Läser in...

Facebook, Instagram, Ravelry, Pinterest.. låter det som rena latin för dig? Då vill vi hälsa dig varmt välkommen till vår sociala medier-skola!

På Facebook samlas tiotusentals personer i olika handarbetsgrupper och visar upp sina alster, hjälper och inspirerar varandra. Samtidigt har stick- och virkforumet Ravelry över 5 miljoner registrerade användare som delar med sig av sina mönster, visar upp sina projekt och diskuterar allt som rör handarbete. Dessutom svämmar sidor som Instagram, Pinterest och Youtube över av stick- och virkinspiration. Som om inte det vore nog finns det fler handarbetsbloggare på nätet än vad vi har garnnystan på lager. Man kan helt enkelt konstatera att hela världen har gått och blivit ett enda stort stickcafé!

Vi på Järbo Garn tycker att detta är en fantastisk utveckling – aldrig förr har det varit så enkelt att komma i kontakt med alla er som stickar och virkar med våra garner! Att få se bilder på allt vackert ni gör är både inspirerande, lärorikt och glädjande. Dessutom blir vi så glada för alla kommentarer och den feedback vi får från er angående våra beskrivningar och garner. Därför vill vi här passa på bjuda på en steg-för-steg guide hur du kommer igång med alla dessa sociala medier – så att vi kan komma i kontakt med ännu fler av er!

Innan vi går igenom alla dessa olika sociala medier tänkte vi berätta lite om upplägget; först och främst kommer vi att gå igenom lite allmänt om själva kanalen, följt av lite tips hur du som handarbetsintresserad kan använda dig av mediet. Därefter nämner vi några personer/grupper/sidor som kan vara intressanta att hålla koll på. Avslutningsvis ger vi dig en guide hur du kommer igång. Nu kör vi igång!

Facebook

Facebook är världens största sociala nätverk, med närmare 1.5 miljard personer som aktivt använder sidan. Därför är det inte så konstigt att det här har dykt upp en massa handarbetsintresserade människor som vill dela sin hobby med andra. Genom olika grupper som ”Online Stickcafé”, ”Virka mera” och ”Sockstickeklubben” har detta nu blivit enklare än någonsin förut – allt man behöver göra är att bli medlem på Facebook och gå med i någon av dessa samtalsgrupper för att överösas av inspiration och handarbetsglädje!

På Facebook kommunicerar människor med både text, bild och film, och man kan själv välja om man bara vill prata med sina vänner eller om man vill diskutera med andra. Du kan skicka meddelanden privat som bara en person ser, skriva en text som dina vänner ser, eller varför inte lägga upp en bild på ditt senaste stickprojekt i någon av alla handarbetsgrupper? Möjligheterna är många, och det är också därför människor använder Facebook till så många olika saker. Här är några exempel på hur du kan använda Facebook:

 • Visa upp dina stickade och virkade alster för massvis av andra personer som delar ditt intresse
 • Inspireras av andras bilder och texter
 • Ställa frågor och hjälpa andra som har problem med stick- och virkbeskrivningar
 • Tipsa och bli tipsad om olika mönster
 • Få och ge smakråd om färg- och garnval
 • Planera och diskutera handarbetsträffar med dina vänner
 • Få nya vänner, kanske även i din fysiska närhet

För att komma igång med Facebook tar du dig in på www.facebook.com. Väl där fyller du i dina uppgifter och klickar på ”Gå med”. När du blivit medlem kan du använda dig av sökrutan längst upp på sidan för att söka upp olika handarbetsgrupper och vänner. Testa exempelvis att söka på ”Järbo Garn”, ”Online Stickcafé” och ”Virka mera”. När du hittat dessa sidor kan du antingen klicka på ”Gilla” för att börja följa en sida, eller ”Gå med i grupp” för att ansöka om medlemskap i en grupp. Sen är det bara att börja lägga upp bilder, skriva till andra och dela dina projekt.

Tips! Om du har en smart telefon så kan det vara smart att ladda ned Facebook till den. Gå in på ”Play Butik” eller ”App Store” och sök på Facebook, ladda ner och logga in. Nu kan du enkelt ta en bild med din telefon och lägga upp direkt på sidan!

