Läser in...

Hej alla stickare – Anna här!

Om man vänder på stickningen och gör allt på andra hållet, vad händer då?

Jag såg en mössa framför mig, och sedan en krage, och så ett par vantar. Vantarna fick bli ett par halvvantar i det här första setet, men om jag kommer på ett inte alltför komplicerat sätt att göra tumvantar lovar jag att återkomma med dem. Och jag vet att man kan sticka sockor också – jag har bara inte provat än.



De sju pussarna är sju röda korsstygn. Jag tyckte att det var ett enkelt och roligt sätt att dekorera setet. Men egentligen är det ju sticktekniken som är huvudpoängen.

Ha så roligt!



Sju pussars mössa

Behövs det en mössmodell till?

Kanske inte, men när jag hade insett hur smart Formelhjälmen (finns i boken Garnglädje) är kunde jag inte släppa tanken på en vuxenmössa stickad ”på andra hållet” och med förkortade varv.

Förra julen började jag ett par gånger och gav upp. Den här gången, när jag hade en adventshelg hos goda vänner och blev sittande på deras kökssoffa eftersom det var så halt ute, blev det av istället.

Idén är enkel: mitt bak börjar och slutar man, och där är maskantalet det som behövs för mössans höjd inklusive uppvikt kant.

Garn: Gästrike 4-trådars – jag använde naturvitt, och det gick åt drygt en härva till en vuxenmössa med ganska generös passform – dessutom en minimal rest rött ullgarn
Stickor: nummer 4

Lägg upp 60 m (eller så många som du behöver till mössans höjd).

Första fjärdedelen:
Sticka ett varv r.
Varv 2: sticka 59 m, lägg garnet om nästa m, vänd och sticka tillbaka till början.
Varv 4: sticka fram till 1 m före den ”lindade”, lägg garnet om nästa m, vänd och sticka tillbaka till början.
Upprepa varv 4 tills det är den 35:e m som är omlindad (eller tills stickningen är så bred som en fjärdedel av mottagarens huvudmått, lite mindre om mössan ska vara lite uttöjd när den är på).

Andra fjärdedelen:
Varv 1: sticka fram till den ”lindade” m, sticka den, lägg garnet om nästa m, vänd och sticka tillbaka till början.
Upprepa varv 1 tills den är den 60:e m som är omlindad.
Upprepa första fjärdedelen från varv 2.
Upprepa andra fjärdedelen.

Nu finns det två alternativ: antingen kan man maska av och sy ihop uppläggningskant med avmaskningskant, eller också kan man maska av och samtidigt sticka ihop avmaskningskant med uppläggningskant. Vill man kan man sticka, virka eller sy ihop uppvikets kant från rätsidan och sedan vända mössan ut och in och göra resten av sömmen från avigsidan.

Två trådar blir det att fästa – och sedan är det dags att vika upp en bred kant, så att öronen säkert hålls varm, och att dekorera mössan om man tror att den som ska ha den tycker om det. Jag sydde dit sju pussar i form av röda korsstygn. Stickning är väl nästan alltid kärlek egentligen?



Sju pussars värmekrage

Är mössan klar? Behövs det lite värme runt halsen också?

Det är enkelt att ordna! Sju pussars mössa kan få sällskap av en värmekrage i paketet. Precis som mössan är den helt rätstickad, och på sätt och vis är den ännu enklare: det enda man behöver kunna utöver räta maskor är ökning och minskning.

Idén är enkel: ett framstycke med flik följs av ett rakt bakstycke. Maskantalet ska resultera i kragens höjd gånger två eftersom den viks dubbel sedan. Sömmen sitter i ena sidan.

Garn: Gästrike 4-trådars – jag använde naturvitt, och det gick åt drygt en härva till en vuxenkrage med ganska generös passform – dessutom en minimal rest rött ullgarn
Stickor: nummer 4

Lägg upp 40 m (eller så många som du behöver till två gånger kragens höjd — den ska ju vikas dubbel).
Sticka ett varv r.
Varv 2: 1 rm, ökning i nästa m, sticka rm varvet ut.
Varv 3: rm tillbaka till början.
Upprepa varv 2 och 3 tills styckets längd är en fjärdedel av halsmåttet (jag gjorde en krage som sitter ganska löst, så för mig blev det 40 varv).
Sticka 2 v rm.

Kragens andra fjärdedel är en spegelvändning av den första.
Varv 1 (börjar i ökningskanten): 1 rm, 2 r tills, sticka rm varvet ut.
Varv 2: rm tillbaka till början.
Upprepa dessa båda varv tills det är 40 m på stickan igen.

Kragens tredje och fjärde tredjedel: sticka rm tills bakstycket är lika långt (slutresultat: brett) som framstycket.

Maska av och sy ihop uppläggningskant med avmaskningskant eller sticka ihop och maska av samtidigt.
Vik ner kragen så att den blir dubbel. Fäst trådarna.
Och sy dit sju pussar med korsstygn om du vill. Eller något annat som visar att du bryr dig om den som ska få paketet!



Sju pussars halvvantar

Är mössan med förkortade varv klar? Och värmekragen?

Då kan det vara dags för ett par vantar!

Egentligen hade jag velat sticka tumvantar, men eftersom idén med förkortade varv skulle innebära en massa räknande om den skulle resultera i en vettig tumme gjorde jag halvvantar först. Rätstickning på ”fel” håll resulterar i mycket elastiska vantar – Daniela som visar dem på bilderna är nio år, och de satt bra på henne men fungerar på de flesta vuxenhänder också.

Garn: Gästrike 4-trådars – jag använde naturvitt, och det gick åt mindre än en härva – dessutom en minimal rest rött ullgarn
Stickor: nummer 4

Lägg upp 40 m i en av färgerna och sticka rätstickning i 24–28 v (en handsbredd – mät på en lagom stor vante, dig själv eller mottagaren och bestäm om du vill att de ska vara lite uttöjda på eller inte).
Dags för tummen: sticka 30 m.
Vänd och sticka 3 m. Lyft nästa m med garnet framför arbetet, lägg garnet om den, sätt tillbaka den på vänster sticka, vänd och sticka 3 m.
Vänd och sticka 5 m. Lyft nästa m med garnet framför arbetet, lägg garnet om den, sätt tillbaka den på vänster sticka, vänd och sticka 5 m.
Fortsätt på detta vis med 7, 9 och 11 m. Nu är drygt halva tumkilen klar!
Fortsätt sedan med 9, 7, 5 och 3 m.
Nu har du 30 m på höger sticka och 10 på vänster – sticka de 10 sista och sticka sedan vantens andra halva likadan som den första.

Sticka ihop uppläggningskanten med avmaskningskanten eller maska av och sy sedan ihop vanten.
Gör andra vanten likadan.
Dekorera dem med ett broderi om du vill.

***

Tack till Mi och Daniela som visade mössan och till Sebastian som fotograferade Daniela!

© 2023 Eddna