas.

På varv 11 och 12 görs första minskningen ihop med sista maskan på föregående varv.

Klicka på diagrammet för att se det större.

Halskant

Byt till strumpstickor nr 3.5 och sticka 1 varv slätstickning med färg 2. OBS! Varvet börjar på ryggen, före vänster ärm.

Vänd och sticka resår fram och tillbaka: 2 varv med färg 2 och 1 varv med färg 3. Det bildas då en öppning i halskanten på baksidan av vänster ärm. Maska av i resår från rätsidan med färg 3. Ta av tråden ca 30-40 cm lång. Fäst alla trådar utom denna.

Du har nu en tröja liknande denna:


Sprund på baksidan

 


Färdigt ok och halskant.

 

 

Så här går det för Linda:

Jag tyckte det var roligt att sticka oket med flera färger och minskningar. Så himla smidigt att sticka ihop ärmar och bål så här, ingen tråkigt montering och klumpiga sömmar! Jag gillar hur ullens strävhet kärvar ihop sig på avigsidan.

Nu gick det fort att sticka en så liten tröja, men jag skulle mycket gärna göra en större till mig själv någon gång. Dessvärre gillar jag inte att ha ull på mig, så jag skulle väldigt gärna vilja höra hur det går för er som valt ett akryl- eller bomullsgarn. 

Jag har provat på Karolina och hennes huvud fick plats i tröjan, så jag slipper klippa upp sprundet  Maja ska ändå visa hur man gör detta nästa vecka.

Så här går det för Maja:

Som jag skrev tidigare, stickade jag färdigt mitt ok medan Charlotte Kalla tog sin guldmedalj! Att foga samman delarna i ett ok är både roligt och spännande, tycker jag! Dels för att man får följa hur flerfärgsmönstret växer fram och dels för att maskantalet sakta minskar och slutet närmar sig…

Den här gradvisa färgförändringen som jag har på min tröja, är vanlig för islandströjor. Den uppstår genom att man väljer tre olika nyanser som ligger nära varandra i färgen.

Nästa vecka ska vi ge oss på monteringen. Då ska hålen under ärmarna sys ihop på ett mycket finurligt sätt, och sedan ska vi också klippa upp ett sprund efter konstens alla regler. Det kräver en del sömnad. Dock inte med symaskin och i synnerhet inte med min leksaksvariant. Tyckte bara att den passade så bra ihop med docktröjan, så den fick vara med på bilden ändå…

Till nästa vecka behöver du: En virknål nr 3 och en liten knapp som passar intill halssprundet.

Psst… Glöm inte att visa hur det går i vår Facebookgrupp JärboKAL och på Instagram(@jarbogarn). Hashtagga med #JärboKAL.

 

 

© 2023 Eddna