Läser in...

Fair Isle är en traditionell stickteknik där man använder sig av flera färger för att skapa täta, vackra mönster. Namnet kommer från ön Fair Isle strax norr om Skottland, där tekniken utvecklats under många generationer. Efter en studieresa till ön Shetland blev designer Katarina Segerbrand inspirerad av öarnas mönstertradition och alla de vackra färger som naturen hade att erbjuda. Här berättar hon om tekniken och de nya Fair Isle-inspirerade plagg som hon designat för oss.92156. Damtröja med Fair Isle-inspirerat mönster i Llama Silk. Gratis mönster >

Hösten 2016 reste jag till Shetland, en fantastisk ö mitt ute i havet. Det är något speciellt med öar, jag bara älskar dem. Här bjöds det på en fantastisk natur med många fina platser att besöka, människor att träffa och hantverkare att inspireras av. Tack för all inspiration.


92080. Fair Isle-inspirerad barnklänning i Alpacka Solo. Gratis mönster >


Fair Isle-mönster är symmetriska och stickas med två färger åt gången i några varv. Därefter byter man ut dessa två färger och stickar några varv. Så håller man på tills man kommer till mittenvarvet, som alltid är ett varv. Mittenvarvet markeras med en avvikande färg som bottenfärg, som inte ser ut att höra ihop med de andra färgerna. Därefter stickar man spegelvänt enligt det tidigare färgvalet.


92152. Damkofta med ”svenskt” Fair Isle-mönster i Llama Silk. Gratis mönster >


Detta ger ett vackert mönster som ser väldigt avancerat ut, men som i själva verket inte är så svårt att sticka, eftersom man bara arbetar med två färger åt gången. På avigsida löper trådarna längs med arbetet. Resultatet blir ofta extra täta och varma plagg som passar perfekt till den kallare delen av året!


92081. Fair Isle-mönstrad kofta i Llama Silk. Gratis mönster >

 

I mina Fair Isle-inspirerade plagg har jag använt mig av Llama Silk och Alpacka Solo. Jag ville använda garn av naturmaterial som hade en rik färgskala, eftersom det krävs många färger i mönsterbårderna. Jag har delvis låtit mig inspireras av svenska mönster och sen stickat dem i Fair Isle-tekniken på mitt sätt. Jag hoppas att ni gillar dem och får sticklust och inspiration. Vem vet, kanske hittar ni en ny favorit?


Samtliga dessa modeller finns nu att ladda ned som gratis beskrivningar här på vår hemsida. Om du vill läsa mer om Katarina och hennes design kan vi tipsa dig om att spana in hennes inspirerande blogg och Instagram.

Nu vill vi gärna höra vilken av dessa modeller som du blir mest sugen på att sticka! Lämna en kommentar här nedan!

© 2024 Eddna