Läser in...Spetsstrumpor är väl inte det första man kommer att tänka på i den här iskylan MEN, det kommer en vår – jag lovar! Så varför inte ägna några mörka vinterkvällar åt att sticka dig ett par lavendelblå vårstrumpor? Eller bara försöka dig på spetsmönstret i form av en en liten rundstickad provlapp och på så vis ta din stickning till nästa nivå?

Idag bjuder jag (Maja) i alla fall på detta enkla spetsmönster i form av små söta hästkor. Hoppas du får glädje av det!Spetsmönster – ”Hästsko”

OBS! Mönstret stickas i rundstickning, som dekoration på exempelvis sockor eller vantar.

1 mönsterrepetition = 9 m

Varv 1: *1 am, 7 rm, 1 am* upprepa från *-* så många rapporter som önskas.

Varv 2: *1 am, 1 omsl, 2 rm, [lyft 1 m, 2 rm tills, drag den lyfta maskan över den stickade], 2 rm, i omsl, 1 am* upprepa från *-* så många rapporter som önskas.

Varv 3: Som varv 1.

Varv 4: *1 am, 1 rm, 1 omsl, 1 rm,  [lyft 1 m, 2 rm tills, drag den lyfta maskan över den stickade], 1 rm, 1 omls, 1 rm, 1 am* upprepa från *-* så många rapporter som önskas.

Varv 5: Som varv 1.

Varv 6: *1 am, 2 rm, 1 omsl,  [lyft 1 m, 2 rm tills, drag den lyfta maskan över den stickade], 1 omsl, 2 rm, 1 am* upprepa från *-* så många rapporter som önskas.

Upprepa varv 1-6 för spetsmönster.På bilderna ser ni hur jag applicerat spetsen på en socka av tå-upp-modell. Min socka är stickad i det stretchiga garnet Soft Raggi, och jag har utgått från mitt eget tå-upp-mönster som ni hittar här på bloggen. Vid ökningarna för tå ökade jag till 54 m (istället för 50 m) för att få 27 m på ovansidan, vilket är delbart med 9. Sedan har jag alltså låtit spetsmönstret löpa på ovansidan av sockan, och stickat undersidan i slätstickning. Jag har gjort ett långt skaft, så att strumporna blev till knästrumpor, och högst upp på skaftet har jag övergått till resår istället för slätstickning. Förövrigt har jag bara följt tå-upp-mönstret strl 37-40.© 2024 Eddna