Läser in...

Idag bjuder vi på lite historik (och självklart ett mönster) kring en av Sveriges mest ikoniska mössor – Stenmarksmössan!

Barbro Lindgren, kusin till Ingemar Stenmark, stickade hans första ”Nallemössa” år 1973. Ingemar behövde en ny mössa och Barbro stickade två mössor exklusivt till Ingemar mellan 1973-1974 (1:a med nallar och den 2:a med hjortmönster).Barbro berättar att nallemönstret kom till av en ren tillfällighet efter ett mönster från en korsstygnsbok. Mössan (segermössan) med nallar var det enda exemplaret Barbro stickade (hon stickade inte denna mössa på beställning till någon annan), eftersom hon ville att nallemössan skulle vara exklusiv för Ingemar.

Ingmars Stenmarks luva med nallar finns numera att beskådas i en glasmonter på Nordiska museet i Stockholm. Nallemössan på beskrivningsomslaget nedan är signerad nr 2, vilket betyder att det är mössa nr 2 med nallar Barbro stickade på uppdrag av Järbo Garn under våren 2010. På insidan av modellmössorna har Barbro stickat in ”Design Barbro Lindgren” (förnamn & efternamn), precis som det ska vara på en äkta Stenmarkare!Det speciella med Stenmarksmössan är att ska den ska vara ”handstickad”, ha en särskild bred invikningskant, ingen tofs och det ska vara djurmotiv på mössan. Alla som tävlade för Tärnaby hade dom här mössorna utan tofs, och från början stickades tävlingsåkarnas namn in på insidan av mössan, men senare ville man ha namnen på utsidan av mössan. Modellen, mössans form, var det troligtvis Vivianne Wassdal o Co som började med (då aktiv i damlandslaget 1965-1968).

Blir du lika sugen som oss på att sticka denna äkta klassiker?

Då ska du spana in vår gratis beskrivning –> 

© 2024 Eddna