Ravelry

Ravelry

Om det är någon sida som förtjänar att kallas för världens största digitala stickcafé så är det Ravelry – nätets motsvarighet till handarbetskaféet på hörnet. Tänk dig ett stick- och virkcafé med över 5 miljoner deltagare som ständigt delar med sig av sina projekt, bjuder på mönster, hjälper varandra, inspirerar och inspireras. Där har du Ravelry i ett nötskal. Förutom att vara ett forum där folk kan prata handarbete med varandra erbjuder Ravelry flera funktioner som kan hjälpa dig att skapa lite ordning i ditt kreativa kaos:

 • Projektalbum – en funktion där du kan lägga upp bilder och berätta om dina projekt
 • Garnförråd – en funktion där du kan samla och skriva ner alla garner du har hemma
 • Stickförråd – en funktion där du kan samla och skriva ner alla stickor och virknålar du har hemma

Utöver detta erbjuder Ravelry en enorm databas med mönster som finns tillgängliga för nedladdning. Många av dessa mönster är gratis, men det finns även en hel del som kostar pengar. Detta innebär rent praktiskt att Ravelry är en fantastisk möjlighet för både amatörer och professionella att nå ut och faktiskt få betalt för sin design! Kanske bor det en liten stickdesigner i just dig? När du söker i forumets enorma mönsterdatabas kan du göra massvis av olika val – teknik, garn, gratis/betal, plaggtyp, storlekar, mönstertyp, attribut och så vidare.

Förutom att söka på mönster kan du även söka på personer (leta på en vän, eller kanske en känd designer?), garn, forum och grupper. På garnsöket kan du exempelvis ta reda på vad folk gjort med det där garnet du har liggandes i förrådet, se vad andra tycker om ett garn som du är nyfiken på och se mönster i olika kvalitéer. Prova att söka på ”Raggi”!

I forumen och grupperna kan du diskutera ditt handarbete med likasinnade, och det finns verkligen något för alla smaker. Kanske vill du prata om en viss teknik, ett visst garn, ett visst mönster eller en speciell design? Vad du än letar efter eller behöver hjälp med så kan vi lova att Ravelry har en grupp eller en forumtråd för detta!

Innan vi går igenom hur du kommer igång med Ravelry tänkte vi sammanfatta med några exempel på vad du kan använda Ravelry till:

 • Leta upp ditt nästa projekt i sidans omfattande mönsterarkiv
 • Organisera och hålla koll på alla dina garner och tillbehör
 • Söka fram vad andra har gjort med de garner som du har hemma
 • Dela dina projekt med miljontals handarbetsintresserade
 • Prata tekniker, kvalitéer och design med likasinnade i grupper och forum
 • Ta reda på vad andra tycker om det där garnet som är sugen på
 • Lägga upp dina egna mönster för gratis nedladdning eller försäljning

Låter detta intressant? Då tycker vi att du börjar med att ta dig till www.ravelry.com. Väl där klickar du på ”join now!” och fyller i dina uppgifter för att bli medlem. När detta är färdigt och du kommit in på sidan står du inför val – under ”my notebook” kan du bland annat lägga upp dina projekt, garner och tillbehör. Under ”patterns” kan du söka i sidans omfattande mönsterdatabas. Klickar du på ”yarns” så kan du söka efter olika garner, se omdömen och vad folk har gjort med dessa. Under ”people” kan du söka efter olika designer eller framtida handarbetsvänner”. Vid ”forums” och ”groups” hittar du olika diskussionsgrupper och forumtrådar där du kan diskutera olika ämnen med likasinnade. Under ”shop” hittar du bland annat mönster som är till salu. Resten tycker vi att du ska upptäcka själv, för vi lovar – Ravelry bits inte, utan här hittar du massvis av vänliga människor som kan hjälpa och inspirera dig!

Instagram

Instagram

Instagram är mobilapplikationen som på senare år blivit allt populärare bland stick- och virkentusiaster. Det som började som en sida för bildgalna ungdomar, har gått och blivit ett första klassens inspirationsforum, som passar utmärkt för oss handarbetsintresserade! Instagram används främst genom en gratis applikationen på mobiltelefonen eller surfplattan, och det perspektiv som du oftast kommer använda kan se ut såhär:

majasmanufaktur

På bilden har vi gått in på vår bloggare Majas sida på Instagram. Här kan vi bläddra runt bland hennes bilder, ”gilla” och kommentera. Mycket krångligare än så blir inte denna genialiskt enkla applikation – allt du behöver göra för att komma igång är att ladda ner Instagram till din telefon, bli medlem, söka upp vänner och inspiratörer att följa, gilla och kommentera deras bilder samt lägga upp dina egna foton.

