Läser in...
92733_05

Steeka en kofta

Att steeka en kofta betyder att du stickar runt i stället för att sticka fram och tillbaka. För att skapa öppningen i fram virkar eller syr du förstärkningssömmar på två sidor och sedan hugger tag i saxen och klipper! Det är väldigt enkelt och inte alls så läskigt som det låter. Ordet steeka är lånat från engelskan och blivit populärt att använda även i svenskan. 

Garner som passar fint att steeka i

Ullgarn är allra bäst att steeka i då fibrerna hakar ihop i varandra på ett bra sätt. Om du vill steeka i syntetiskt garn, silke eller bomull rekommenderar vi att du syr din förstärkningssöm på symaskin. Sy både raksöm och sicksack intill klippmaskan. 

Vi visar hur du gör

Det finns flera sätt att steeka på. Vi visar hur du kan antingen virka din förstärkningssöm, eller sy den för hand med nål och tråd. Om du stickat i rent ullgarn som är väldigt strävt behöver du faktiskt inte sy eller virka alls. Tyget håller ihop fint tack vare att du klipper längs med maskorna. Du behöver en vass sax och garn, gärna i avvikande färg så att du bättre ser vad du gör.

Virkad steek-söm

För att göra en virkad förstärkningssöm behöver du en virknål och garn.

Sydd steek-söm

För att göra en sydd förstärkningssöm behöver du en synål eller stoppnål och garn.

© 2024 Eddna