Läser in...

Välkomna hit igen! Den här veckan ska vi jobba vidare på vår sommarkofta, närmare bestämt med bålen. Efter en rivstart som innehöll både lettisk fläta, okstickning i form av ökningar och ökningsvarv samt en mönstrad bård kommer vi nu till ett lite ”lugnare” parti som består av en hel del ren slätstickning. Det är alltså nu du ska plocka fram ljudböckerna du längtat efter att lyssna på och ta chansen att försjunka djupt i spännande historier medan du stickar.

Men några små utmaningar blir det förstås även i denna del! Så precis som i förra veckans inlägg kommer jag nu att gå igenom stickningen bit för bit.

Att dela av för bål och ärmar

Det är nu koftan ska få sin riktiga form, dvs mittendelen = bålen samt två ärmar. Detta görs på så vis att okets maskor fördelas i två mindre och en större del samtidigt som nya ”sidmaskor” läggs upp under ärmarna. Dessa sidmaskor kommer att ingå i bålen när du stickar vidare. Ärmarnas maskor placeras samtidigt på lösa trådar, för att ”vila” där till nästa vecka då vi ska ta oss an ärmarna.

(Mät gärna på dig själv innan du delar av, så att okets längd känns tillräcklig. Du kan trä i ytterligare en rundsticka i hälften av maskorna, så att du kan dra koftan över huvudet och testa. Nyp sedan åt under ärmarna och känn efter så att passformen känns bra. Oklängden kan i vissa fall behöva justeras och du gör det då genom att sticka ytterligare önskat antal varv i BF innan delningen.)

Du gör delningen i följande turordning: Sticka klippmaska 1-3, sticka vänster framstyckes maskor, för över vänster ärms maskor till en tråd, lägg upp nya maskor under ärmen med hjälp av dubbel ögleuppläggning (se video i del 1), sticka bakstyckets maskor, för över höger ärms maskor till en tråd, lägg upp nya maskor med dubbel ögleuppläggning, sticka höger framstyckes maskor, sticka klippmaska 4-5. (Se exakt maskantal i mönstret!)

Kontrollräkna sedan ditt totala maskantal, dvs de maskor som nu är placerade på stickan (= vänster och höger framstycke, bakstycket samt de nya maskor som lagts upp under ärmarna)!

Dags för slätstickning

När delningen är gjord och du har kontrollräknat dina maskor så att du vet att maskantalet stämmer, är det alltså ”raksträcka” som gäller. Sticka bålen till den längd som anges i mönstret. Observera att du mäter från den punkt där delningen gjordes, dvs från ärmhålet!

Att förbereda för fickor

Vår sommarkofta ska ju få fina och praktiska fickor också. Genom att sticka in en tråd i avvikande färg för varje ficka, kan vi senare göra en isticksficka genom att lossa tråden och plocka upp de öppna maskorna. I denna del ska vi ENBART sticka in de båda trådarna.

När du stickat bålen till angiven längd följer du instruktionerna för antalet maskor på varvet som ska stickas innan du stickar in den första tråden. Ta sedan en garntåt av mönsterfärgen alternativt något restgarn, släpp bottenfärgen och sticka 26 maskor med den lösa garnänden. När du gjort det låter du den bara hänga och vänder åter till det ordinarie garnet. Sticka sedan vidare över de 26 maskorna du just stickat med den avvikande garnänden. Fortsätt enligt instruktionerna och sticka sedan in en till tråd på motsvarande sida av koftan.

Avslut med lettisk fläta och resår

Vår kofta ska få en vacker kant även nedtill. Återigen ska en lettisk fläta stickas intill resårmudden. Glöm inte att byta till tunnare sticka innan du stickar flätan och resåren.

Flätan görs sedan på samma sätt som vid halskanten. Behöver du läsa närmare instruktioner eller se på filmer som visar tekniken kan du friska upp minnet genom att ta dig en titt på föregående blogginlägg: Sommarkoftan - del 1!

När flätan är stickad är det dags att sticka en resårmudd i din mönsterfärg! Eftersom mudden ska stickas fram och tillbaka inleder du med att maska av klippmaska 1-3 (från rätsidan). När du stickat varvet runt med räta maskor vänder du på arbetet och maskar av klippmaska 5-4 från avigsidan. Följ sedan instruktionerna för resåren, som även här inleds och avslutas med tre likadana maskor även om resåren i sig består av *2 rm, 2 am*. Detta görs precis som vid halsmudden för att skapa en kantmaska som vi sedan kan plocka upp knappkanterna i.

När bålen är avmaskad är del 2 avklarad. Nästa vecka kommer vi att ägna oss åt koftans ärmar!

Lycka till med både stickning och sommarnjut! Och varmt välkommen att ställa frågor här eller i vår gemensamma Facebookgrupp ”Sommarkoftan” om något känns svårt eller oklart!

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Sommarkoftan - där delar vi bilder tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #sommarkoftan !

© 2024 Eddna