Vad ska då allt detta vara bra för? Ja, vi tycker iallafall att Instagram i all sin enkelhet är en av de främsta källorna till inspiration och handarbetsglädje som finns i den digitala världen. Några exempel på vad du kan göra med applikationen är:

 • Följa inspirerande stick- och virkpersoner
 • Dela dina projekt med andra
 • Få och ge smakråd till dina och andras projekt
 • Leta upp handarbetsföretag som du gillar och få senaste nytt från dem
 • Delta i tävlingar och utlottningar
 • Söka fram vad andra har gjort med garner som du gillar
 • Inspirera och inspireras av andras projekt
 • Leta fram ditt nästa stick- eller virkprojekt
 • Upptäcka hur roligt det är med fotografering!

Instagram är en applikation där just bilden står i fokus, och därför blir det extra roligt när man lägger lite tid och tanke bakom varje foto. Med hänsyn till detta har vår bloggare Maja tagit fram en inspirerande fotoskola där hon bjuder på massvis av bra tips som du använda dig av för att komma igång med Instagram: https://www.jarbo.se/sv/blog/post/fotoskola-foreviga-dina-alster/

För att leta på inspirerande personer och projekt på Instagram använder du dig av så kallade ”hashtaggar”. En hashtag är en slags tagg som användarna märker sina bilder med för att andra ska kunna hitta dem. Om du i sökfältet skriver in exempelvis ”stickning” så kommer du att hitta massvis av bilder på stickningar, just för att de som lagt upp sina bilder märkt dem med hashtaggen ”stickning”. Att använda sig av hashtaggar är enkelt, sätt bara in en brädgård (”#”) framför ordet du vill märka din bild med. Det kan exempelvis se ut såhär ”#stickning”, eller såhär ”#jarbogarn”. Om du märker dina bilder med den sistnämnda hashtaggen så kan vi leta på din bild, gilla den och kanske lämna en kommentar. Sånt gör oss jätteglada!

Förutom hashtaggar kan du även använda dig av omnämnanden, vilket helt enkelt innebär att du nämner en annan användare på Instagram. Detta kommer att leda till att det plingar till i den du nämners telefon, så att den direkt kan se vad du vill kommunicera. För att omnämna någon sätter du in ett snabel-A (”@”) framför användarens namn. Detta kan exempelvis gå till så att du lägger upp en bild med texten ”Denna tröja har jag gjort till mitt barnbarn, och den är stickad i Fuga från @jarbogarn”. Då kommer det plinga till här hos oss, så att vi genast kan gå in och titta på din bild. Ett annat sätt att använda sig av omnämnaden är som kommentarer, exempelvis genom att du ser en bild som någon lägger upp och lämnar en kommentar i stil med – ”Titta vilken fin tröja @stickkompis, den skulle passa dig”. Då kommer din vän att få en notis i sin telefon, och på så vis genast kunna spana in den där tröjan.

Om du tycker att allt detta låter krångligt så kan du vara lugn, så fort du kommer igång och ser hur andra gör kommer du upptäcka hur enkelt det faktiskt är! Om du nu tror att Instagram kan vara något för dig så börjar du med att gå in på ”App Store” eller ”Play Butik” i din telefon och söka på ”Instagram”. Därefter laddar du hem applikationen, fyller i dina uppgifter och voila – du är igång! Till en början kommer det se lite tomt ut med bilder, men det löser du snabbt genom att börja följa några användare. Klicka på förstoringsglaset längst ned i applikationen, peka på sökrutan och välj personer. Här följer några tips på användare du kan söka på:

 • jarbogarn (vår Instagram-sida)
 • majasmanufaktur (vår superinspirerande bloggare Maja)
 • linda_brodin (vår superinspirerande bloggare Linda)
 • crochet_millan (en av våra favoritvirkare)
 • loritimesfive (en inspirerande stickare från USA)
 • hoooked.zpagetti (kreativa Hoooked som gör garner av återvunnen textil)
 • manosyarns (kvinnokooperativet Manos del Uruguay)

Sen tycker vi att det är dags att du lägger upp din första bild. Kanske delar du med dig av vad du har på stickorna just nu? Glömt inte bort att märka bilden med de hashtaggar du tycker passar – kolla hur andra har gjort!

Pinterest

Pinterest

Är du en sån person som tycker om att klippa ut inspirerande bilder, citat och artiklar och samla dem i olika klippböcker? Då är vägen till nätets motsvarighet Pinterest inte lång! Denna underbara sida kan enklast beskrivas som en tjänst där du kan ladda upp, organisera och dela med dig av olika bilder på digitala anslagstavlor. Genom ett smart litet verktyg kan du också spara och dela bilder som du hittar på olika webbplatser på internet.

