Läser in...

Idag har vi den stora äran att få bjuda på ett mönster från Sanna Thors Sköld – utbildad textillärare som b.la. undervisar i stickning på Handarbetets Vänner. Innan vi kommer till själva mönstret så tänkte vi dock lära känna Sanna lite bättre. Häng med!Berätta lite om dig själv!

Jag är en positiv dalkulla i förskingringen med tvillingflickor, make och två hästar. När jag inte spenderar tiden i stallet eller jobbar i Stockholm så blir det handarbete.  Sedan 2010 undervisar jag på Handarbetets Vänners stickutbildningar på helgerna. Ett otroligt roligt arbete som ger mycket inspiration på olika sätt och så får man träffa likasinnade. Jag är även utbildad ekonom och textillärare vilket jag har nytta av i mitt företag med namnet Sannsticks.

Hur började ditt intresse för handarbete?
Började min bana med att virka. När jag i början av 80-talet gick gymnasiet hade jag bestämt mig för att lära mig sticka ”på riktigt”. Tidigare hade det bara varit räta och aviga maskor. Sista terminen på gymnasiet stickade jag 5 tröjor tror jag. Ju mer prov jag hade ju mer stickade jag (för att lugna nerverna :)..)

Vad inspireras du av?
Inspireras mycket av deltagare på kurser och andra stickare och virkare. Gamla textilier med geometriska mönster är en annan stor inspriationskälla.

Du är ju faktiskt lärare i stickning! Har du något tips till alla nybörjare därute?
Har man inte möjlighet att gå en kurs för att lära sig sticka, använd Youtube. Det finns otroligt mycket filmer där så man kan lära sig allt möjligt. Bestäm dig för att sticka t ex handledsvärmare. Leta upp ett mönster och så försök. Vet man inte hur rät eller aviga fungerar så är det bara att leta på nätet och titta på filmer. Detta med film är verkligen toppen – man kan ta om, stanna och ta det långsamt.

Idag bjuder du på ett mönster till ett par vackra muddar här i vår blogg. Berätta lite om det och hur det kom till!
Detta kom till för ett antal år sedan. Letade mycket i mönsterböcker (vilket finns en hel del i bokhyllan) och så stötte jag på mönster som liknade detta. Detta mönster kommer från en av  mina japanska böcker.

Vad har du på stickorna just nu?
Oj, det är inte lätt att svara på för jag har en hel del en patentsjal med löv, två par olika sockor, handledsvärmare och så någon spetssjal……

Har du något annat som du vill tipsa våra läsare om?
Ravelry. Där finns hur mycket som helst. Sen vill jag tipsa om Ulla Engqvist bok om montering också. Otroligt mycket matnyttigt i den!


Om du uppskattar mönstret nedan tycker vi såklart att du ska spana in Sannas blogg: http://www.sannstick.blogspot.se/. Där hittar du massvis av spännande och inspirerande projekt! Om du blir sugen på att gå någon av Sannas kurser så ska du spana in Handarbetets Vänner: http://www.hv-textil.se/Irmelie

Garn: Gästrike 2 tr (garngrupp 2)

Storlekar: S (M)

Längd: Ca 15 cm

Garnåtgång: Ca 25 (35) g

Strumpstickor: 3 mm

Stickfasthet: Ca 21 m i vriden resår = 5 cm.

Förklaringar

Vriden resår: *rm i bakre maskbågen, am*

 

Lägg upp 48 (52) m på stickor 3 mm. Dela upp maskorna på tre stickor enligt följande 16+15+17 (18+15+19). Sätt ihop till en ring. Var nog så inte stickningen vrider sig. Börja med att sticka 10 varv vriden resår.

Fortsätt sticka vriden resår på sticka nr 1 och 3. På sticka nr 2 stickas nu diagrammet varv 1-14 en gång.

Sticka 5 varv vriden resår över alla maskorna.

Nu stickas vriden resår på sticka nr 1 och 3. På sticka nr 2 stickas diagrammet varv 1-14 en gång.

Avsluta med att sticka 10 varv vriden resår över alla maskorna.

Maska av och fäst trådarna.


 

© 2024 Eddna