Läser in...

Nya ord och begrepp som ”seriemaraton”, ”binge-watching” (att sträcktitta på många avsnitt under kort tid) och ”knitflixing” har uppstått, och utbudet blir bara större och större…

Vi som stickar, är förstås väldigt glada över detta! För finns det egentligen något bättre än att avnjuta en riktigt bra serie med en stickning i händerna? Inte enligt oss på Järbo Garn – i alla fall!

Av den anledningen bjuder nu Kalle och Maja på en lista med sina bästa serietips. Håll till godo!

MAJAS TIPS

OUTLANDER

Kostymseriernas kostymserie! En spännande saga som utspelar i 1700-talets Skottland och så småningom i Paris. Du får ditt lystmäte av vackra naturscenerier, gamla slott, spänning och välgjorda klänningar, kiltar och modiga män, stickade accessoarer och om möjligt ännu modigare kvinnor!

Handling: Claire och hennes man befinner sig på smekmånad i Skottland, strax efter andra världskrigets slut. Då Claire besöker en stencirkel skickas hon tillbaka i tiden, till 1743. Hon möter Jamie en man av klanen Fraser, och äventyret kan börja…

Antal säsonger: 4, än så länge.

Kan ses: Netflix, HBO, Viaplay

BLETCHLEY CIRCLE

Handstickade koftor, knivskarpa intellekt, rysliga mord och trivsamma miljöer! Låter det lockande? Då har du kommit rätt!

Handling: Året är 1952, och fyra kvinnor vilka tidigare jobbat på Bletchley Park som kodknäckare under andra världskriget – slår sig ihop för att lösa ett mord. De använder sig förstås av sin extraordinära analytiska förmåga, och jakten på mördaren kan börja…

Antal säsonger: 2

Kan ses: Netflix

BARNMORSKAN I EAST END

Humor, vänskap, social misär, barnafödslar, kärlekstrassel, afternoon-tea och allmänt gemyt! Låter det som något för dig? Då har du hittat rätt serie. Serien bjuder dessutom på underbara stickade plagg, mormorsrutor och mycket handarbetsglädje!

Handling: Serien följer en nyutexaminerad barnmorska, Jenny Lee, och arbetet för barnmorskorna och nunnorna i Nonnatus House, som kämpar med såväl medicinska problem som sociala utmaningar i ett fattigt område i East London i slutet av 1950-talet.

Antal säsonger: 6, men planerat för 9

Kan ses: Netflix


KALLES TIPS

MASTER OF NONE

Kan sånt som rasism och sexism behandlas med varm humor? Absolut, titta bara på Master of None! Detta är både en tänkvärd och värmande serie som tar sig an viktiga ämnen med humor som vapen, och jag rekommenderar det varmt! Eftersom säsong 2 släpps imorgon finns det dessutom alla möjligheter till ett riktigt stick- och seriemaraton!

Handling: Serien handlar om Dev, en 30-årig skådespelare som bor och verkar i New York. Under den första säsongen får vi följa han och hans vänner, familj och – utan att avslöja för mycket – partner. Kärlek varvas med betydligt tyngre ämnen, men alltid med en värmande humor som fond.

Antal säsonger: 1, men säsong 2 kommer den 12 maj!

Kan ses: Netflix

PEAKY BLINDERS

Ett brittiskt kriminaldrama som utspelar i Birmingham, strax efter första världskriget. Sprit, spänning och snygga kläder sammanfattar väl denna dekadenta serie, som jag rekommenderar varmt!

Handling: Under seriens gång följer vi Thomas Shelby, ledare för Peaky Blinders, ett av stadens mest fruktade kriminella gäng, där flera medlemmar ur hans familj även ingår. Shelby är en karismatisk karaktär med stora ambitioner, vilket leder till att han får många fiender..

Säsonger: 3, än så länge..

Kan ses: Netflix, Cmore

THE NIGHT OF

Få gånger har ångest skildrats så bra som i HBO-serien The Night Of! Detta nagelbitande kriminaldrama är både stilbildande och innovativt, och om du inte redan sett det föreslår jag att du plockar fram stickningen och sätter igång direkt!

Handling: Här får vi följa en och samma mordutredning ur flera motstridiga synvinklar. Huvudkaraktärer är den pakistansk-amerikanska collegestudenten Nasir Khan och den lätt avdankade försvarsadvokaten John Stone. Jäklar vad bra det är!

Säsonger: 1

Kan ses: HBO


Det var allt för oss! Vill du också tipsa om bra stick-serier? Lämna gärna en kommentar!

 

 

© 2024 Eddna