Varför ska man då använda sig av Pinterest? Ja, som vi alla vet så handlar stickning och virkning ofta om ett kreativt kaos. Då kan det alltid vara bra att skapa lite ordning och reda! Dessutom är själva sidan en outsinlig källa för inspiration, och det kan man väl inte få för mycket av? Pinterest fungerar så att du skapar olika digitala anslagstavlor (eller klippböcker) som du sen samlar bilder i. Det kan exempelvis vara så att du skapar en tavla som heter ”Raggsockor”, som du sen fyller med bilder på raggsocksmönster som du vill sticka. Om du dessutom sparar bilden direkt från webbsidan där du hittat bilden så behöver du bara klicka på bilden för att komma direkt till mönstret. Smart va?

Eftersom Pinterest trots allt är ett socialt nätverk så handlar det om att dela bilder och tavlor med andra. Detta innebär att du dels kan ”pinna” (när du tar någon annans bild och placerar på någon av dina anslagstavlor) andras bilder, men även att du kan skapa anslagstavlor och dela med andra. Kanske planerar du och en vän att virka en filt av olika rutor ihop? Då kan ni skapa en gemensam, delad anslagstavla på Pinterest där ni tillsammans samlar olika rutor som ni gillar. På samma sätt kan du skapa en gemensam anslagstavla tillsammans med vännerna i ditt stickcafé, där ni sedan samlar olika modeller och på så vis inspirerar varandra.

Innan vi går igenom hur du kommer igång med Pinterest tänkte vi sammanfatta med några exempel på vad du kan använda sidan till:

 • Samla och organisera saker du inspireras av från hela nätet
 • Skapa digitala anslagstavlor/klippböcker efter egna teman
 • Dela anslagstavlor med dina handarbetsvänner
 • Söka efter ditt nästa projekt på själva sidan
 • Inspirera andra genom att ladda upp dina egna bilder
 • Inspireras av andras bilder som laddas upp

För att komma igång med Pinterest tar du dig först till www.pinterest.com. Väl där kan du antingen välja att registrera dig genom Facebook (detta är helt klart enklast), eller med din mailadress. När du registrerat dig kommer du direkt att mötas av en guide som visar hur du kommer igång. Kanske börjar du med att skapa en anslagstavla (klicka på ”Create a board”) som du döper till ”Mitt nästa projekt”. För att börja samla på dig bilder kan du antingen söka direkt på sidan, eller ge dig ut på nätet i jakt på inspiration. För att kunna spara bilder från andra sidor än Pinterest behöver du installera ett litet verktyg till din webbläsare. Gå in på den här sidan och välj din webbläsare så får du all hjälp du behöver. När detta är färdigt kommer du att få en liten knapp som syns i din webbläsare:

web-desktop-browser-button-confirmation-chrome-1-1x

När du sen är inne på en webbsida med bilder behöver du bara klicka på knappen för att få upp de bilder som du kan ”pinna”. För att lägga till en bild till en anslagstavla klickar du bara på bilden, och väljer sedan den anslagstavla som du vill lägga bilden i. Du kan även högerklicka på den bild du vill lägga till och välja ”Pin it”, vilket jag själv tycker är enklast.

Pinterest erbjuder även möjligheten att följa andra personer och företag. Om du väljer att göra detta så kommer du få uppdateringar när dessa laddar upp nya bilder till deras anslagstavlor. Du kan även välja att följa specifika anslagstavlor, och då får du bara uppdateringar när bilder laddas upp till dessa anslagstavlor. För att se hur detta fungerar kan du börja med att gå in på vår sida, och där välja att antingen följa oss som företag eller någon av våra anslagstavlor. När du nästa gång besöker startsidan på Pinterest så kommer du att se ett flöde med bilder från de sidor/anslagstavlor som du valt att följa.

Avslutningsvis så vill vi bara tipsa om att du kan välja att om du vill att andra ska kunna se dina tavlor eller inte. Detta kan du göra genom att skapa en ”pinboard” (Pinterests namn för anslagstavlor) under ”Secret boards”. Kanske vill du samla inspiration till något som du tänker sticka eller virka till en vän? En hemlig tavla kan du alltid välja att göra offentlig senare, men du kan aldrig göra en offentlig tavla till hemlig. Det kan vara bra att komma ihåg!


Det var allt vi hade att bjuda på för denna gång. Vi hoppas att du hittat något tips som kan komma till användning. Om så är fallet får du gärna berätta det för oss, antingen som en kommentar här eller i någon av våra sociala medier. Vi ser nu fram emot att ta del av ditt handarbete på Facebook, Pinterest, Instagram och Ravelry. Om du har några frågor eller tips angående sociala medier och handarbete så du också varmt välkommen att skriva till oss :)

Vi syns och hörs ute på världens största stickcafé!

© 2024 Eddna