Läser in...

Sommarkoftan - Del 3

Är du redo för lite ärmstickning? Det är nämligen just precis vad vi ska ägna oss åt under den kommande veckan. Känn dig varmt välkommen till tredje delen av vår knit-along sommarkoftan!

Att plocka upp nya maskor

Precis som bålen, så ska ärmen rundstickas. Vi kommer att komplettera ärmarnas maskantal genom att plocka upp nya maskor på undersidan, i de maskor som tidigare lades upp när vi delade av för bål och ärmar.

Först av allt behöver du placera de vilande maskorna på en rundsticka eller en uppsättning strumpstickor.

Du går sedan vidare med att plocka upp hälften av de nya maskorna med start mitt under ärmen. En maska plockas upp genom att du sticker in stickan i mitten av en maska från varvet under uppläggningskanten och hämtar upp tråden (se video nedan).

När du kommer till övergången mellan de nya maskorna och de vilande maskorna, finns risken att ett hål uppstår i övergången. Jag brukar lösa det genom att plocka upp en av maskbågarna precis i övergången och placera den på vänster sticka, för att sedan sticka ihop den med den första av de vilande maskorna (se video nedan).

Sticka sedan resten av de vilande maskorna. Undvik hål i nästa övergång genom att plocka upp en av maskbågarna i ”hörnet”, samt en ordinarie maska av de som ska plockas upp. Placera dessa två maskor på vänster sticka och sticka ihop dem. Fortsätt sedan att plocka upp resterande nya maskor.

Kontrollräkna så att du har rätt antal maskor på din sticka. Sticka sedan slätstickning enligt instruktion i mönstret och minska med hjälp av minskningsvarv som fördelas olika beroende på vilken storlek du stickar.

Minskningsvarvet

Minskningsvarvet besår av två olika minskningar. En i början av varvet och en i slutet. Du stickar en vanlig maska innan första minskningen och en efter den sista. Den första minskningen är vänsterlutande och den sista lutar åt höger.

Minska i början av varvet (överdragshoptagning):

Minska i slutet av varvet (2 räta maskor tillsammans):

Passform

Prova gärna koftan efterhand som ärmarna stickas. På så sätt stämmer du av att passformen känns bra.

Om du önskar en vidare ärm kan du utesluta några av de första minskningsvarven. Tänk dock på att ditt slutgiltiga maskantal efter minskningarna, behöver vara delbart med 4 eftersom du ska sticka en liten mönsterbård längst ned på ärmen, innan den lettiska flätan och resåren tar vid.


Nästa vecka ska vi ägna oss åt monteringen av koftan och göra de sista momenten! Som att sticka knappkanter, fickor och så förstås… klippa upp koftan. Vi ses då!


Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Sommarkoftan - där delar vi bilder tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #sommarkoftan !

© 2024 Eddna