Läser in...

Hej alla läsare, Anna här igen!

Ett nystan Raggi i naturvitt och olika grå nyanser och med en glittertråd i (färg 15601, har utgått ur Järbos sortiment. För andra glitterfärger, se: 15133, 15134, 15135) har legat i min hylla ett bra tag. Nästan alla andra Raggi-nystan har blivit västar och koftor i små, små storlekar av, men det här?

Under den andra adventshelgen, när jag befann mig på ett ställe där det visserligen hade snöat under natten men där allt förvandlades till halka på dagen, slog det mig: det här är ju ett nystan Skånevinter!

Så det fick bli ett par enkla halvvantar, ”vertikalstickade” och med tummar av förkortade varv.Skånevinter-vantar

Garn: ett nystan Raggi 100g (allt går inte åt)
Stickor: jag använde nummer 4

Lägg upp 40 m och sticka 1 v rm.
Sticka sedan 2 v a, 2 v r, 2 v a, 2 v r och så vidare tills stickningen i uttöjt skick är lika bred som handen – för mig blev det 26 varv. Strukturen är mycket töjbar, och stickar du fler varv till en smal hand resulterar det i en tjockare vante och mer värme när den sitter på handen!

Dags för tummen: sticka 30 m.
Vänd och sticka 3 m. Lyft nästa m med garnet framför arbetet, lägg garnet om den, sätt tillbaka den på vänster sticka, vänd och sticka 2 am och 1 rm.
Vänd och sticka 5 m. Lyft nästa m med garnet framför arbetet, lägg garnet om den, sätt tillbaka den på vänster sticka, vänd och sticka 4 am och 1 rm.
Fortsätt på detta vis med 7, 9 och 11 m. Nu är drygt halva tumkilen klar!
Fortsätt sedan med 9, 7, 5 och 3 m.
Nu har du 30 m på höger sticka och 10 på vänster – sticka de 10 sista och sticka sedan vantens andra halva lika bred som den första på samma sätt.

Maska av och sy ihop uppläggningskant med avmaskningskant – eller sticka ihop kanterna samtidigt som du maskar av. Jag tycker att det är finast att ha avigsidan av den slätstickade tummen utåt.

Gör andra vanten likadan.

Ge bort dem tillsammans med ett par hemstöpta ljus eller ett paket te! Eller använd dem själv när det är dags att göra något som kräver både värme och fingrar.

© 2024 Eddna