Läser in...

Hur mycket garn man än har i sina gömmor verkar det på något märkligt vis ändå alltid saknas en viss kvalitet eller färg. Någon mer än jag som har upplevt det fenomenet?

Eftersom detta kompletteringsfenomen kan kännas mer eller mindre oundvikligt när garnbristen faller på, tänkte jag passa på att berätta om en mycket rolig och särskilt fin garnnyhet som landat hos Järbo Garn: Fyra lyxiga kvaliteter från det framsynta företaget Manos del Uruguay. (En nyhet som även fick mig att ropa högt av glädje!)

Manos del Uruguay tillverkar schyssta garner i flera bemärkelser! De tillverkas nämligen i samklang med både människa och miljö!Foto:
 Manos del Uruguay

 Manos del Uruguay startade sin verksamhet 1968 som ett sätt att hjälpa kvinnor på landsbygden i Urugay till försörjning. På så sätt kunde man undvika att alltför många familjer splittrades genom att en av de vuxna tvingades söka sig till städerna för att få jobb. Idén var att utgå från de lokala förutsättningarna som tillgången till fårull och kvinnornas hantverkskunnande och skapa något utifrån det.

Idag är Manos ett kooperativ bestående av 400 kvinnor som spinner och handfärgar garner som sedan säljs över hela världen. Varje härva signeras av den kvinna som tillverkat den – därför vet man som köpare exakt vem som får del av ens garnköp. Häftigt va?

Sedan 2009 är Manos del Uruguay medlem i World Fair Trade Organization – vilket innebär att garnet också är rättvisemärkt.

En av de saker som gör Manos del Uruguays garner så unika är de vackra färgerna och meleringarna. Även de enfärgade garnerna har en viss melering som ger liv åt det stickade plagget!Foto:
 Manos del Uruguay

 
Nedan följer ett urval av de Manosgarner som nu finns i Järbo Garns sortiment:

FINO – bildar en jämn struktur där varje maska framträder tydligt – passar perfekt till strukturstickning av olika slag (flätor och andra strukturmönster) och går väl ihop med de flesta typer av plagg som koftor, jumprar, sjalar, linnen, muddar m.m.

Kvalité: 70% Extrafin Merinoull, 30% Silke

Se alla färger i Fino >

SERENA– ett lätt och luftigt garn med vackert fall! Passar fint till sjalar, andra accessoarer och även till större plagg som koftor och tröjor!

Kvalité60% Baby Alpacka, 40% Pimabomull

Se alla färger i Serena >

SILK BLEND– ett mjukt och fylligt garn med hög lyxkänsla som passar perfekt till hudnära accessoarer som sjalar och muddar, men också till större plagg som koftor och tröjor!

Kvalité70% Extrafin merinoull, 30% Silke

Se alla färger i Silk Blend >

© 2024 Eddna